0 0
Brolinsonska kakan

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

3 äggulor
100 g socker
100 g skirat smör
1 msk grädde
150 g vetemjöl
rabarberkompott
3 äggvitor
6 msk socker
Skållad och skuren mandel

Brolinsonska kakan

  Cuisine:

  En annorlunda och mycket god kaka med en intressant historia!

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Som jag skrev för några dagar sedan, har Tärna bygdegårdsförening gett ut en finfin kakbok med recept på en massa härliga kakor. Här får man både gamla recept, tillhörande smakminnen och en del kvinnohistoria från Tärna socken. Mer om hur du kan beställa boken och Hemvändardagen den 28 juli kan ni läsa här.

  Här får ni ett smakprov från boken: Brolinsonska kakan.

  I maj år 1861 flyttade familjen Brolinson in i Tärna prästgård, då Otto Gustaf Reinhold Brolinson hade blivit utsedd till socknens präst. Familjen skulle komma att bo här i sex år, och tack vare en av döttrarna i familjen, Hildur, vet vi idag väldigt mycket om hur livet i Tärna såg ut på den tiden. Hildur skrev nämligen dagbok under alla år de bodde här, och hon skrev detaljerat om händelser, människor och miljöer.

  Den här kakan är egentligen ett recept som Hildurs syster Alma lämnat efter sig, men vi tar med den som ett tack till Hildur för allt hon berättat för oss om livet i vår socken för 150 år sedan. Nog kan man tänka sig att Alma och Hildur bakade den i prästgårdens kök någon gång under sin år här. Släkten Brolinson har fortfarande kakan på kaffebordet på sina stora släktträffar.

   

   

  Steg

  1
  Färdig

  3 äggulor röres med 100 g socker. 100 g skirat smör, 1 msk grödde (drygt) och drygt 150 g vetemjöl röres i. Smeten utbredes avlångt på smord plåt och gräddas.

  2
  Färdig

  Belägges därefter ganska tjockt med väl avrunnen rabarberkompott. Äggvitorna uppvispas med 2 msk socker till var vita och bredes över, och så insättes kakan i ugnen att bli ljusbrun.

  3
  Färdig

  Medan marängen är mjuk nedstickas i den tätt med skållad och skuren mandel som piggar.
  (Inskickat av Ragnhild Brolinson)

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Recept på grävling
  nästa
  Havretunnbröd
  föregående
  Recept på grävling
  nästa
  Havretunnbröd
  Be the first to write a review

  Add Your Comment