Ingredienser
-
3 ägg
-
1 dl socker
-
3 bladgelatin
-
1 citron
-
1 apelsin
-
grädde
Om detta recept
I vår familj är det bara ibland att vi har en efterrätt, och då blir det oftast glass. Så lätt att köpa och ha i frysen. Men i längden lite enformigt. Därför tycker jag att denna lättlagade, fräscha fromage är ett bra alternativ.
När min kusin Charlotte Lewenhaupt skulle hälsa på oss i somras med sin familj, frågade jag henne vad hon hade för Smakminnen från maten som mina morföräldrar, Ingrid och Fritz Nordén, serverade. Citronfromage, svarade hon.
Och så blev det. I mina mormors anteckningar står det att receptet kommer från Stora kokboken. En till anteckning: “Enkelt lagad, men god!”.

Längst ner i receptet skriver min mormor: “Man kan ha ananas i stället för citron men helst något citronsaft i ananasen ändå”.
Steg
1
Färdig
|
Lägg gelatinet i kallt vatten i en gryta. |
2
Färdig
|
Vispa gulor och socker poröst, häll i rivet citronskal. |
3
Färdig
|
Krama ur gelatinet och smält över svag värme. |
4
Färdig
|
Vispa äggvitorna hårt. |
5
Färdig
|
Häll citronsaften i de uppvispade äggulor & sockret, därefter gelatinet och sist vitorna. Försiktigt men fort. |
6
Färdig
|
Häll upp i en skål, dekorera med grädde eller tunna apelsinskivor o grädden i en såsskål. |
2 Comments Hide Comments
Undrar om det var det här receptet min mor använde när hon gjorde citronfromage till nyårsafton en gång på 60-talet? Jag var tydligen inte helt imponerad, för jag sa att jag inte ville ha “gummitårta”. Så numera säger vi alltid gummitårta istället för fromage. 🙂
Vilket roligt smakminne! Men tydligen lever receptet än, eftersom ni fortfarande säger gummitårta istället för fromage.