Ingredienser
-
1 kg morötter
-
4 msk pressad citron
-
5 klyftor vitlök
-
1 msk spiskummin
-
1 msk paprikapulver
-
1 dl olivolja
-
1 msk salt
-
½ dl hackad persilja
-
salt till kokvattnet
Om detta recept
Dessa smakrika morotsslantar är ett perfekt tillbehör till grillat eller till exempel kebab. Det här receptet är från Lari Salminen som publicerade receptet på lchfarkivet.se och gav Smakminnen tillstånd att publicera här på sidan.
Detta är ett sann smakminne:
”Receptet i sig skickar mig tillbaka till min ungdom då jag bodde i Lund och man gick och käkade kebab, falafel och shawarma på Falafelkungen. Då fick man dessa morötter som ett tillbehör och det har suttit som etsat i mitt smakminne. Det slog mig helt plötsligt en dag att jag borde kunna hitta något recept på dessa marockanska morötter och tror ni inte att jag lyckades hitta det på nätet.
Så, nu kan jag minnas tillbaka till min ungdom och få uppleva denna fantastiska smak igen.”
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.
Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats! Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Några exempel på ett inskickat recept är Ossiekaka och Ellas kaka.
Steg
1
Färdig
|
Skiva morötterna cirka 0,5 cm tjocka. Använd gärna en mandolin. |
2
Färdig
|
Blanchera/förväll morötterna i cirka 1 minut i lättsaltat vatten. De skall bli lite mjuka, men fortfarande ha en liten kärna av tuggmotstånd. |
3
Färdig
|
Häll av morötterna i ett durkslag och spola genast med kallt vatten för att stanna av tillagningen. |
4
Färdig
|
Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke. |
5
Färdig
|
Blanda ner morötterna och blanda ihop väl. |
6
Färdig
|
Ställ kallt i minst tre timmar, gärna till nästa dag, då kommer de att smaka som bäst. |