• Home
  • Den perfekta smörkakan från Jente
0 0
Den perfekta smörkakan från Jente

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Degen:
375 gr mjöl
340 gr smör, rumstemperatur
270 gr vitt strösocker
1/4 (en fjärdedel) tsk salt
½ vaniljstång
1 citron

Den perfekta smörkakan från Jente

    Cuisine:
      • 170 ° C
      • Medium

      Ingredienser

      Om detta recept

      Share

      Farmors drömmar är ett recept från Yona Van Riet, Jente Anniek Schregardus och Josefine Törnlund som går på Örsundsbroskolan i Uppland. Detta recept är en del i projektet Barnens receptkedja.

      Vi har bakat en ’boterkoek’ en smörkaka. Min mormorsmor bakade det när hon var liten. Det är en kaka av smör, mjöl, socker och citron

      Den perfekta smörkakan från Jente

      I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.

      För lärare – Barnens receptkedja

      För elever – Barnens receptkedja

      För vårdnadshavare – Barnens receptkedja 

      Här är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.

      Recept på Farmors drömmar, ett recept som har gått i flera generationer.
      Farmors drömmar är ett gammalt recept som har gått i flera generationer. Från Livia Henriksson.

       

      Glöhyppen är ett gammalt recept som har bakats i projektet Barnens receptkedja.
      Glöhyppen har bakats i många generationer. Läs mer om receptet och historien bakom! Receptet bakades i projektet Barnens receptkedja.

      Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida middagar till goda kakor från 1980-talet.

      Exempel är Mazariner, Moussaka på svenskaCranks bröd och Silverkaka.

      Rårörd jordgubbssaft, bästa receptet och busenkelt!
      Rårörd jordgubbssaft är löjligt enkelt att göra och när man dricker den, svalt, en vacker sommardag, vill man aldrig att den tar slut!

       

      Sophies små spröda ostbröd består av tre ingredienser och är vansinnigt gott!
      Sophies ostkakor – små spröda ostbröd som är riktigt goda och som består av endast 3 ingredienser!

      Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

       

      Steg

      1
      Färdig

      Förvärm ugnen till 170 ° C.

      2
      Färdig

      Smörj en fyrkantig skål med 20 och 20 centimeter med smör och linda botten och två sidor med bakpapper. Du kan också använda en rund (smörkaka) form med en diameter på 22 centimeter. Använd inte en fjäderform eftersom det finns en risk att smöret läcker under bakningen.

      3
      Färdig

      Lägg alla ingredienser till degen i en skål och blanda till en sammanhängande deg.

      4
      Färdig

      Lägg degen i formen och tryck den platt, det är bäst med våta händer eller den konvexa sidan av en våt sked. Försök att få toppen smidig.

      5
      Färdig

      Borsta degen med piskat ägg och skär ett diamantmönster i det med en gaffel.

      6
      Färdig

      Baka smörkakan i 30 till 40 minuter tills toppen är fin och brun.

      7
      Färdig

      Smörkakan kommer fortfarande att vara mycket vacklande och underkokt, men allt kommer att bli bra medan det svalnar.

      8
      Färdig

      När formen är ur ugnen i 10 minuter, tryck försiktigt ner kakans sidor med den konvexa sidan av en sked, så att kakans överdel har
      samma höjd hela tiden.

      9
      Färdig

      Låt smörkakan svalna i formen i minst 6 timmar och ta sedan bort den med hjälp av bakpapper. Skär kakan i bitar.

      föregående
      Williams äppelkaka
      nästa
      Drömtårta från Sju sorters kakor
      föregående
      Williams äppelkaka
      nästa
      Drömtårta från Sju sorters kakor
      5 based on 1 reviews

      2 Comments Hide Comments

      Add Your Comment