Ingredienser
-
Pajdeg:
-
175 gr smör eller margarin
-
4 dl vetemjöl
-
1 msk socker
-
2 msk grädde eller lika mycket söndervispat ägg
-
-
3-4 äpplen (300 gr.)
-
1-1½ dl socker
-
litet kanel
Om detta recept
Dessa små äppelbakelser måste nog vara höstens sötaste! Små spröda och i en storlek att man gärna tar en till, och kanske en tredje. Detta är ett enkelt recept där man har möjlighet att få utlopp för sin kreativitet. (Ps: vill du gå direkt till receptbeskrivningen, scrolla ner!)

Receptet på äppelbakelser hittade jag i den enormt populära kakboken ”Nytt på kakfatet – 200 moderna recept på kakor, tårtor och gott dopp” som ICA-förlaget gav ut 1953. Det är en uppföljning av ”Sju sorters kakor” och ”Det bästa brödet” står det i inledningen. Roligt att läsa är det vi kan uppleva idag: ”I vår jäktade tid gäller det att söka rationalisera där det går – dvs inget onödigt arbete där samma resultat kan nås med enklare metoder.” Visst är det fortfarande så att recepten görs enklare och nya köksmaskiner ska hjälpa oss att spara tid?

Det här receptet på äppelbakelse har kanel som smaksättare. Enkelt och gott, med andra ord! Det tyckte familjen, grannarna och Hemkunskapsläraren. Det finns många möjligheter att sätta sin egen prägel på detta recept.
Här kommer några förslag:
- lägg russin i ljummet vatten i ca 20 minuter, och blanda ner det i äppelblandningen.
- riv lite marsipan eller mandelmassa och lägg till lite på varje äppelhög innan locket läggs på.
- blanda förutom kanel, även lite malen eller stött kardemumma i sockret.
- blanda ner lite hackade hasselnötter i äppelblandningen.

När jag häromdagen handlade i vår lokalbutik, så fanns det äpplen från Sverige, Italien och Chile. Egentligen helt vansinnigt när var och varannan villaträdgård har stora äppelträd som dignar av äpplen. Handla lokalt, vettja! Jag vet inte om jag inbillar mig, men de svenska äpplena verkar dofta så mycket mer.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Originaltext från Nytt på kakfatet med Marloes Öhrnells kommentarer mellan parantes. |
2
Färdig
|
Kavla ut degen och ta med mått ut kakor, 6-7 cm i diameter. |
3
Färdig
|
|
4
Färdig
|
|
5
Färdig
|
Lägg på de andra kakorna och tryck väl runt kanten. Lägg bakelserna på smord plåt, pensla dem med vatten eller ägg och strö över resten av sockret. |
6
Färdig
|