1 0
Chokladbröd – Charlottenborgs

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

425 g smör
425 g socker
650 g vetemjöl
2 ägg Viktigt! Utan blir degen inte smidig och därmed svårt att kavla. Jag har upptäckt det av misstag.
6 rågade tsk kakao
1 msk vaniljsocker
Till pensling:
2 äggulor
50 g mandel, hackad
½ kaffekopp pärlsocker

Chokladbröd – Charlottenborgs

  Cuisine:
  • 200˚C
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Innan ni läser vidare, så måste jag varna er för dessa kakor. Både för er själva och för de som bjuds, för när man väl har satt tänderna i dessa tunna, knapriga kakor, så är det svårt att sluta. Inför fjolårets glöggkväll på Salnecke slott, så bidrog jag med julkakor. Två av dessa kakor försvann bums. Sophies ostkakor och Chokladbröd.

  Fjolårets snöfria glöggfest på Salnecke slott. Fotograf Annika Skoglöv

   

  Fotograf Annika Skoglöv

   

  Gottebordet. Längst fram är Chokladbröd – innan den försvann. Fotograf Annika Skoglöv

   

  Sophies ostkakor håller på att försvinna. Fotograf Annika Skoglöv

   

  Min mormor brukade skriva var hon har sina recept ifrån och detta recept kommer från Charlottenborg som är en gård som tillhör Vrams Gunnarstorp. Min morfars föräldrar, Jan och Karin Nordén, arrenderade den gården, och min morfar, Fritz Nordén, växte upp här.

  Det finns vissa regler med detta recept. Tid och form. Vi börjar med tiden, för chokladbröd är julkakor, och i vår släkt har det endast bakats inför julen. Formen – de skulle stansas ut med en kakform i form av ett eklöv. Så var det bara.

  Mina minnen är kopppade till Spargodt, en vacker stor gård som ligger bland böljande åkrar inte långt från Landskrona. Här bodde mina farföräldrar och här firade vi i stort sett varje år jul under min barndom.

   

  Spargodt. Fotograf Marloes Öhrnell

  Det som är intressant är att måtten i detta recept avslöjar att den kommer från tiden innan 1889, då meter- och litersystemet infördes. Gamla mått översattes och här är ett exempel på detta. 1 skålpund är 425 gram.

  Satsen i detta recept är stor, kavlandet tar tid, men lyckan är desto större när man har fyllt en stor kakburk full av dessa knapriga läckerheter. Halvera satsen om du tycker att det blir för mycket.

  Degen ska kavlas riktigt tunt och jag tillsätter mycket, mycket mer kakao i degen än det som står i receptet. Släktens reaktion har varit att de då blir de ännu godare än originalen.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Upplandskubb, Pepparkakor anno 1952 och Fikonbullar.

  Recept på Mormor Lisas Medaljonger
  Mormor Lisas Medaljonger är fantastiskt goda att ha på fikabordet under Julen.
  Recept på Varma Sandwich med ost och skinka
  Varma Sandwich med ost och skinka, eller helt enkelt varma mackor. I det här receptet avslöjas ett hemligt knep för att göra de extra goda!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Saffransostkaka.

   

   

  Steg

  1
  Färdig

  Allt blandas samman.
  Kavlas tunt, tas ut med mått. Här måste det vara eklöv.
  Här slutar min mormors beskrivning på receptet.
  Jag fortsätter!
  Pensla med äggula. Blanda den hackade mandeln och pärlsocker. Strö över blandningen på kakorna. Kakorna gräddas i ca 8 minuter i 200 grader, men...passa kakorna, för de bränns lätt!

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Marquise d´Armagnac – fransk mörk chokladtårta
  nästa
  Borstplaat – godis mot hosta
  föregående
  Marquise d´Armagnac – fransk mörk chokladtårta
  nästa
  Borstplaat – godis mot hosta
  Be the first to write a review

  2 Comments Hide Comments

  De bästa, godaste och finaste av alla julkakor som finns. Vilka minnen de väcker, så fina, spröda chokladeklöv.
  Ska baka dem direkt.
  Tack!

  Vad roligt att höra! Ja, chokladbröd hör verkligen julen till. Jag kan inte tänka mig baka dem en annan tid på året, då bryter man mot reglerna. Samma med kakformen – det bara måste vara ett eklöv! Så roligt att höra att du också har minnen till dessa kakor! God Jul, förresten!

  Add Your Comment