• Home
  • Soppor
  • Borscht – en matig rödbetssoppa från Ukraina
0 0
Borscht – en matig rödbetssoppa från Ukraina

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
1 gul lök
1 purjolök
200 gr vitkål
6 rödbetor
1 liten klyfta rotselleri
3 msk smör eller margarin
1 liter god buljong (t.ex. 2 buljongtärningar, grönsaks tex)
1 kryddbukett med persilja, gräslök, lagerblad (tips följer nedan)
salt, peppar, vitlöksklyfta
200 gr prinskorv
1 msk vinäger
Gräddfil

Borscht – en matig rödbetssoppa från Ukraina

    Cuisine:

      Djupröd med en klick gräddfil och lite persilja - färgerna är ljuvliga och likaså smaken!

      • Räcker till 4
      • Medium

      Ingredienser

      Om detta recept

      Share

      Mättande, vacker och mycket god är Borscht, en matig rödbetssoppa från Ukraina. 5 olika grönsaker ingår i soppan som därmed blir en härlig vitaminbomb.

      Och jag som trodde att Borscht hade sitt ursprung i Ryssland. Men första gången den nämns var under medeltiden i Kiev, i Ukraina. Sedan har den här rätten spridit sig i regionen där det finns många olika varianter med olika färger på soppan, såsom vit och grön, beroende på vilka grönsaker som ingår.

      Recept på Borscht, rödbetssoppa från Ukraina
      En klick gräddfil och lite persilja är goda tillbehör till den här härliga och matiga rödbetssoppan från Ukraina.

      Om receptet

      Receptet som du får här kommer från ICA-kurirens godaste, som gavs ut 1975. Här nämns inget om soppans historia, endast att soppan är rött. När jag läste receptet var jag lite skeptisk mot att det mot slutet ska tillsättas prinskorvar som får koka en lite stund. Men, resultatet var över förväntan, och de höll formen fint, hade trevlig konsistens och gav en härlig rökig sälta till soppan! Däremot blev just prinskorvarna lite smaklösa när jag åt soppan dagen efter.

      Om du önskar att ha en vegetarisk soppa kan prinskorvarna uteslutas.

      Smakminnen

      Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

      Morotskaka – enkelt att baka, saftig och med en spännande historia.

      Recept på moussaka på svenska
      Moussaka på svenska blir snabbt en av familjens favoriträtter!

      Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

      Steg

      1
      Färdig

      Skär löken, purjon, vitkålen, fyra av rödbetorna och selleriklyftan i fina strimlor. (Jag gjorde detta för hand, men det tar onödigt lång tid. Ta gärna en köksmaskin eller rivjärn!)

      2
      Färdig

      Låt grönsakerna fräsa i matfettet. Häll över buljongen (tex 2 buljongtärningar som får lösas upp i 1 liter vatten).

      3
      Färdig

      Lägg i kryddbuketten, salt, peppar och den krossade vitlöksklyftan.
      (Kryddbuketten: Jag hade tepåsar hemma som används för löste. Det fungerade utmärkt. Annars kan du strimla gräslök, persilja och ha lagerbladet löst i soppan.)

      4
      Färdig

      Låt soppan koka långsamt under lock 10-15 minuter. Ta upp buketten. Lägg i prinskorvarna. (Dessa kan uteslutas om du vill ha en vegetarisk soppa)

      5
      Färdig

      Medan soppan kokar rivs de två sista rödbetorna och blandas med soppan. Smaka av med vinäger.

      6
      Färdig

      Servera soppan med gräddfil och persilja i skålar bredvid så att var och en får ta efter behag.

      Marloes

      Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

      föregående
      Grahamsbullar – jättegoda!
      nästa
      Grönkålsstomp – Holländsk boerenkool – billig supermat
      föregående
      Grahamsbullar – jättegoda!
      nästa
      Grönkålsstomp – Holländsk boerenkool – billig supermat

      Add Your Comment