1 0
Boterkoek – Holländsk Smörkaka

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
400 g kallt smör
400 g socker
500 g vetemjöl
1 ägg
evt 1 tsk vaniljsocker
1 ägg för pensling

Boterkoek – Holländsk Smörkaka

En mäktig liten kaka med en fantastisk historia.

  • 175˚C
  • Räcker till 10
  • Easy

Ingredienser

Om detta recept

Share

Boterkoek är en konditoriklassiker i Holland, och dess avslöjande namn, smörkaka, säger en del om innehållet och mäktigheten. Den är som en korsning mellan kakdeg och sockerkaka, med andra ord: farligt gott! Dessutom är den superenkelt att baka! 

Detta recept innehåller köplänkar (adlinks) till Kitchentime. För att läsa receptbeskrivningen, scrolla hela vägen ner!

Kakan är ett typiskt exempel på ”fusion cooking” – när olika kök möts och blandas. Här möts det holländska köket med det judiska. Eller tvärtom. På 1920-talet bakades boterkoek redan flitigt av judiska husmödrar i Amsterdam, inte sällan med billigt kycklingfett i stället för smör.

Anne Frank

Amsterdams, internationellt sett, mest kända dagboksförfattare, som har blivit ett personligt ansikte för Förintelsen, är Anne Frank. Arkivbilderna från museet Anne Frank Huset i Amsterdam visar att åren innan Andra Världskriget var lyckliga för familjen Frank. Barnkalas, utflykter till stranden och poserande i stan med familjen, för att nämna några exempel. Och visst är det möjligt att just Anne Frank har ätit denna så typiskt judisk-holländska kaka boterkoek? Än idag inspirerar denna unga tjejs kloka ord läsarna världen över.

”Så underbart det är, att ingen behöver vänta en minut för att påbörja att långsamt förändra världen.”                                                                                                                                                                          – Ur Anne Franks Dagbok.

Tips!

  • Boterkoek passar extra bra att baka med barnen, då det är enkelt att göra. Mina barn har just denna kaka som sin favorit, både när det gäller att baka och att äta!
  • Har du ingen springform så fungerar även en pajform eller en annan form, bara den har ungefär samma yta som en 28 cm springform.
  • När du penslar kakan, gör det inte för tjockt. Då blir det som en otrevlig hinna på kakan när den är färdiggräddad.
  • Låt kakan svalna helt innan du försöker att ta upp bitar, eftersom bitarna annars delvis fastnar i botten. Detta gäller främst när du har din boterkoek i en porslinsform.
  • Om kakan riskerar att bli för mörk när du gräddar den, lägg en bit aluminiumfolie på den tills den har gräddats färdigt.

Här ett tips på en bra och prisvärd springform på 28 cm i diameter. Jag har en bunke i stengods som jag bara älskar. Bunken i stengods från Ernst Kirchsteiger har samma härliga rustika känsla som min, och jag tycker att bakandet blir så mycket roligare när man har vackra ting att jobba med!

Källor: Anne Frank Huis i Amsterdam, Nederländerna. https://www.annefrank.org/nl/  https://geheugenvanoost.amsterdam/

Recept ur Küppersbusch kookboek, 1925.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Räkor Toast Skagen, Jitterbuggare, Sophies små ostkakor och Nyponsoppa.

Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.
Sluring eller tisdagssoppa recept
Sluring, som även kallas Tisdagssoppa är ett gammalt recept. Soppan är riktigt god och smakrik!

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Steg

1
Färdig

Originalreceptet skriver att ugnen ska vara på 160˚C, men jag tycker att 175˚C fungerar bättre.
Blanda smör, socker och 1 ägg till en massa.

2
Färdig

Tillsätt det silade vetemjölet och knåda till en smidig deg.

3
Färdig

Smöra en springform (behöver ej bröas) på 28 cm i diameter och tryck ner degen till ett jämt lager.

4
Färdig

Pensla med ett lättuppvispad ägg och forma med en gaffel ett mönster på kakans yta.

5
Färdig

Grädda kakan i ca 45 minuter tills den är gyllene. (Håll ett öga på kakan, ibland tar det lite kortare tid!

6
Färdig

Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i rutor såsom på bilden.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Medeltida korngryta
nästa
Sophies Små Spröda Ostkakor
föregående
Medeltida korngryta
nästa
Sophies Små Spröda Ostkakor
Be the first to write a review

Add Your Comment