Ingredienser
-
Butter Chicken:
-
6 msk smör
-
3 kycklingfiléer skurna i bitar
-
1 gul lök
-
3 vitlöksklyftor
-
1 msk garam masala (finns i vanliga mataffären bland kryddorna)
-
1 msk färsk ingefära, riven
-
1 tsk chili (kan uteslutas om man vill ha det mildare)
-
1 tsk kummin, malen
-
½ tsk cayenne (kan uteslutas om man vill ha det mildare)
-
1 burk passerade tomater
-
2 msk tomatpuré
-
4 dl grädde, eller 2 dl grädde och 2 dl mjölk.
-
1 bulongtärning
-
lime
-
-
Ris:
-
Koka som vanligt, eller med följande ingredienser. Se receptbeskrivningen.
-
Basmatiris, 4-6 portioner
-
1 burk kokosmjölk
-
5 st. kardemumma med skal
-
lite grönsaksbuljong eller salt
-
-
-
Om detta recept
Många har smakat på den härliga indiska rätten Butter Chicken. Comfort food när den är som bäst, och kryddorna ger den här rätten flera fantastiska smakdimensioner. Det här är ett lätt recept, även om ingredienslistan är lite längre än om man skulle göra pannkakor. Komplettera gärna rätten med Naanbröd!
(Läser ni detta recept i mobilen, scrolla ner för receptbeskrivningen)
Oman – en Arabisk pärla
Här kommer jag att berätta om varför jag förknippar Butter chicken med Oman, hur jag fick brandlarmet att gå när jag lagade denna rätt här i Örsundsbro, och om hur min man hummade sig genom middagen, eftersom detta var en nostalgisk smakresa för honom. Lite mathistoria om Butter Chicken får ni också. För receptbeskrivningen, scrolla ner!
Som jag nämnde, så är det här receptet konstigt nog för mig ett smakminne från tiden då vi bodde i Oman i Mellanöstern. Här tänker jag på de varma kvällarna där en svag bris får dadelpalmernas stora,spretiga blad att rassla. Samma svaga bris för med sig en massa olika dofter.

Grannarna som lagar Chicken Biryami, det bränns francinsence (omansk rökelse), och på stränderna grillas det. I vissa stadsdelar i till exempel Muscat och Sohar, finns shoppinggator där skräddare, restauranger, frisörer och mobilhandlare trängs i mindre lokaler. Oftast slitna, vita byggnader med en transformator till en AC surrandes utanför. Hos indiska restauranger finns standard Butter Chicken på deras oändligt långa meny.
Butter Chicken och Lulu Hypermarket
Visserligen har jag ätit några Butter Chicken några gånger på restaurang, men det är främst från Lulu Hypermarket som jag har mitt smakminne. I denna enorma butik finns både mathandel och på övervåningen allt som ett varuhus kan erbjuda, med allt från vitvaror till kläder och leksaker.
I mathandeln finns också en del med färdigmat, med både indiska, omanska och västerländska rätter. Det är härifrån jag har mitt smakminne. I den kalla rörbelysningen där vi med familjen handlar och funderar på vad vi ska äta till middag. Äsch, vi tar hämtmat, säger vi och plockar på oss lite olika saker. Här står vi bland omanska män i sina långa vita dishdasha (som klänningar) och kvinnor i sina långa klänningar, ofta kompletterad med huvudduk. Även många Pakistani och Indier finns här, för de utgör den billiga arbetskraften som gör tunga arbetsintensiva jobb. Med en blandning av västerländsk och indisk hämtmat kör vi i den varma arabiska natten hem.



Butter Chicken, sedan 1974
Om Butter Chicken: som med så många rätter var det slumpen som gjorde att rätten blev till. Den skapades 1947 av grundarna till restaurangen Moti Mahal i Dehli i Indien. Rätten skapades genom att rester av kyckling blandades i tomatsås med mycket smör och grädde. I 1974, ett recept publicerades på ”Murgh Makhani”, vilket är Tandoori chicken som är kokt i smör och tomatsås. År 1975 var första gången ”Butter Chicken” skrevs i en meny, nämligen i restaurang Gaylord Indian restaurant på Manhattan i New York, USA. Rätten är vanligt i Indien och i många andra länder världen över.



Om detta recept
Jag har inspirerats av ett recept från The Kitchen Paper som jag har ändrat på lite grann. Självaste naanbrödet lyckades jag första gången nästan brännas vid, vilket resulterade i att brandlarmet gick. Man ska inte bjuda både sig och själv och grannfrun på ett glas vin och under tiden slänga ihop en deg. Sätt först degen och njut sedan av vinet!
Här får ni även ett recept på ris, såsom vi fick det ibland i Oman. Det går också bra att servera riset utan krussiduller. Men visst är det gott med både kokosmjölk och kryddorna i riset!

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Sophies ostkakor.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Fräs kycklingen så att den får färg. Ställ åt sidan. |
2
Färdig
|
Fräs löken mjuk och tillsätt vitlök, garam masala, ingefära, chili och cayenne peppar och tomatpuré. Uteslut eller använd chili och cayenne peppar med måtta om ni vill ha en mildare variant på Butter Chicken. Fräs i någon minut. |
3
Färdig
|
Tillsätt passerade tomater och låt allt puttra i fem minuter. Tillsätt kycklingen och låt det småkoka i 10-15 minuter. |