Boterkoek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
400 g kallt smör
400 g socker
500 g vetemjöl
1 ägg
evt 1 tsk vaniljsocker
1 ägg för pensling

Boterkoek

En mäktig kaka med en mäktig historia.

  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Boterkoek är en konditoriklassiker i Holland, och dess avslöjande namn, smörkaka, säger en del om innehållet och mäktigheten. Kakan är ett typiskt exempel på ”fusion cooking” – när olika kök möts och blandas. Här möts det holländska köket med det judiska. Eller tvärtom. På 1920-talet bakades boterkoek redan flitigt av judiska husmödrar i Amsterdam, inte sällan med billigt kycklingfett i stället för smör.

Amsterdams, internationellt sett, mest kända dagboksförfattare, som har blivit ett personligt ansikte för Förintelsen, är Anne Frank. Arkivbilderna från museet Anne Frank Huset i Amsterdam visar att åren innan Andra Världskriget var lyckliga för familjen Frank. Barnkalas, utflykter till stranden och poserande i stan med familjen, för att nämna några exempel. Och visst är det möjligt att just Anne Frank har ätit denna så typiskt judisk-holländska kaka boterkoek? Än idag inspirerar denna unga kvinnas kloka ord läsarna världen över.

”Så underbart det är, att ingen behöver vänta en minut för att påbörja att långsamt förändra världen.”                                                                                                                                                                          – Ur Anne Franks Dagbok.

Källor: Anne Frank Huis i Amsterdam, Nederländerna. https://www.annefrank.org/nl/ https://geheugenvanoost.amsterdam/

Recept ur Küppersbusch kookboek, 1925.

Steps

1
Done

Originalreceptet skriver att ugnen ska vara på 160˚C, men jag tycker att 175˚C fungerar bättre.
Blanda smör, socker och 1 ägg till en massa.

2
Done

Tillsätt det silade vetemjölet och knåda till en smidig deg.

3
Done

Smöra en springform (behöver ej bröas) på 28 cm i diameter och tryck ner degen till ett jämt lager.

4
Done

Pensla med ett lättuppvispad ägg och forma med en gaffel ett mönster på kakans yta.

5
Done

Grädda kakan i ca 45 minuter tills den är gyllene.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

previous
Medeltida korngryta
next
Sophies Ostkakor
previous
Medeltida korngryta
next
Sophies Ostkakor

Add Your Comment