0 0
Äppelgott med havregryn

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
750 gr äpplen, jag hade 500 gr äpplen i bitar. Mindre mängd fungerar också.
1½ dl socker
kanel
2 dl havregryn
75 gr smält smör

Äppelgott med havregryn

  Cuisine:

  En god efterrätt som passar vinterhalvåret. Enkelt att laga!

  • 200˚C
  • Räcker till 6
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Äpplen, socker, kanel och havregryn är ingredienserna till Äppelgott. Med en klick grädde eller en kula glass blir detta en härlig dessert som smakar extra gott ljummen. Äppelgott med havregryn kan varieras på ett enkelt sätt.

  Just detta recept hittade jag i Husmoderns Köksalmanack från 1965. Största jobbet är att skala äpplen, men resten av ingredienserna behöver bara blandas ihop. Jo, det är ett moment till: smöret ska smältas!

  Recept på Äppelgott med havregryn. Enkelt och gott!
  Se detta som ett grundrecept som du lätt kan sätta din egen prägel på! Du kan till exempel tillsätta riven mandelmassa eller hackade hasselnötter.

  Jag serverade den med en klick grädde, för Äppelgott med havregryn är i sötaste laget. Familjen älskade efterrätten där jag hade använt äpplen från egen trädgård.

  Tips: 

  • Halvera mängden socker om du vill ha den här desserten mindre söt.
  • Tillsätt en halv deciliter hackade hasselnötter eller mandel i havregrynblandningen. Det bryter sötman och ger god smak till kakan.
  • Rivet citronskal i havregrynsblandningen är gott! Du kan då också byta ut hälften av sockret mot brun farin, vilket blir en fantastisk smakkombination.

  Fler recept med äpplen hittar du här på sidan. Exempel är Mors äppeltårta, Finska kakan och Ellas kaka.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är KnäckspånMoussaka på svenska och Rulltårta.

  N
  Mormors äppelkompott är lättlagad och gott att ha till julskinkan eller som fyllning i pajer.

  Recept på Nyponsoppa
  Detta recept på Nyponsoppa är från 1870-talet och är riktigt gott! Serveras med mandelspån, grädde och Makroner, det sista är ett enkelt recept från samma tid. Farligt gott, kan jag säga!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  3/4 kg (750 gr) syrliga äpplen skalas, urkärnas och skärs i klyftor.

  2
  Färdig

  Lägg äppelskivorna i en eldfast form och strö över ½ dl socker och litet kanel. (Red. anm. jag tyckte att detta blev väldigt sött. Ta gärna lite mindre socker om du vill ha den mindre söt.)

  3
  Färdig

  Blanda 2 dl havregryn, 75 gr smält smör eller margarin och 1 dl socker och fördela massan över äpplena.

  4
  Färdig

  Grädda ca 25 min. i medelgod ugnsvärme. (Red. anm. Jag hade ugnen på 200˚C och det tog längre tid än 25 minuter. Håll ett öga på desserten och räkna med minst 30 minuter, och ta ut Äppelgott när den har blivit gyllene.)

  5
  Färdig

  Servera med en klick lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Chili con carne – en värmande vardagsrätt
  nästa
  Banankaka – saftig och god
  föregående
  Chili con carne – en värmande vardagsrätt
  nästa
  Banankaka – saftig och god
  Be the first to write a review

  Add Your Comment