Ingredienser
-
Degen:
-
375 gr mjöl
-
340 gr smör, rumstemperatur
-
270 gr vitt strösocker
-
1/4 (en fjärdedel) tsk salt
-
½ vaniljstång
-
1 citron
Om detta recept
Farmors drömmar är ett recept från Yona Van Riet, Jente Anniek Schregardus och Josefine Törnlund som går på Örsundsbroskolan i Uppland. Detta recept är en del i projektet Barnens receptkedja.
Vi har bakat en ’boterkoek’ en smörkaka. Min mormorsmor bakade det när hon var liten. Det är en kaka av smör, mjöl, socker och citron
Den perfekta smörkakan från Jente
I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.
För lärare – Barnens receptkedja
För elever – Barnens receptkedja
För vårdnadshavare – Barnens receptkedja
Här är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.


Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida middagar till goda kakor från 1980-talet.
Exempel är Mazariner, Moussaka på svenska, Cranks bröd och Silverkaka.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Förvärm ugnen till 170 ° C. |
2
Färdig
|
Smörj en fyrkantig skål med 20 och 20 centimeter med smör och linda botten och två sidor med bakpapper. Du kan också använda en rund (smörkaka) form med en diameter på 22 centimeter. Använd inte en fjäderform eftersom det finns en risk att smöret läcker under bakningen. |
3
Färdig
|
Lägg alla ingredienser till degen i en skål och blanda till en sammanhängande deg. |
4
Färdig
|
Lägg degen i formen och tryck den platt, det är bäst med våta händer eller den konvexa sidan av en våt sked. Försök att få toppen smidig. |
5
Färdig
|
Borsta degen med piskat ägg och skär ett diamantmönster i det med en gaffel. |
6
Färdig
|
Baka smörkakan i 30 till 40 minuter tills toppen är fin och brun. |
7
Färdig
|
Smörkakan kommer fortfarande att vara mycket vacklande och underkokt, men allt kommer att bli bra medan det svalnar. |
8
Färdig
|
När formen är ur ugnen i 10 minuter, tryck försiktigt ner kakans sidor med den konvexa sidan av en sked, så att kakans överdel har |
9
Färdig
|
Låt smörkakan svalna i formen i minst 6 timmar och ta sedan bort den med hjälp av bakpapper. Skär kakan i bitar. |
2 Comments Hide Comments
2 ingredienser är fel.
det ska vara 1/4 tsk salt
1/2 vaniljstång
Tack för din kommentar! Vilken skillnad – 4 teskedar eller en fjärdedel… Nu blev smörkakan perfekt!