• Home
  • Grytor
  • Chili con carne – en värmande vardagsrätt
0 0
Chili con carne – en värmande vardagsrätt

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
2 burkar vita bönor eller 350 gr torkade vita bönor
1 tsk salt per liter vatten
1 gul lök späckad med 6 kryddnejlikor (kan uteslutas)
2 gula lökar
2 paprikor
3 msk neutral olja (majs, solros eller raps)
500 gr nötfärs (blandfärs går också bra)
1 burk krossade tomater
2 dl köttbuljong (tärning)
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano
salt och peppar
1 pressad vitlöksklyfta

Chili con carne – en värmande vardagsrätt

Riktig cowboymat som är en vardagsfavorit!

    Cuisine:
      • Räcker till 4
      • Medium

      Ingredienser

      Om detta recept

      Share

      En familjefavorit som är gott och näringsrikt. Denna Chili con carne är en värmande vardagsrätt som är lätt att variera. Här får du tips på genvägar, hur du kan smuggla in ännu fler grönsaker i grytan eller hur den lagas vegetariskt !

      (Vill du komma till receptet – scrolla ner! Fast då missar du ord som skallerorm, cowboys och några bra tips) Tre gånger – så många gånger tog vår tonårige och matkritiske son om av denna härliga Chili con carne. I den här grytan finns både vita bönor, krossade tomater och köttfärs vilket tillsammans skapar en balanserad rätt.

      Recept på Chili con carne
      All näring i en och samma gryta. Värmande, smakrik och mest av allt gott!

      Om receptet

      Receptet kommer från receptsamlingen Spännande Mat, som gavs ut 1991. Bilderna avslöjar att vi bara precis har lämnat 1980-talet, för både stilen och den varma dimman finns så tydligt på bilderna. Här fanns inget serveringsförslag, men när jag växte upp åt vi Chili con carne som det var. Inget ris eller bröd serverades till rätten. Däremot så hade vi crème fraiche och riven ost som tillbehör. Och en härlig sallad förstås.

      Djävulens soppa

      Det finns olika historier om Chili con carnes ursprung. De amerikanska delstaterna Texas, New Mexico och Arizona gör alla anspråk på att vara ursprungsområden på maträtten, vilket även norra delar i Mexiko gör.

      Det finns både historier och legender om Chili con carnes originalrecept, bland annat den mystiska Lady in Blue, Sister María de Ágreda eller att det var USA:s armé som var de första som lagade receptet. Spanska präster kallade rätten för ”Djävulens soppa” och predikade mot dess njutning.

      Det första skriftliga receptet på chili con carne återfinns i Mrs. Owen’s Cook Book (1880). Ett annat recept hittar man i Manual for Army Cooks (War Department Document #18) (1896).

      Chili con carne recept
      Hela middagen i en och samma gryta. Chili con carne!

      Cowboymat

      Chili con carne blev i Texas alltmer populär under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Bland annat var rätten populär bland cowboys. I San Antonio dök det upp fler och fler mobila matstånd på offentliga platser, såsom vid marknadstorget och utanför militära inrättningar. Dessa sålde flera rätter, bland annat chili con carne.

      Försäljerskorna som ofta härstammade från Mexiko gick under benämningen Chili Queens och var med sina färgglada lyktor och vagnar ett påtagligt inslag i stadsbilden. Idag firas i San Antonio årligen minnet av chili-queen-traditionen med festivalen Return of the Chili Queens Festival.

      Chili Queen selling baked beans and tortillas, Texas 1939
      Försäljning av baked beans and tortillas år 1939. Oftast fanns även Chili con carne på menyn. Texas 1939. Källa: Wikipedia.

      Sedan 1977 är Chili con carne delstaten Texas officiella maträtt.

      Skallerorm

      På framsidan av receptkortet presenteras rätten som följande:

      Chili con carne har sitt hem i Mexiko och Texas, där man använder de mest fantastiska ingredienser i grytan, bl a skallerorm. Här görs grytan på köttfärs, vita bönor och het chili. 

      Tips

      • Istället för torkade vita bönor kan du använda konserverade vita bönor. Det går mycket snabbare.
      • Använd vegetarisk färs istället för köttfärs. Ta samma volym som motsvarar köttfärs, vilket blir på ett ungefär en halv liter.
      • Uteslut chili eller använd bara lite om du vill ha den mindre stark.
      • Öka mängden grönsaker! Grönsaker som passar är: morötter, palsternacka och mais. Morötter och palsternacka kan skäras i slantar. Där palsternackan är som tjockast kan den halveras. Tillsätt samtidigt som de krossade tomaterna. Mais kan tillsättas i sista minuten.
      • Byt ut en burk vita bönor mot 1 burk kidneybönor eller en annan bönsort.
      • Servera en liten skål creme fraiche och en liten skål med riven ost.
      • Servera gärna en sallad till.

      Källor: Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne

      Food republic: https://www.foodrepublic.com/2012/01/19/a-brief-history-of-chili-con-carne/

      Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelserRäkor Toast Skagen och Rulltårta.

      Moussaka på svenska är en värmande vardagsrätt som snabbt blir en favorit på middagsbordet!

       

      Nasi goreng – ett originalrecept från kolonialtiden. Det tar lite tid att laga, men det är inte alls svårt! Mest av allt: det är så himla gott att det är värd tiden man lägger ner i köket.

      Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

      Steg

      1
      Färdig

      Här kan du välja mellan torkade och konserverade bönor:
      Torkade bönor: Blötlägg bönorna i rikligt med kallt vatten i ca 12 timmar. Sila bort vattnet och koka bönorna i saltat vatten med den neljikespäckade löken ca 1 timme.
      Konserverade bönor: Koka bönorna med den neljikespäckade löken i 30 minuter. Du kan också skölja bönorna och tillsätta de direkt till grytan utan att de kokar med ovannämnda löken.

      2
      Färdig

      Skala och hacka löken. Strimla paprikan. Fräs dem i olja i en gryta några minuter.
      Koka 2 dl vatten och smula ner en halv köttbuljongtärning.

      3
      Färdig

      Blanda ner färsen och bryn den under omrörning till en grynig massa.

      4
      Färdig

      Tillsätt tomaterna, späd med buljongen och rör ner kryddorna och vitlöken. (Tillsätt evt två nypor malen kryddnejlika om du inte kokade bönorna med den kryddnejlika-späckade löken)
      Låt blandningen sjuda under lock i 15-20 minuter.

      5
      Färdig

      Blanda ner de silade bönorna och låt rätten bli genomvarm. Smaka av. Krydda eventuellt mer om du önskar en starkare Chili con carne.
      Dryckförslag enligt Spännande Mat: Öl eller vatten som släcker törsten.
      Smakminnens förslag: ett glas rött passar också fint. Gräddfil eller matlagningsyoghurt är ett gott tillbehör, och likaså baguette.

      Marloes

      Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

      föregående
      Körsbärslikör – godaste receptet
      nästa
      Äppelgott med havregryn
      föregående
      Körsbärslikör – godaste receptet
      nästa
      Äppelgott med havregryn
      Be the first to write a review

      Add Your Comment