Ingredienser
-
2 burkar vita bönor eller 350 gr torkade vita bönor
-
1 tsk salt per liter vatten
-
1 gul lök späckad med 6 kryddnejlikor (kan uteslutas)
-
2 gula lökar
-
2 paprikor
-
3 msk neutral olja (majs, solros eller raps)
-
500 gr nötfärs (blandfärs går också bra)
-
1 burk krossade tomater
-
2 dl köttbuljong (tärning)
-
1 msk paprikapulver
-
1 tsk chilipulver
-
1 tsk oregano
-
salt och peppar
-
1 pressad vitlöksklyfta
Om detta recept
En familjefavorit som är gott och näringsrikt. Denna Chili con carne är en värmande vardagsrätt som är lätt att variera. Här får du tips på genvägar, hur du kan smuggla in ännu fler grönsaker i grytan eller hur den lagas vegetariskt !
(Vill du komma till receptet – scrolla ner! Fast då missar du ord som skallerorm, cowboys och några bra tips) Tre gånger – så många gånger tog vår tonårige och matkritiske son om av denna härliga Chili con carne. I den här grytan finns både vita bönor, krossade tomater och köttfärs vilket tillsammans skapar en balanserad rätt.

Om receptet
Receptet kommer från receptsamlingen Spännande Mat, som gavs ut 1991. Bilderna avslöjar att vi bara precis har lämnat 1980-talet, för både stilen och den varma dimman finns så tydligt på bilderna. Här fanns inget serveringsförslag, men när jag växte upp åt vi Chili con carne som det var. Inget ris eller bröd serverades till rätten. Däremot så hade vi crème fraiche och riven ost som tillbehör. Och en härlig sallad förstås.
Djävulens soppa
Det finns olika historier om Chili con carnes ursprung. De amerikanska delstaterna Texas, New Mexico och Arizona gör alla anspråk på att vara ursprungsområden på maträtten, vilket även norra delar i Mexiko gör.
Det finns både historier och legender om Chili con carnes originalrecept, bland annat den mystiska Lady in Blue, Sister María de Ágreda eller att det var USA:s armé som var de första som lagade receptet. Spanska präster kallade rätten för ”Djävulens soppa” och predikade mot dess njutning.
Det första skriftliga receptet på chili con carne återfinns i Mrs. Owen’s Cook Book (1880). Ett annat recept hittar man i Manual for Army Cooks (War Department Document #18) (1896).

Cowboymat
Chili con carne blev i Texas alltmer populär under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Bland annat var rätten populär bland cowboys. I San Antonio dök det upp fler och fler mobila matstånd på offentliga platser, såsom vid marknadstorget och utanför militära inrättningar. Dessa sålde flera rätter, bland annat chili con carne.
Försäljerskorna som ofta härstammade från Mexiko gick under benämningen Chili Queens och var med sina färgglada lyktor och vagnar ett påtagligt inslag i stadsbilden. Idag firas i San Antonio årligen minnet av chili-queen-traditionen med festivalen Return of the Chili Queens Festival.

Sedan 1977 är Chili con carne delstaten Texas officiella maträtt.
Skallerorm
På framsidan av receptkortet presenteras rätten som följande:
Chili con carne har sitt hem i Mexiko och Texas, där man använder de mest fantastiska ingredienser i grytan, bl a skallerorm. Här görs grytan på köttfärs, vita bönor och het chili.
Tips
- Istället för torkade vita bönor kan du använda konserverade vita bönor. Det går mycket snabbare.
- Använd vegetarisk färs istället för köttfärs. Ta samma volym som motsvarar köttfärs, vilket blir på ett ungefär en halv liter.
- Uteslut chili eller använd bara lite om du vill ha den mindre stark.
- Öka mängden grönsaker! Grönsaker som passar är: morötter, palsternacka och mais. Morötter och palsternacka kan skäras i slantar. Där palsternackan är som tjockast kan den halveras. Tillsätt samtidigt som de krossade tomaterna. Mais kan tillsättas i sista minuten.
- Byt ut en burk vita bönor mot 1 burk kidneybönor eller en annan bönsort.
- Servera en liten skål creme fraiche och en liten skål med riven ost.
- Servera gärna en sallad till.
Källor: Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
Food republic: https://www.foodrepublic.com/2012/01/19/a-brief-history-of-chili-con-carne/
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Här kan du välja mellan torkade och konserverade bönor: |
2
Färdig
|
Skala och hacka löken. Strimla paprikan. Fräs dem i olja i en gryta några minuter. |
3
Färdig
|
Blanda ner färsen och bryn den under omrörning till en grynig massa. |
4
Färdig
|
Tillsätt tomaterna, späd med buljongen och rör ner kryddorna och vitlöken. (Tillsätt evt två nypor malen kryddnejlika om du inte kokade bönorna med den kryddnejlika-späckade löken) |
5
Färdig
|
Blanda ner de silade bönorna och låt rätten bli genomvarm. Smaka av. Krydda eventuellt mer om du önskar en starkare Chili con carne. |