• Home
  • Bröd
  • Äkta focaccia – enkelt, gott och dekorerad
1 0
Äkta focaccia – enkelt, gott och dekorerad

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
För 1 ugnsform på 24x35 cm eller 1 bakplåt:
450 gr vetemjöl (special)
1 tsk salt
3,5 dl vatten, drygt
5 msk olivolja, extra virgin
1 tsk brödsirap
25 gr färsk jäst
Flingsalt
Dekorera med, till exempel:
Paprika i olika färger
Oliver
Aubergine
Röd lök
Färska kryddor
Små tomater

Äkta focaccia – enkelt, gott och dekorerad

    Cuisine:

      Ett vackert och färgglad bröd som är småsegt, saftig och har en härlig sälta!

      • 275˚C
      • Räcker till 10
      • Medium

      Ingredienser

      Om detta recept

      Share

      Här får du ett recept på äkta focaccia, raka vägen från Genua i Italien! Brödet är enkelt att baka och det är så himla roligt att dekorera! Här har jag dekorerat brödet så att den passar till Påskbordet.

      Scrolla hela vägen ner för att komma till receptbeskrivningen! Längre ner här i texten finns tips på hur du kan dekorera din Focaccia. Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Cervera.

      Det här receptet på focaccia har jag anpassat en aning efter originalreceptet som jag hittade på webbsidan La Cucinia Italiana, som i sin tur fick receptet från det anrika bageriet Marinetta som öppnade sina dörrar 1946 i den lilla hamnstaden Voltri som ligger i Genua, Italien. Deras Focaccia Genovese är berömd och folk köar för att kunna köpa en bit av detta varma, salta och oljiga bröd. På La Cucinia Italiana finns både originalreceptet och en fantastisk skildring av bageriet Marinettas, delvis dramatiska, historia.

      Focaccia-art

      På senare år har Focaccia blivit oerhört populär här i Sverige, mycket tack vare att just detta bröd, som är stor och platt,  lämpar sig bra för att dekoreras med allehanda grönsaker. Inför Påsken valde jag att skapa en focaccia med en tupp och den andra med tre påskägg. Till min besvikelse fick jag förklara för familjen att det var påskägg jag hade skapad! Tack och lov att de såg att tuppen var en tupp. Hela familjen tyckte att det blev riktigt gott!

      Recept på Focaccia som ger ett saftigt och spänstigt bröd.
      Ser ni de tre äggen? Focaccia passar utmärkt på Påskbordet med sin färgglada dekoration.

       

      Focaccia-art. Här är brödet dekorerad med olika grönsaker.
      Svart och gult är en effektfull färgkombination som här tillsammans skapar ett rutmönster på påskägget. Aubergine och gul paprika används här.

      Antikens bröd

      Focaccia är ett av de äldsta bröden och somliga menar att ursprungsreceptet kom från etruskerna eller antikens greker. På Wikipedia står följande om Focaccias historia: I det antika Rom var panis focacius ett platt bröd som gräddades i härdens aska. Sedermera skapades nya varianter, inklusive focaccia i det italienska köket, ”hogaza” i Spanien, ”fugassa” i Ligurien, ”pogača” på Balkan, ”fougasse” i Provence och ”fouaisse” eller ”foisse” i Bourgogne.

      I originalreceptet står det att degen räcker för ”two pans”. Jag använde mig, i brist på annat, av två ugnsformar som mätte 24 cm x 35 cm. Det gav ett bröd som är 3-4 cm högt. Det går också att baka brödet direkt på ugnsplåten, och när man ser på bageriet Marinettas bilder så är deras bröd kanske 2 cm tjockt. Det här receptet fungerar för både ugnsform och plåt. Gräddningstiden kan däremot variera, så håll ett öga på ditt bröd!

      Tips för Focaccia-art!

      • Gör en skiss på vad du vill ha för motiv på brödet. Speciellt om det ska föreställa något annat än en blomsteräng, så kan det vara bra att planera lite i förväg.
      • För att göra tuppen hade googlad en tupp, där det syntes tydligt vilka färger en tupp har. Utifrån det planerade jag mina grönsaker.
      • Välj dina grönsaker utifrån färger.
      • Jag använde mig av gul och röd paprika, aubergine, morötter, purjolök, röd lök, svarta oliver, mini plommontomater och bukettblomkål. En del hade jag redan i kylen, bukettblomkålen hade butiken på rea på grund av kort datum. Slumpen och kreativiteten hjälpte mig i mina val, med viss planering.
      • Aubergine krymper i ugnen! Detta upptäckte jag under bakandet. Jag skar tunna skivor av skalet som jag sedan skar till. För en yvig tuppsvans behövs mycket aubergine!
      • Tuppens näbb var ursprungligen gjort av morot, men i ugnen krympte den till en liten orangebrun sak. Jag ersatte den med en färsk bit paprika. Allt för konsten!
      • Rödlök är vackert och du kan skära den både så att den formar cirklar, eller åt andra hållet, från roten till tjälken, i tunna skivor. Då kan du spreta ut den så att den formar en blomma.
      • Skapa gräs genom att strimla purjolök, eller använd gräslök eller persilja.

      Hemma använder jag mig av Backaryd knivset från Anders Petter. De är riktigt vassa och gör det därmed enkelt att skära grönsakerna till strimlor till denna Focaccia. Jag sliper knivarna i en Knivslip 2 steg mini rak från Kitchen IQ. Superlätt och resultatet är sylvassa knivar!

      Till just Focaccian använder jag min mans mormors gamla assistent. Snacka om en hållbar produkt som varar i generationer! På den tiden hette den Electrolux assistent, men idag går den under namnet Ankarsrum assistent. De har samma mått, vilket innebär att om man köper tillbehör, så passar de på de gamla assistenterna. Smidigt och bra!

      Fler recept som passar till Påsken: Påsktårta med marsipanfigurer, Saffransostkaka och Tittägg.

      Tittägg, både recept och historia
      Tittägg är roliga att göra och de är bedårande söta.

      Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

      Morotskaka – enkelt att baka, saftig och med en spännande historia.
      Recept på moussaka på svenska
      Moussaka på svenska blir snabbt en av familjens favoriträtter!

      Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

      Steg

      1
      Färdig

      Du kan välja att knåda degen för hand eller att ha den i en köksassistent. Lös jästen i kallt vatten. Tillsätt salt och sirap och arbeta in mjölet lite i taget.
      Låt assistenten knåda degen i fem minuter, eller knåda den för hand i tio minuter. När degen släpps från kanterna och känns elastisk är den färdig. Den ska fortfarande vara rätt så lös.
      I fall degen inte vill släppa från kanterna, strö över lite mjöl medans maskinen arbetar, och upprepa tills det lossnar.

      2
      Färdig

      Ställ bunken på ett någorlunda varmt och dragfritt ställe. Täck över med en bakduk och låt vila i 15 minuter.

      3
      Färdig

      Om du använder en ugnsform: pensla den med olivolja. Jag hade bakplåtspapper i botten, som jag penslade, bara för att vara säker att focaccian inte skulle fastna i botten!
      Ta upp degen och tryck ut den i ugnsformen eller kavla ut den på en bakplåt.
      Degen är lite lös, därför är det enklast att direkt hälla upp degen där den ska.

      4
      Färdig

      Låt degen jäsa i 15 minuter. Om den jäser upp emot en halvtimme gör det ingenting. Återigen ska den täckas och ställas på ett dragfritt och någorlunda varmt ställe. Jag använde plastfolie på ugnsformen för att täcka den.

      5
      Färdig

      Doppa fingertopparna i mjöl, och tryck ner dessa i degen, så att du skapar små fördjupningar. Degen är kladdig, så du behöver mjölade fingertoppar!
      Dekorera din focaccia! Det är bara fantasin som sätter gränser! Tips hittar du i receptartikeln.
      Strö över lite flingsalt.

      6
      Färdig

      Täck över focaccian och låt det jäsa i ungefär en timme.

      7
      Färdig

      Sätt ugnen på 275˚C.
      Blanda olivoljan (5 msk) med ½ dl vatten. Pensla focaccian rikligt! Låt degen vila ca 10 minuter så att den kan suga upp olje-vattenblandningen.

      8
      Färdig

      Grädda mitt i ugnen i 6 minuter eller tills din focaccia har fått en vacker, gyllene färg.

      Focaccian smakar bäst samma dag som den är bakad.

      Marloes

      Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

      föregående
      Sötaste Marsipanhjärtan
      nästa
      Farmors drömmar
      föregående
      Sötaste Marsipanhjärtan
      nästa
      Farmors drömmar

      Add Your Comment