Amerikansk spagetti och köttbullar

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Amerikansk spagetti och köttbullar

    Cuisine:
      • Medium

      Ingredients

      Directions

      Share

      Det är inte alltid att jag hittar mina recept i gamla kokböcker. I det här fallet var internet till stor hjälp när jag var på jakt efter en rätt som kan klassas som husmanskost i många hem i USA: Spagetti with meatballs. Av en slump läste jag om historien och förstod plötsligt att det är just det som Lady och Lufsen äter när de har sin romantiska middag.

      Som med så många rätter finns det en del saker som har gjort att rätten blev till. Från och med slutet på 1880-talet och flera decennier framåt, emigrerade ett stort antal italienare från södra delen av Italien. De var fattiga och med sig hade de sina mattraditioner, däribland polpette, små köttbullar som inte var större än spelkulor. De kunde göras av kött, fågel eller fisk och serverades som en rätt för sig eller i soppor.

      I USA ökade de ekonomiska förutsättningarna för de italiensk-amerikanska immigranterna och nu hade de råd att köpa mera kött. Deras “polpette” blev därmed allt större.

      Runt förra sekelskiftet ökade produktionen av konserverade tomater. Det var billigt och såldes i alla mathandel, vilket gjorde att en så kallad marinarasås blev en självklarhet att servera till köttbullarna och spagettin. Spagetti var på den tiden den enda pastasorten som fanns att köpa i USA och med tiden hade en ny rätt vuxit fram: Spagetti with meatballs.

      Det här receptet hittade jag på Today.com och heter Grandma Maroni’s Spaghetti and Meatballs. Receptet är 100 år gammal och kommer från Mike Maroni. Det här receptet vann över kocken Bobby Flays recept i en matlagningstävling i USA. Mike Maroni är ägare och kock på Maroni Hot Pots i New York City och Long Island.

      Maroni använder en glasskopa för att skapa samma storlek på köttbullarna för att sedan trilla dem för hand.

      I länken hittar ni originalreceptet. Jag har översatt den så gott det gick, men när jag kollade videoklippet som finns i länken, så visas ingredienserna. I receptet står allt i ounces, vilket jag har ändrat till gram, men 56 gram mjölk tyckte jag är enklare i dl. Även mängden vitlök i originalreceptet minskade jag till två klyftor, för 56 gram blir nog väldigt mycket. Om ni är nyfikna på originalreceptet på Today.com, gå gärna in på sidan och kolla!

      Barnen tyckte att det nästan var godare än vår vanliga spagetti med köttfärssås.

       

      Marloes

      Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

      previous
      Finaste lingonsylt från 1935
      previous
      Finaste lingonsylt från 1935

      Add Your Comment