Ingredienser
-
500 g socker
-
150 ml grädde
-
3 tsk vaniljsocker
-
10 g smör
Om detta recept
Jultomten som vi känner till idag har delvis sitt ursprung i Sinterklaas, en biskop från Turkiet som blev särskilt populär bland holländarna. Än idag firas Sinterklaas, men historien har ändrats avsevärt.
Sedan många decennier så berättas det för barnen att Sinterklaas kommer med sin ångbåt från Spanien. Med sig har han en massa Zwarte Pieten, som är hans hjälpredor. De senaste åren har just zwarte piets hudfärg blivit ämne för debatt och därför ser man nu ofta Pieten i olika färger.
Just kring Sinterklaas är det tradition att äta borstplaat, en blandning av socker, grädde och lite smör som resulterar i en godsak som är lite knaprig på utsidan och mjuk på insidan. Namnet är lite underligt, och med så många namn på mat så har jag inte funderat så mycket kring det. Borstplaat betyder ”bröstplåt”. Godiset började tillverkas på 1600-talet – sockerstinn som den är var det en exklusiv produkt tillverkat av importerat rörsocker. På den tiden ansågs socker ha medicinska kvalitéer som kunde bota en förkylning.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensands-kakor, Nasi goreng och Äppelbakelser.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Välj ca 20 kakformar som är rätt jämna i formen. Skölj med kallt vatten och ställ på bakplåtspapper. |
2
Färdig
|
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull. Värm massan sakta tills allt sockret är smält. |
3
Färdig
|
Man kan göra kulprovet, eller så väntar man tills smeten blir tjock och "ullig". |
4
Färdig
|
Om du vill kan du dela upp smeten i två delar och tillsätta en smak till ena delen. |
5
Färdig
|
Häll upp massan i de vattensköljda formarna. Ca 1 cm tjock. |
6
Färdig
|
Låt de stelna. Efter ett tag kan du ställa formarna på kanten, så att även bottnen kan torkas. Efter ca en halv timme kan du försiktigt trycka ut borstplaat. Ps: Jag försökte med muffinsformar i metall, och det fungerar inte bra. Borstplaat vill inte komma ur formen och enda sättet är att förstöra den med kniv. Och äta upp smulorna! |