Mandel, rabarber och maräng blir en ljuvlig smakkombination. Vad mer kan man begära i tårtform en vacker vårdag?
Recept från sekelskiftet
Receptet kommer från Hemmets Kokbok, första upplagan som kom ut 1903. Detta är tiden då Carl Larsson var verksam och producerade fantastiska målningar och akvareller som har blivit nästan som en symbol för Sverige. Just den här rabarbertårtan ser jag framför mig serverad i lummiga trädgårdar som en Carl Larsson akvarell, där elegant klädda familjer sitter och njuter av tårtan.
Receptet
Jag har anpassat mängden mördeg och maräng så att den passar en springform på 24 cm i diameter. I Hemmets Kokbok från 1952 står samma recept, för 6 personer och där är mängden halverat såsom jag gjorde, men mängden rabarber är densamma. Originalreceptet är för 12 personer och min gissning är att en springform på 32 cm eller mer passar.
Tips för en lyckad Rabarbertårta
- Botten blir lätt mjuk av rabarbern, och jag har inte lyckats flytta den från springformens botten. Därför kan jag rekommendera att äta tårtan inom några timmar, för att kunna njuta av en någorlunda knaprig botten!
- Ett tips från en av Smakminnens läsare som bakade tårtan, är att låta rabarberkompotten att rinna av under natten. Då håller sig bottnen knaprigt längre.
Hur förvarar jag bäst rabarbertårta?
Ställ din rabarbertårta på ett svalt ställe, till exempel i kylskåpet.
Hur länge håller rabarbertårta?
Jag skulle tipsa ett par dagar. Mandelmördegen bli mjuk av rabarberkompotten och därför är den helt enkelt godast att äta inom ett par dagar. Marängen innehåller råa ägg och bör därför ätas inom ett par dagar.
Om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Holländsk chokladtårta
- Nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Tittägg - recept och historia
- Iste med hallon och citron
- Rökt makrill med rödbetor, äpple och en massa dill
Rabarbertårta med mandelmördeg och maräng
Utrustning
- elvisp
- springform 24 cmØ
- skål
- slickepott
- mandelkvarn
Ingredienser
Mördeg
- 200 gr smör
- 200 gr hvetemjöl
- 90 gr sötmandel
- 90 gr strösocker
Rabarberfyllning
- 0,5 kg färsk rabarber
- 150 gr strösocker
Marängmassa
- 2 äggvitor
- 65 gr strösocker
- 2 msk vaniljsocker
Instruktioner
Originaltext!
- BEREDNING: Af smöret, mjölet den skållade och rifna mandeln, samt sockret beredes en vanlig mördeg, som ställes ut att stelna. Rabarbern skalas, skäres i bitar och kokas tillsammans med sockret, tills den blir mjuk. Därefter tages den upp med hålslef och får afrinna. Bottnen af en ringform och 10 cm. af kanten beklädes med mördegen, och denna gräddas. Rabarbern bredes därefter ut på tårtan, ägghvitorna slås till hårdt skum och blandas sedan försiktigt med vanilj- och strösockret. Tårtan garneras med marängmassan och sättes ännu en gång in i ugnen att få en vacker, ljusgul färg.Den serveras med vispad grädde eller vaniljsås.
Ny receptbeskrivning steg-för-steg
Mördeg
- Sätt ugnen på 175 ℃.
- Skålla och skala mandeln. Vill du kan du rosta mandlarna på 200℃ i 10-15 minuter för att få en tydlig mandelsmak. Håll ett öga på mandlarna och vänd om efter en stund. Mal mandlarna.90 gr sötmandel
- Blanda smör, mjöl, socker och den malda mandeln till en deg och ställ kallt. Knåda inte för länge.200 gr smör, 200 gr hvetemjöl, 90 gr strösocker
- Skala rabarbern, skär den i bitar och koka den tillsammans med sockret, tills den blir mjuk. Det tar ca 15-20 minuter. Ta upp den med en hålslev och låt den avrinna.0,5 kg färsk rabarber, 150 gr strösocker
- Smöra och bröa en springform på 24 cm Ø. Tryck ut degen i springformen. Du kan också kavla ut den, rulla den på kaveln för att sedan flytta över den till springformen. Kanterna ska åtminstone vara 10 cm. Nagga degen.
- Grädda pajen i 10 minuter.
Marängmassan
- Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri bunke. Blanda försiktigt ner socker och vaniljsocker.2 äggvitor, 65 gr strösocker, 2 msk vaniljsocker
Montering
- Fördela rabarbermassan i pajskalet. Fördela marängmassan övers i ett jämnt lager.
- Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills marängen har fått en vacker, ljusgul färg.
Lämna ett svar!