Ingredienser
-
4 apelsiner
-
2 kg socker
-
2 liter vatten
-
24 gr citronsyra
Om detta recept
Denna apelsinsaft är enkelt att laga och är sedan som en skatt i frysen. Gammaldags apelsinsaft kan göras både på vanliga apelsiner eller blodapelsiner.
Receptet kommer från den framgångsrika kokboksförfattaren Gustafva Björklunds kokbok som kom ut 1841.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Apelsinerna tvättas och torkas. Riv det gula på skalet på ett rivjärn och lägg detta tillsammans med sockret i en stenkruka (eller bunke). |
2
Färdig
|
Pressa saften av apelsinerna över sockerblandningen och häll på vattnet. |
3
Färdig
|
Blandningen får stå i 1 dygn och omröres emellanåt. (Täck över och ställ kallt). |
4
Färdig
|
Citronsyra tillsättes och när allt är väl blandadt och sockret upplöst, silas saften och hälles på buteljer, som korkas, lackas och förvaras på kallt ställe. |