Ingredienser
-
1 gul lök
-
1 purjolök
-
200 gr vitkål
-
6 rödbetor
-
1 liten klyfta rotselleri
-
3 msk smör eller margarin
-
1 liter god buljong (t.ex. 2 buljongtärningar, grönsaks tex)
-
1 kryddbukett med persilja, gräslök, lagerblad (tips följer nedan)
-
salt, peppar, vitlöksklyfta
-
200 gr prinskorv
-
1 msk vinäger
-
Gräddfil
Om detta recept
Mättande, vacker och mycket god är Borscht, en matig rödbetssoppa från Ukraina. 5 olika grönsaker ingår i soppan som därmed blir en härlig vitaminbomb.
Och jag som trodde att Borscht hade sitt ursprung i Ryssland. Men första gången den nämns var under medeltiden i Kiev, i Ukraina. Sedan har den här rätten spridit sig i regionen där det finns många olika varianter med olika färger på soppan, såsom vit och grön, beroende på vilka grönsaker som ingår.

Om receptet
Receptet som du får här kommer från ICA-kurirens godaste, som gavs ut 1975. Här nämns inget om soppans historia, endast att soppan är rött. När jag läste receptet var jag lite skeptisk mot att det mot slutet ska tillsättas prinskorvar som får koka en lite stund. Men, resultatet var över förväntan, och de höll formen fint, hade trevlig konsistens och gav en härlig rökig sälta till soppan! Däremot blev just prinskorvarna lite smaklösa när jag åt soppan dagen efter.
Om du önskar att ha en vegetarisk soppa kan prinskorvarna uteslutas.
Smakminnen
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Skär löken, purjon, vitkålen, fyra av rödbetorna och selleriklyftan i fina strimlor. (Jag gjorde detta för hand, men det tar onödigt lång tid. Ta gärna en köksmaskin eller rivjärn!) |
2
Färdig
|
Låt grönsakerna fräsa i matfettet. Häll över buljongen (tex 2 buljongtärningar som får lösas upp i 1 liter vatten). |
3
Färdig
|
Lägg i kryddbuketten, salt, peppar och den krossade vitlöksklyftan. |
4
Färdig
|
Låt soppan koka långsamt under lock 10-15 minuter. Ta upp buketten. Lägg i prinskorvarna. (Dessa kan uteslutas om du vill ha en vegetarisk soppa) |
5
Färdig
|
Medan soppan kokar rivs de två sista rödbetorna och blandas med soppan. Smaka av med vinäger. |
6
Färdig
|
Servera soppan med gräddfil och persilja i skålar bredvid så att var och en får ta efter behag. |