0 0
Borstplaat – godis mot hosta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

500 g socker
150 ml grädde
3 tsk vaniljsocker
10 g smör

Borstplaat – godis mot hosta

  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

Jultomten som vi känner till idag har delvis sitt ursprung i Sinterklaas, en biskop från Turkiet som blev särskilt populär bland holländarna. Än idag firas Sinterklaas, men historien har ändrats avsevärt.

Sedan många decennier så berättas det för barnen att Sinterklaas kommer med sin ångbåt från Spanien. Med sig har han en massa Zwarte Pieten, som är hans hjälpredor. De senaste åren har just zwarte piets hudfärg blivit ämne för debatt och därför ser man nu ofta Pieten i olika färger.

Just kring Sinterklaas är det tradition att äta borstplaat, en blandning av socker, grädde och lite smör som resulterar i en godsak som är lite knaprig på utsidan och mjuk på insidan. Namnet är lite underligt, och med så många namn på mat så har jag inte funderat så mycket kring det. Borstplaat betyder ”bröstplåt”. Godiset började tillverkas på 1600-talet – sockerstinn som den är var det en exklusiv produkt tillverkat av importerat rörsocker. På den tiden ansågs socker ha medicinska kvalitéer som kunde bota en förkylning.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensands-kakorNasi goreng och Äppelbakelser.

Recept på mormors äppelkompott
Mormors äppelkompott kan användas på olika sätt. Som dessert med en klick grädde, som fyllning i en paj eller till julskinka med en klick senap.

Recept på Upplandskubb.
Upplandskubb är ett grovt och mustigt bröd som passar bra med sill eller rökt lax.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Steg

1
Färdig

Välj ca 20 kakformar som är rätt jämna i formen. Skölj med kallt vatten och ställ på bakplåtspapper.

2
Färdig

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull. Värm massan sakta tills allt sockret är smält.

3
Färdig

Man kan göra kulprovet, eller så väntar man tills smeten blir tjock och "ullig".

4
Färdig

Om du vill kan du dela upp smeten i två delar och tillsätta en smak till ena delen.
Exempel:
rivet apelsinskal
kakaopulver, några msk
Kaffepulver, 1 msk

5
Färdig

Häll upp massan i de vattensköljda formarna. Ca 1 cm tjock.

6
Färdig

Låt de stelna. Efter ett tag kan du ställa formarna på kanten, så att även bottnen kan torkas. Efter ca en halv timme kan du försiktigt trycka ut borstplaat.

Ps: Jag försökte med muffinsformar i metall, och det fungerar inte bra. Borstplaat vill inte komma ur formen och enda sättet är att förstöra den med kniv. Och äta upp smulorna!

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Chokladbröd – Charlottenborgs
nästa
Saffransbullar – recept från 1920
föregående
Chokladbröd – Charlottenborgs
nästa
Saffransbullar – recept från 1920
Be the first to write a review

Add Your Comment