Borstplaat – godis mot hosta

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

500 g socker
150 ml grädde
3 tsk vaniljsocker
10 g smör

Spara detta recept

[userpro_bookmark width="100%"]

Borstplaat – godis mot hosta

  • Medium

Ingredienser

Historien

Dela

Jultomten som vi känner till idag har delvis sitt ursprung i Sinterklaas, en biskop från Turkiet som blev särskilt populär bland holländarna. Än idag firas Sinterklaas, men historien har ändrats avsevärt.

Sedan många decennier så berättas det för barnen att Sinterklaas kommer med sin ångbåt från Spanien. Med sig har han en massa Zwarte Pieten, som är hans hjälpredor. De senaste åren har just zwarte piets hudfärg blivit ämne för debatt och därför ser man nu ofta Pieten i olika färger.

Just kring Sinterklaas är det tradition att äta borstplaat, en blandning av socker, grädde och lite smör som resulterar i en godsak som är lite knaprig på utsidan och mjuk på insidan. Namnet är lite underligt, och med så många namn på mat så har jag inte funderat så mycket kring det. Borstplaat betyder “bröstplåt”. Godiset började tillverkas på 1600-talet – sockerstinn som den är var det en exklusiv produkt tillverkat av importerat rörsocker. På den tiden ansågs socker ha medicinska kvalitéer som kunde bota en förkylning.

 

(Besökt 133 gånger, 1 besök idag)

Steg

1
Färdigt

Välj ca 20 kakformar som är rätt jämna i formen. Skölj med kallt vatten och ställ på bakplåtspapper.

2
Färdigt

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull. Värm massan sakta tills allt sockret är smält.

3
Färdigt

Man kan göra kulprovet, eller så väntar man tills smeten blir tjock och "ullig".

4
Färdigt

Om du vill kan du dela upp smeten i två delar och tillsätta en smak till ena delen.
Exempel:
rivet apelsinskal
kakaopulver, några msk
Kaffepulver, 1 msk

5
Färdigt

Häll upp massan i de vattensköljda formarna. Ca 1 cm tjock.

6
Färdigt

Låt de stelna. Efter ett tag kan du ställa formarna på kanten, så att även bottnen kan torkas. Efter ca en halv timme kan du försiktigt trycka ut borstplaat.

Ps: Jag försökte med muffinsformar i metall, och det fungerar inte bra. Borstplaat vill inte komma ur formen och enda sättet är att förstöra den med kniv. Och äta upp smulorna!

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
tidigare
Chokladbröd – Charlottenborgs
nästa
Saffransbullar – recept från 1920
tidigare
Chokladbröd – Charlottenborgs
nästa
Saffransbullar – recept från 1920

Lägg till din kommentar