Detta är precis som det låter, en kedja av recept, från generation till generation. Elever i Hem- och Konsumentkunskap får i detta projekt baka efter egna, gamla recept och lära sig om mathistoria. Alla skolor kan delta i Barnens receptkedja. Här på Smakminnen hittar du läromedel och information.

Pilotprojekt 2020
Barnens receptkedja är ett löpande projekt som Smakminnen startade hösten 2020. Det var på Örsundsbroskolan i Uppland eleverna på Hem- och konsumentkunskap deltog i en mycket lyckad pilotprojekt. Både eleverna och läraren Anja Nilsson var väldigt entusiastiska och resultatet i form av recept hittar du här på sidan.
”Den här uppgiften tycker eleverna var kul att genomföra, intressant att göra en mindre historisk undersökning. Tusen tack för att vi fick möjligheten att bidra till din receptsamling!”
Anja Nilsson, Hem- och konsumentkunskapslärare Örsundsbroskolan, hösten 2020.

Levande kulturskatt
Gamla recept är en fantastisk kulturskatt som blir levande när de används. Om de inte används förblir de gamla, dammiga papper gömda i bokhyllan. Eleverna är nästa generation att föra dessa välsmakande traditioner vidare. Barnens receptkedja gör lektionen i Hem- och konsumentkunskap lite extra roligt och personligt.
Hur det går till
Barnens receptkedja är uppdelat i två halva och en hel lektion. Undervisningsmaterial, tips och råd hittar du här på sidan. Länkarna hittar du längst ner eller i menyn. Förslagsvis avgränsas receptvalet till kakor och sötsaker för att förenkla inköp av ingredienser. Om klassen vill ha sina recept publicerade på Smakminnen går det bra att skicka text och bild till marloes@smakminnen.se. Det är roligt för eleverna att kunna visa för släkt och vänner vad de har jobbat med i skolan.

Besök över generationsgränserna
Ursprungligen var tanken att sista lektionen under pilotprojektet av Barnens receptkedja skulle vara att eleverna besöker ett närliggande äldreboende i Örsundsbro. Där skulle de intervjua de boende för att lära sig mer om mat förr och avsluta besöket med en gemensam fika eller lunch. Coronapandemin satte tyvärr stopp för dessa planer. Nu är det däremot fullt möjligt att genomföra detta.
Fördelar med Barnens receptkedja i undervisningen:
- Eleverna får lära sig om mathistoria. I undervisningsmaterialet finns kort lite roliga och intressanta fakta om bakning förr i tiden.
- Skrivfärdigheter övas upp då recepten i vissa fall får skrivas om så att andra kan laga till recepten. Det som gör gamla recept intressanta är om läsaren får veta mer om receptets historia. Även detta får eleverna skriva ner.
- Pilotprojektet genomfördes hösten 2020 på Örsundsbroskolan och eleverna tyckte det var väldigt roligt. Många gånger var det recept som de själva hade minnen av.
- Speciellt gamla recept är ofta specifika för en region eller land. När eleverna kommer med olika recept får de lära sig om olika regioners och länders traditioner.
- Om en sista lektion består av ett besök på ett lokalt äldreboende (kan uteslutas), då är fördelen att eleverna får lära sig mer om mathistoria genom intervjuer med de boende. Ett möte mellan skolelever och äldre blir ett möte över generationerna som ger kunskap och därmed förståelse och respekt för varandras generation.
- Sist men inte minst får eleverna en påminnelse om vad som är lämpligt att publicera på nätet. Det händer att personen bakom ett recept har en känslig historia. Vad är relevant att berätta?

I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.
För lärare – Barnens receptkedja
För elever – Barnens receptkedja
För vårdnadshavare – Barnens receptkedja
Här är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.


