0 0
Silverkaka

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

7 äggvitor
250 gr socker
150 gr vetemjöl, 1 msk potatismjöl inberäknad
1 tsk bakpulver (kan uteslutas)
125 gr skirat smör
skal av 1 citron
½-1 dl hackade nötter eller mandel

Silverkaka

  Cuisine:

  När bakades den första sockerkakan? Idag hittar man olika varianter på sockerkaka världen över, ofta som bas för tårtor och bakelser. Detta recept kommer från min mormor och kallas även Äggvitekakan. Saftig med en fräsch ton av citron!

  • 190˚ C
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Sockerkakan som den vi känner idag går tillbaka till 1600-talet, och har sedan dess erövrat världen på olika sätt. Spekkoek, pound cake, Schwarzwälder Kirschtorte samt en uppsjö av olika världsrekord, allt baserad på denna älskade mjuka kaka.

  Ps: om du läser detta i mobilen, efter denna faktakrönika om sockerkaka, hittar ni receptbeskrivningen.

  ”Man ska bo så att man ska kunna kasta ett äpple så långt man orkar.”

  Det lär jag ha sagt när jag var liten. Jag växte upp i ett litet radhus i Holland och flera gånger per år reste vi till min mammas släkt i Skåne. Mina morföräldrar bodde på Spargodt, en stor gård där boningshuset hade tre våningar och hiss. Det sista till alla barns förtjusning. Ja, här kunde man kasta ett äpple så långt man orkade! Många äpplen, för i den parkliknande trädgården fanns många äppelträd.

  Spargodt utanför Tågarp i Skåne. Här kan man kasta ett äpple så långt man orkar! Bilden är tagen 1986.

  Maten spelade en central roll på Spargodt där min mormor hade rollen som en sann matriark. Utan att behöva höja rösten så hade hon en auktoritet och en utstrålning som en sann lejoninna, men en mycket snäll sådan. Och köket; Spargodts kök var stort – gjort för en annan tid där storkok för många krävde sin plats. Just i detta kök minns jag att mormor bakade silverkakan, ljus, saftig och fräsch.

  En Jul, som såklart firades på Spargodt, gav min mormor en speciell julklapp till alla sina fem barn. Hon hade skrivit ner de recept hon använde mest, och sedan kopierat allt och satt i varsitt rosa fotoalbum. Än i dag används dessa nedskrivna recept av mina släktingar, och det är från dessa anteckningar receptet kommer.

  Om man ser hur länge sockerkakor har funnits så kan man gå mycket långt tillbaka i tiden. Men just den formen av sockerkaka som vi känner till idag började bakas i Europa någon gång under mitten på 1600-talet. Det finns en oändlig variation på sockerkakor och man hittar dem världen över, inte minst som bas till bröllopstårtor.

  Cake and wineglass. Peale Rubens, år 1865

  I Sverige utgör sockerkaksbotten ofta grunden i en tårta, som till exempel prinsesstårtan. England kan här kontra med deras pound cake från tidigt 1700-tal, där namnet refererar till kakans ingredienser, som alla ska vara ”one pound”. Frankrike i sin tur har ”Quatre quarts gateau”, vilket betyder  fyra fjärdedelar-tårta, även den med syfte på ingrediensernas vikt.

  En av världens mest kända varianter måste vara den tyska Schwarzwälder Kirschtorte som först nämns 1934 och oftast består utav fyra lager. I Indonesien har man sin spekkoek som utvecklades under kolonialtiden och som ska bestå utav 18 lager kaka.

  För den som vill hamna i världskända Guiness World Recordbook kan kakbak vara nyckeln. På deras hemsida hittar man allt från högst, längst, störst, och mycket, mycket mer. Det finns ett rekord för den tidigare nämnda Schwarzwaldtårtan som sattes på Europa Park i Tyskland år 2006. Den var nästan 80 kvm, vägde 3000 kg, hade en diameter på 10 meter, innehöll 700 liter grädde, 800 kg körsbär, 40 kilo choklad och 120 liter Kirsch (körsbärslikör).

  Här bjuder jag på ett recept med en något mindre volym. Min mormors silverkaka. Kakan passar en rund eller avlång form sockerkaksform som rymmer drygt en liter. Nordic Ware har en bra sockerkaksform som passar detta recept. Vidare kan jag varmt rekommendera en Bosch elvisp som jag använder till allt från att vispa grädde, aoili och till exempel denna silverkaka! (Detta är en affiliatelänk som vid försäljning ger provision. Jag tipsar endast om produkter som jag tror på och i de flesta fall själv använder.)

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.

  Ett bra recept på rulltårta med chokladfyllning.
  Här ett bra grundrecept på Rulltårta som presenteras med två olika fyllningar.
  Recept på moussaka på svenska
  Moussaka på svenska blir snabbt en av familjens favoriträtter!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

   

  Steg

  1
  Färdig

  Originaltext från min mormor Ingrid Nordén:
  Till formen smör, socker, hackade nötter eller mandel.
  (Red. anm. Smöra formen, bröa med socker, och lägg i botten hackade nötter eller mandel.)

  2
  Färdig

  Vispa vitorna till hårt skum, rör ner försiktigt de övriga ingredienserna. Sist smöret.

  3
  Färdig

  Häll smeten i formen, och grädda den i 190˚C i ca 30 minuter. Se om kakan är färdig med en potatissticka. Den ska inte gräddas för länge, för den ska vara ljus, även på kanterna.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Rulltårta med Chokladfyllning
  nästa
  Flygeltoftas Nöttårta
  föregående
  Rulltårta med Chokladfyllning
  nästa
  Flygeltoftas Nöttårta
  Be the first to write a review

  7 Comments Hide Comments

  Perfekt om man har äggvitor över, men hur många ska det vara egentligen? Det står 4 7 äggvitor, men 47 stycken kan det ju knappast vara. 😉

  Jag har kollat ingredienserna, och här på sidan i admin stämde allt, men den visar fel här på sidan. Försökte ändra det utan att lyckas. Det ska vara 7 äggvitor. Resten stämmer.

  Hej!
  Av någon anledning såg jag inte kommentaren förrän nu! Jag har försökt att rätta till ingredienserna i receptet, men på sidan envisas den med dubbla budskap. Mycket riktigt ska det vara 1 tsk bakpulver, och inte 1 dl. Samma med äggvitorna – 7 stycken ska det vara! Bäst att planera en middag med bearnaisesås som tillbehör! Och många gäster förståss!

  Hej, ska det vara 175 garder eller 190 grader i ugnen?
  Står 190 i beskrivningen men 175 högre upp. 🙂

  Hej!
  Tack så mycket för kommentaren, jätteviktigt att ett recept har rätt temperatur. Nu har jag rättat till det. 190˚C ska det vara! Lycka till med bakandet!
  Hälsningar från ett blåsigt Uppland!

  Add Your Comment