0 0
Äppelbakelser – söta och spröda

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Pajdeg:
175 gr smör eller margarin
4 dl vetemjöl
1 msk socker
2 msk grädde eller lika mycket söndervispat ägg
3-4 äpplen (300 gr.)
1-1½ dl socker
litet kanel

Äppelbakelser – söta och spröda

    Cuisine:

    Små spröda äppelbakelser som gör succé på kakbuffén!

    • 250˚C
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Dessa små äppelbakelser måste nog vara höstens sötaste! Små spröda och i en storlek att man gärna tar en till, och kanske en tredje. Detta är ett enkelt recept där man har möjlighet att få utlopp för sin kreativitet. (Ps: vill du gå direkt till receptbeskrivningen, scrolla ner!)

    Receptet på äppelbakelser hittade jag i den enormt populära kakboken “Nytt på kakfatet – 200 moderna recept på kakor, tårtor och gott dopp” som ICA-förlaget gav ut 1953. Det är en uppföljning av “Sju sorters kakor” och “Det bästa brödet” står det i inledningen. Roligt att läsa är det vi kan uppleva idag: “I vår jäktade tid gäller det att söka rationalisera där det går – dvs inget onödigt arbete där samma resultat kan nås med enklare metoder.” Visst är det fortfarande så att recepten görs enklare och nya köksmaskiner ska hjälpa oss att spara tid?

    Det här receptet på äppelbakelse har kanel som smaksättare. Enkelt och gott, med andra ord! Det tyckte familjen, grannarna och Hemkunskapsläraren. Det finns många möjligheter att sätta sin egen prägel på detta recept.

    Här kommer några förslag:

    • lägg russin i ljummet vatten i ca 20 minuter, och blanda ner det i äppelblandningen.
    • riv lite marsipan eller mandelmassa och lägg till lite på varje äppelhög innan locket läggs på.
    • blanda förutom kanel, även lite malen eller stött kardemumma i sockret.
    • blanda ner lite hackade hasselnötter i äppelblandningen.

    Förresten, när jag häromdagen handlade i vår lokalbutik, så fanns det äpplen från Sverige, Italien och Chile. Egentligen helt vansinnigt när var och varannan villaträdgård har stora äppelträd som dignar av äpplen. Handla lokalt, vettja! Jag vet inte om jag inbillar mig, men de svenska äpplena verkar dofta så mycket mer.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Originaltext från Nytt på kakfatet med Marloes Öhrnells kommentarer mellan parantes.
    Äppelbakelser
    18-20 st.
    Arbeta ihop pajdegen och låt den ligga kallt en stund.
    (Red. anm. När du mäter upp vetemjölet, se till att mjölet är luftigt i måttet, inte packad, för då har du för mycket mjöl och då blir degen mjölig och torr.)

    2
    Färdig

    Kavla ut degen och ta med mått ut kakor, 6-7 cm i diameter.
    (Red. anm. Receptet är beräknad till 18-20 bakelser. Detta betyder det dubbla antal rundlar.
    Under arbetets gång förstod jag att man såklart behöver ett större mått för locket, om den ska kunna täcka äppelfyllningen!
    Ta därför 18 st mindre mått, och 18 som är ca 2 cm större i diameter.
    Kavla degen riktigt tunt, ca 2 mm. )

    3
    Färdig

    Skala äpplena, skiva eller hacka dem och lägg en liten äppelhög på halva antalet kakor.
    (Red. anm. Hacka/skär äpplena gärna mindre än på bilden. Då blir det lättare att forma högarna och därmed blir det lättare att lägga på ett lock.)

    4
    Färdig

    Strö på en del av sockret, gärna blandat med kanel.

    5
    Färdig

    Lägg på de andra kakorna och tryck väl runt kanten. Lägg bakelserna på smord plåt, pensla dem med vatten eller ägg och strö över resten av sockret.
    (Red. anm. Kanten kan tryckas till försiktigt med en gaffel, då får de ett snyggt mönster. Efter att ha penslat bakelserna, så kan löv läggas på locket, och dessa penslas för sig med det uppvispade ägget. Löven kan du skära till från den resterande degen. Använd baksidan av kniven för att göra bladnerverna.)

    6
    Färdig

    Grädda bakelserna i varm ugn (omkr. 250˚C) tills de fått färg.
    Kan serveras som efterrätt med vispgrädde, vanilj- eller citronsås.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Havregrynskakor
    nästa
    Moussaka på svenska – originalreceptet
    föregående
    Havregrynskakor
    nästa
    Moussaka på svenska – originalreceptet

    Add Your Comment