Ingredienser
-
425 g smör
-
425 g socker
-
650 g vetemjöl
-
2 äggViktigt! Utan blir degen inte smidig och därmed svårt att kavla. Jag har upptäckt det av misstag.
-
6 rågade tsk kakao
-
1 msk vaniljsocker
-
Till pensling:
-
2 äggulor
-
50 g mandel, hackad
-
½ kaffekopp pärlsocker
Om detta recept
Innan ni läser vidare, så måste jag varna er för dessa kakor. Både för er själva och för de som bjuds, för när man väl har satt tänderna i dessa tunna, knapriga kakor, så är det svårt att sluta. Inför fjolårets glöggkväll på Salnecke slott, så bidrog jag med julkakor. Två av dessa kakor försvann bums. Sophies ostkakor och Chokladbröd.




Min mormor brukade skriva var hon har sina recept ifrån och detta recept kommer från Charlottenborg som är en gård som tillhör Vrams Gunnarstorp. Min morfars föräldrar, Jan och Karin Nordén, arrenderade den gården, och min morfar, Fritz Nordén, växte upp här.
Det finns vissa regler med detta recept. Tid och form. Vi börjar med tiden, för chokladbröd är julkakor, och i vår släkt har det endast bakats inför julen. Formen – de skulle stansas ut med en kakform i form av ett eklöv. Så var det bara.
Mina minnen är kopppade till Spargodt, en vacker stor gård som ligger bland böljande åkrar inte långt från Landskrona. Här bodde mina farföräldrar och här firade vi i stort sett varje år jul under min barndom.

Det som är intressant är att måtten i detta recept avslöjar att den kommer från tiden innan 1889, då meter- och litersystemet infördes. Gamla mått översattes och här är ett exempel på detta. 1 skålpund är 425 gram.
Satsen i detta recept är stor, kavlandet tar tid, men lyckan är desto större när man har fyllt en stor kakburk full av dessa knapriga läckerheter. Halvera satsen om du tycker att det blir för mycket.
Degen ska kavlas riktigt tunt och jag tillsätter mycket, mycket mer kakao i degen än det som står i receptet. Släktens reaktion har varit att de då blir de ännu godare än originalen.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Upplandskubb, Pepparkakor anno 1952 och Fikonbullar.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Saffransostkaka.

Steg
1
Färdig
|
Allt blandas samman. |
2 Comments Hide Comments
De bästa, godaste och finaste av alla julkakor som finns. Vilka minnen de väcker, så fina, spröda chokladeklöv.
Ska baka dem direkt.
Tack!
Vad roligt att höra! Ja, chokladbröd hör verkligen julen till. Jag kan inte tänka mig baka dem en annan tid på året, då bryter man mot reglerna. Samma med kakformen – det bara måste vara ett eklöv! Så roligt att höra att du också har minnen till dessa kakor! God Jul, förresten!