0 0
Butlers Ostkaka på Margaretas vis

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
500 gram Kesella 10% fetthalt (2 x 250 g burk) Om man har svårt att få tag på Kesella går det att göra egen färskost enligt Marloes recept OBS! Välj aldrig lättvarianter av Creme Fraîche eller Kesella till denna kaka! Fettet behövs för smakens skull!
5 dl Creme fraîche 34% fetthalt
5 ägg (stora) vispas upp med
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver (finns äkta numera i små burkar)
rivet skal av tvättad citron (ekologisk helst)
1 msk strösocker (behövs inte mer)
2 msk vetemjöl (eller maizenamjöl för glutenallergiker)

Butlers Ostkaka på Margaretas vis

  Cuisine:

  En favoritkaka som alla åldrar gillar! Som dessert eller till att bjuda på till te eller kaffe.

  • 150 C
  • Räcker till 8
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  CARL BUTLER skrev om mat och bakning i Svenska Dagbladet och han gav 1974 ut en kokbok som jag har. Han arbetade inom SAS under många år och besökte många länders kök under de åren. Han tyckte också om Medelhavets olika kök, öppnade egen restaurang och fick även många män att börja laga maten hemma tack vare sina pedagogiska och trevliga böcker om matlagning! Läs mer om honom på Wikipedia > https://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Butler

  Där finns dock inte denna mycket goda Ostkaka, ett amerikanskt recept från början, men … här utan någon smulad kexbotten. Bara krångligt tyckte jag också, och blev glad när jag hittade Carl Butlers recept. Här nerskrivet från en gammal papperskopia (kolpulver!) från Svenska Dagladets receptsida (tyvärr är nu alla mina favoriter försvunna från internet). Tur att jag kunde papperskopiera dem, och spara dem på det viset!

  Carl Butlers Ostkaka ur Svenska Dagbladet 1996

  ”Idén till den här ostkakan kommer från amerikansk cheesecake. Men jag har helt enkelt uteslutit skalet och gräddat fyllningen direkt i en form. Denna bör helst vara av porslin eller keramik. Själv använder jag en patéform och skär sedan ut portionsbitar ur denna.” /Carl Butler SvD 1996

  Butlers originalrecept>>>>Till ca 6 portioner behövs:

  400 gram Philadelphia cream cheese eller liknande färskost

  2½ dl kaffegrädde

  2½ dl mjölk

  1 vaniljstång

  1 citron

  5 ägg

  1 msk socker

  2 pkt frysta björnbär

  Traditionellt recept med koka upp mjölk, vaniljstång, svalna, etc   …. Bain Marie, etc
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Denna goda traditionella kaka kan göras på enklare sätt, så prova min enklare och snabbare version. En kaka som man kan bjuda vem som helst på!  På Ostkakans dag den 14 november kanske!

   

  Steg

  1
  Färdig

  1 - Vispa ihop äggsmeten, rör i Kesella och creme fraîche med stadig ballongvisp till jämn smet (går jättefort)

  2
  Färdig

  2 - Hälles i smord stor pajform, bröad med finhackad sötmandel (kör 200 gram mandlar i mixer, och ha i burk i kylskåpet! Eller sikta ett lager mandelmjöl i bottnen!)

  3
  Färdig

  3 – Grädda i 150 grader varm ugn 1 timme på mellanfalsen. Sätt en plåt ovanför om det är för hög övervärme efter ca 40 min. Ställ tidur på ringning!

  4
  Färdig

  4 - Efter 1 timme STÄNG AV ugnen men låt kakan stå kvar i ugnen 1 timme till tills den ”stannat” och fått guldgul färg.

  5
  Färdig

  5 - Svalna under duk med ett ”lock” ovanpå, t ex en bricka. Handduken suger upp vattenånga från kakan och den blir ändå fuktig och fin.

  6
  Färdig

  Serveras rumstempererad med fin sylt eller bärsås, ev klick av lättvispad grädde också (snyggt och gott ;-) Finns färska bär?

  En variant av denna praktiska och goda kaka fick saffran i stället för kardemumma som kryddning vid ett annat tillfälle. Gul, grann och doftande! Se det receptet här > Saffransostkaka

  PearlM

  Akvarellmålare och fotograf, förr tårtbagare åt släkt och vänner, och jag följer släktens traditioner i att använda goda och äkta råvaror i allt som rör La Cuisine. Älsklingskokböckerna har skrivits av Hiram och Pernilla, Julia Child och Jamie Oliver. En senare förtjusning har blivit Hugh Fearnley-Whittingstalls inspirerande TV-serier. Jo, det går VISST att använda röda mogna jordgubbar i sin Grekiska sallad! Om man inte tål tomater. (^.^) Och för att citera Julia Child, ”Om du är rädd för smör – ta grädde i stället” / Bon appétit!

  föregående
  Födelsedagstårta Spargodt
  nästa
  Saffransostkaka
  föregående
  Födelsedagstårta Spargodt
  nästa
  Saffransostkaka

  Add Your Comment