Ingredienser
-
1 ägg
-
1½ dl socker
-
3 msk smält smör
-
2½ dl mjöl
-
2 tsk bakpulver
-
1 tsk vaniljsocker
-
1 dl gräddfil
-
2 bananer (evt 1 extra för garnering)
Om detta recept
Denna banankaka är saftig och god, och dessutom luftigt! Detta 70-tals recept är perfekt för att bli av med pantermönstrade bananer, och älskad av barnen.
Receptet kommer från Husmoderns almanack från 1972. Det som gör det extra spännande med många recept från den tiden är att de saknas en bild på hur slutresultatet blir. Här får ni en bild! Den går utmärkt att baka året runt och passar fint att frysa.
Vår lokala ICA-butik har med jämna mellanrum en påse med mogna bananer på rea – för blotta 8 kronor får man kanske 4 klasar bananer. En utmaning att göra slut på, men att ge bort, äta och baka gör att vi till slut lyckades!
Om man vill kan man dekorera kakan med bananskivor. Jag gjorde det tillsammans med våra tre-åriga tvillingar, och det uppskattades. Fast, det blir kanske snyggare utan. Det finns säkert snygga sätt att dekorera med bananskivor, kolla på nätet!
Några tips:
- Du kan servera banankakan med vispad grädde, men jag tycker att den är saftig och fin som den är, utan grädde.
- Har du några skivor dagsgammalt Banankaka kvar, kan du steka de i smör och servera till efterrätt. Servera med en kula glass. Receptlänk: Smörstekt sockerkaka med glass
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Knäckspån, Moussaka på svenska och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Vispa 1 ägg med 1½ dl socker och tillsätt 3 msk smält smör eller margarin. |
2
Färdig
|
Blanda 2½ dl mjöl med 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker och rör ner det och 1 dl gräddfil i smeten. |
3
Färdig
|
Mosa 2 bananer med gaffel och vänd ner moset i smeten. |
4
Färdig
|
Grädda i smord och bröad form i 175˚C ca 45 minuter. (Red. anm. kolla med sticka om kakan är färdig. Jag fick ha kakan 10 minuter extra i ugnen.) |