Ingredienser
-
2½ dl mjölk (1 tekopp)
-
2 msk smör
-
2½ dl socker (1 tekopp)
-
lite vaniljsocker
-
2 - 3 msk kakao (
Om detta recept
Det händer att när jag lagar ett av mormors recept, så kommer minnen från receptet tillbaka när jag provsmakar. Så var det när jag provsmakade smulorna till detta recept på gammaldags julgodis. Receptet heter “Karins knäck”, men ingredienserna passar inte in på det jag känner till om knäck. Ni vet, 2 dl av grädde, socker och sirap. Här var det ingen sirap och det var mjölk istället för grädde. Detta är som en blandning mellan knäck och fudge, och därav receptnamnet Spröd chokladkola.
Det här med minnet till detta recept hände under kokningen. När jag hade kokat härligheten till 124 grader började jag, som det står i receptet, röra smeten kraftigt tills den blir frasig, kornig. Jag kände igen konsistensen. Lite som i holländska Borstplaat, men minnet var från kolakokningen. När jag hällde upp den heta sockermassan, och försökte snygga till den, så blev det grova sockriga smulor vid kanterna. Stora nog som små karameller. Frestande nog för att, när de fortfarande är heta, stoppa de i munnen, bara för att provsmaka. Med risk för att bränna tungan. Bara för att man inte kan låta bli. En liten bit spröd chokladkola, och en liten bit till…
Kastrullen var kantad av sockrig choklad och dottern kämpade med att skrapa ur den. Jag, med min erfarenhet från barndomen, kunde ge henne lite tips på hur man hackar loss lite här och var med en kniv.

Jo, detta är återigen ett sånt kedjerecept. Min mormor Ingrid Nordén hade skrivit ner det i receptsamlingen som hon gav i julklapp till sina barn. Hon hade i sin tur fått det av Karin Öhman, sin systerdotter. Receptet är skriven i matsked och dessertsked, och min mormor har dubblat satsen och skrivit mängden i tekopp i stället. Detta kan ge en fingervisning om att det handlar om ett gammalt recept. Min moster Tippan Nordén minns Karins knäck:
“Karins knäck glömmer man inte – vår kusin Karin Öhman kom med det receptet till Flygeltofta på 50-talet! Lätt att få ihop som de barn vi var..”
Här måste jag bara tipsa om min moster Tippans fantastiska tavlor! Det är inte så ofta längre att hon har en utställning, men när hon väl har det, så säljer hennes tavlor som om det vore lösgodis. Här snackar vi om ögongodis! Bara för att ni ska förstå vad jag pratar om, så finns här en av hennes tavlor. www.tippan.com

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensands-kakor, Nasi goreng och Äppelbakelser.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull och koka upp. Se nästa steg. I originalreceptet står: Kokas, röres kraftigt, skall bli frasig, kornig, häller upp på smord plåt, skäres i sneda rutor. |
2
Färdig
|
Jag använde mig av en termometer och lätt det komma upp till 124 grader. Sedan började jag röra i smeten med en träslev tills det blev frasig och kornig, som det står i receptet. Massan hällde jag upp på bakplåtspapper som jag hade i en ugnsform. Eftersom massan är het är det viktigt att ha något värmetåligt där bakpappret ligger på. När den hade svalnat något lyfte jag över allt till en skärbräda och skar den i sneda rutor. |