0 0
Cranks bröd

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
3½ dl ljumt vatten
25 g jäst
1 tsk råsocker eller farinsocker (el. vanligt)
1 tsk salt eller havssalt
5 dl grahamsmjöl
2-2½ dl vetemjöl

Cranks bröd

  Cuisine:

  Små härligt grova bullar som passar utmärkt till en soppa.

  • 200˚C
  • Räcker till 12
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Anna Bergenström är en av Sveriges mest älskade kokboksförfattare. Det här receptet kommer från hennes första kokbok som kom ut 1974: Första kokboken – med mat för alla.

  I inledningen skriver Anna Bergenström:

  ”Ibland träffar men människor, som enbart betraktar mat som näring eller ”kost”. De går miste om mycket trivsamt i tillvaron. Man kan också tycka lite synd om dem, som struntar i vad och hur de äter. För mat är på alla sätt viktig, Inte bara för att många av oss lägger ner ca en tredjedel av vår lön på mat. Utan också för att maten betyder så mycket för vår trivsel, vår ork och utan tvekan också – vår hälsa.”

  Vilka ord! Och genom ovanstående, skapar man faktiskt smakminnen. Både för sig själv och framtida generationer.

  Här får ni ett recept på Cranks bröd. Cranks var en berömd vegetarisk restaurang i London och där serverades dessa små härligt grova bullar. På Cranks webbsida står deras historia och en massa inspirerande recept.

  Dessa småbröd passar perfekt till Kall tomatsoppa från boken Lätta sommarrätter från 1991.

  Kall tomatsoppa passar utmärkt tillsammans med Cranks bröd.
  Margareta Dahlin från Sollentuna skrev följande på Smakminnens Facebooksida när hon såg receptet:
  💚 Dessa Crank’s bröd bakade jag efter Pernillas recept ur DN redan på 1960-talet! Pernilla var Anna Bergenströms mamma som skrev om mat i den tidningen! 🙂
  En av mina grannar fick lov att börja baka dem själv, för den familjen blev så förtjusta i dem. Vilket oftast hade som resultat att det var herrn i huset som svängde ihop bröden.😉 Bra för magen, jajamensan, med grahamsmjöl i, då oftast det var bara finmalet mjöl i storbageriernas limpor. Det var under decennierna då sirapslimpor och neutralt rostbröd ingick i matkassarna!🍞
  Tack och lov för alla goda bröd som nu finns att få tag i från små bagerier! Knaprig skorpa och saftigt inuti, och rågbröd som smakar råg!😋
  Flera av Margaretas recept hittar du här på Smakminnens sida. Bland annat Marquise d´Armagnac – fransk mörk chokladtårta och Ellas kaka.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Mammas berömda chokladtårta.

  Mammas berömda chokladtårta.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Ellas kaka.

  Smörgåstårta

   

  Steg

  1
  Färdig

  Smula sönder jästen i en bunke. Häll på vatten, salt och lite socker och rör om tills jästen löst sig.

  2
  Färdig

  Tillsätt grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och dela den sedan i två delar.

  3
  Färdig

  Forma varje del till en rulle, platta till och skär varje rulle i sex bitar. Lägg på smorda plåtar och platta ut bullarna lite med handen. Strö över en aning grahamsmjöl. Jäs i ca. 30 minuter.

  4
  Färdig

  Grädda i 200˚C ugnsvärme i ca 20 minuter.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Kall tomatsoppa
  nästa
  Fläderpannkakor på skaft
  föregående
  Kall tomatsoppa
  nästa
  Fläderpannkakor på skaft

  Add Your Comment