Ingredienser
-
400 g kallt smör
-
400 g socker
-
500 g vetemjöl
-
1 ägg
-
evt 1 tsk vaniljsocker
-
1 ägg för pensling
Om detta recept
Boterkoek är en konditoriklassiker i Holland, och dess avslöjande namn, smörkaka, säger en del om innehållet och mäktigheten. Kakan är ett typiskt exempel på ”fusion cooking” – när olika kök möts och blandas. Här möts det holländska köket med det judiska. Eller tvärtom. På 1920-talet bakades boterkoek redan flitigt av judiska husmödrar i Amsterdam, inte sällan med billigt kycklingfett i stället för smör.
Amsterdams, internationellt sett, mest kända dagboksförfattare, som har blivit ett personligt ansikte för Förintelsen, är Anne Frank. Arkivbilderna från museet Anne Frank Huset i Amsterdam visar att åren innan Andra Världskriget var lyckliga för familjen Frank. Barnkalas, utflykter till stranden och poserande i stan med familjen, för att nämna några exempel. Och visst är det möjligt att just Anne Frank har ätit denna så typiskt judisk-holländska kaka boterkoek? Än idag inspirerar denna unga tjejs kloka ord läsarna världen över.
”Så underbart det är, att ingen behöver vänta en minut för att påbörja att långsamt förändra världen.” – Ur Anne Franks Dagbok.
Källor: Anne Frank Huis i Amsterdam, Nederländerna. https://www.annefrank.org/nl/ https://geheugenvanoost.amsterdam/
Recept ur Küppersbusch kookboek, 1925.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Räkor Toast Skagen, Sophies små ostkakor och Nyponsoppa.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Originalreceptet skriver att ugnen ska vara på 160˚C, men jag tycker att 175˚C fungerar bättre. |
2
Färdig
|
Tillsätt det silade vetemjölet och knåda till en smidig deg. |
3
Färdig
|
Smöra en springform (behöver ej bröas) på 28 cm i diameter och tryck ner degen till ett jämt lager. |
4
Färdig
|
Pensla med ett lättuppvispad ägg och forma med en gaffel ett mönster på kakans yta. |
5
Färdig
|
Grädda kakan i ca 45 minuter tills den är gyllene. (Håll ett öga på kakan, ibland tar det lite kortare tid! |
6
Färdig
|
Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i rutor såsom på bilden. |