0 0
Banankaka – saftig och god

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
1 ägg
1½ dl socker
3 msk smält smör
2½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
2 bananer (evt 1 extra för garnering)

Banankaka – saftig och god

    Cuisine:

    Enkelt att laga och väldigt gott!

    • 175˚C
    • Räcker till 10
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Denna banankaka är saftig och god, och dessutom luftigt! Detta 70-tals recept är perfekt för att bli av med pantermönstrade bananer, och älskad av barnen.

    Receptet kommer från Husmoderns almanack från 1972. Det som gör det extra spännande med många recept från den tiden är att de saknas en bild på hur slutresultatet blir. Här får ni en bild! Den går utmärkt att baka året runt och passar fint att frysa.

    Vår lokala ICA-butik har med jämna mellanrum en påse med mogna bananer på rea – för blotta 8 kronor får man kanske 4 klasar bananer. En utmaning att göra slut på, men att ge bort, äta och baka gör att vi till slut lyckades!

    Om man vill kan man dekorera kakan med bananskivor. Jag gjorde det tillsammans med våra tre-åriga tvillingar, och det uppskattades. Fast, det blir kanske snyggare utan. Det finns säkert snygga sätt att dekorera med bananskivor, kolla på nätet!

    Några tips:

    • Du kan servera banankakan med vispad grädde, men jag tycker att den är saftig och fin som den är, utan grädde.
    • Har du några skivor dagsgammalt Banankaka kvar, kan du steka de i smör och servera till efterrätt. Servera med en kula glass. Receptlänk: Smörstekt sockerkaka med glass

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är KnäckspånMoussaka på svenska och Rulltårta.

    Mormors äppelkompott är lättlagad och gott att ha till julskinkan eller som fyllning i pajer.

    Chili con carne – en värmande vardagsrätt
    Chili con carne är en värmande och smakrik middag som är full med bra näring. Den har blivit en familjefavorit här hemma!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Vispa 1 ägg med 1½ dl socker och tillsätt 3 msk smält smör eller margarin.

    2
    Färdig

    Blanda 2½ dl mjöl med 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker och rör ner det och 1 dl gräddfil i smeten.

    3
    Färdig

    Mosa 2 bananer med gaffel och vänd ner moset i smeten.
    (Red. anm. mosa gärna med en gaffel, och kör inte bananerna i en stavmixer. Jag har testat båda och det är trevligare med lite struktur i kakan istället för helt slät, tycker jag.)

    4
    Färdig

    Grädda i smord och bröad form i 175˚C ca 45 minuter. (Red. anm. kolla med sticka om kakan är färdig. Jag fick ha kakan 10 minuter extra i ugnen.)

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

    föregående
    Äppelgott med havregryn
    nästa
    Svampstuvning med bacon, lök och färska örter
    föregående
    Äppelgott med havregryn
    nästa
    Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

    Add Your Comment