Ingredienser
-
Chokladkakan:
-
1 kkp (1½ dl) socker
-
2 ägg
-
3 msk smält smör
-
½ tsk kanel
-
2 msk kakao
-
½ kkp (3/4 dl) mjölk
-
1 1/3 kkp (2 dl) vetemjöl
-
2½ tsk jästpulver (bakpulver)
-
-
Mjölkglasyr:
-
1 kkp (1½ dl) florsiktat socker
-
1½ msk varm mjölk
-
½ tsk smör
-
½ tsk vaniljsocker
-
Om detta recept
Mjölkglasyr är nog en glasyr som idag inte används så mycket. Under den här vita glasyren döljer sig en saftig chokladkaka som får extra värme i smaken av kanelen. Det här receptet är från paret Katrina Asterlund och Patrik Nilsson som bjuder sina Instagramföljare på frestande kakor och desserter från 1930-talet. Deras konto heter @det.var.godare.forr. Receptet kommer från boken Vardagsbröd och Kalasbröd som är skriven av Thora Holm och publicerades 1939.
Tidigare publicerade Smakminnen Vardagsefterrätt, från samma konto.


Steg
1
Färdig
|
Ägg och socker vispas pösigt, sedan iblandas smöret, kryddorna, mjölken och mjölet blandat med jästpulvret. |
2
Färdig
|
Smeten hälles i smord och brödbeströdd form och gräddas i medelvarm ugn. (Red. anm. 175˚,ca 35-40 minuter. Prova om kakan är färdig med potatissticka.) |
3
Färdig
|
Mjölkglasyr: Till glasyren blandas alla ingredienserna och massan röres tills den blir jämn och blank. Härmed bestrykes sedan den avsvalnade kakan. |