Ärtgröt

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1 l mjölk
2 kkp ärtmjöl (3 dl)
1 tsk salt
3 msk fläskflott

Ärtgröt

  Cuisine:
  • Serves 6
  • Easy

  Ingredients

  Directions

  Share

  Det här receptet finns att hitta i boken Uppländsk undfägnad, skriven av Håkan Liby och Gunilla Nelander. Håkan Liby var tidigare museichef för Upplandsmuseet. Gunilla Nelander är hemkonsulent vid Hushållningssällskapet. I boken finns den uppländska matens rika historia presenterat med både berättelser, bilder och recept. Detta recept är publicerad med tillstånd från Håkan Liby.

  Ärtgröt är ett recept beskrivet av fiskarhustrun Kristina Eriksson, Östa, Nora Socken 1902.

  Under receptet står följande Kommentar: Gröten blir mycket tjock och “stabbig” i konsistensen och kan därför spädas något. De flesta av oss behöver inte extra energi – så slå inte så mycket stekflott över gröten! Gott med stekt fläsk och rårivna morötter till.

  Ps: Jag har inte sett ärtmjöl i vår lokala mathandel, men den finns att hitta bland annat online. Har du tips på var man kan köpa ärtmjöl, skriv då detta gärna i en kommentar under receptet!

   

  Steps

  1
  Done

  Kastrullen smörjes med litet fläskflott, för att hindra vidbränning, hvarefter mjölken uppkokas och mjölet ivispas litet i taget. Gröten får koka 5 min under flitig rörning, hvarefter den saltas och upphälles på en karott. Då gröten är framsatt på bordet hälles fläskflott överst och rätten ätes med sill eller fläsk och begagnas till frukostar. I enklaste fall kan ärtgröt äfven kokas af vatten istället för mjölk men blir då beskare och mindre välsmakande.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  previous
  Sluring från Kvekgården
  next
  Morotskaka från 1783
  previous
  Sluring från Kvekgården
  next
  Morotskaka från 1783

  2 Comments Hide Comments

  Add Your Comment