Ärtgröt

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
1 l mjölk
2 kkp ärtmjöl (3 dl)
1 tsk salt
3 msk fläskflott

Spara detta recept

[userpro_bookmark width="100%"]

Ärtgröt

    Rätt:
    • Portioner 6
    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Det här receptet finns att hitta i boken Uppländsk undfägnad, skriven av Håkan Liby och Gunilla Nelander. Håkan Liby var tidigare museichef för Upplandsmuseet. Gunilla Nelander är hemkonsulent vid Hushållningssällskapet. I boken finns den uppländska matens rika historia presenterat med både berättelser, bilder och recept. Detta recept är publicerad med tillstånd från Håkan Liby.

    Ärtgröt är ett recept beskrivet av fiskarhustrun Kristina Eriksson, Östa, Nora Socken 1902.

    Under receptet står följande Kommentar: Gröten blir mycket tjock och “stabbig” i konsistensen och kan därför spädas något. De flesta av oss behöver inte extra energi – så slå inte så mycket stekflott över gröten! Gott med stekt fläsk och rårivna morötter till.

    Ps: Jag har inte sett ärtmjöl i vår lokala mathandel, men den finns att hitta bland annat online. Har du tips på var man kan köpa ärtmjöl, skriv då detta gärna i en kommentar under receptet!

     

    (Besökt 32 gånger, 1 besök idag)

    Steg

    1
    Färdigt

    Kastrullen smörjes med litet fläskflott, för att hindra vidbränning, hvarefter mjölken uppkokas och mjölet ivispas litet i taget. Gröten får koka 5 min under flitig rörning, hvarefter den saltas och upphälles på en karott. Då gröten är framsatt på bordet hälles fläskflott överst och rätten ätes med sill eller fläsk och begagnas till frukostar. I enklaste fall kan ärtgröt äfven kokas af vatten istället för mjölk men blir då beskare och mindre välsmakande.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Sluring från Kvekgården
    nästa
    Morotskaka från 1783
    tidigare
    Sluring från Kvekgården
    nästa
    Morotskaka från 1783

    Lägg till din kommentar