0 0
Djävulsägg, ett tilltugg från 1980-talet.

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ostägg:
4 hårdkokta ägg
75 gr smör
50 gr finriven, lagrad ost
Salt och peppar
Några droppar Worcestershiresås
2 fyllda oliver eller 1 inlagd minigurka
Emmas fyllda ägg
4 hårdkokta ägg
några msk majonnäs
senap
curry (pulverform)
paprikapulver
några msk curryketchup (går att ersätta med ketchup)

Djävulsägg, ett tilltugg från 1980-talet.

  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

Ägg är ett kärt inslag på bordet, både till vardag och fest. Ägghalvor i olika former är nästan obligatoriskt på smörgåsbordet och dekoreras då med allehanda delikatesser såsom löjrom eller räkor.

När jag växte upp i Holland var fyllda ägghalvor, eller Djävulsägg, populärt på fester som tilltugg . Tydligen är det fortfarande så! Vår au pair Emma berättar att det fortfarande serveras på födelsedagar och andra högtider. I Holland kallas de för ”Gevulde eieren”, Fyllda ägg, i Sverige för djävulsägg, och internationellt går det under namnet deviled eggs. På 1700-talet betydde deviled enligt the Oxford Dictionary, följande:

”The term deviled egg comes from an 18th-century culinary term that the Oxford English Dictionary originally used to describe a fried or boiled dish that was highly seasoned. and this was eventually used to also include spicy, condiment-filled dishes, as well. It was eventually used to describe eggs.”

Med andra ord, en tillagad rätt som var smaksatt med starka kryddor eller med starka tillbehör.

Det finns oändligt många variationer på denna goda munsbit. Gemensamt är att man tar ett hårdkokt ägg, delar den i längden, äggulorna tas ut, mosas och blandas med något som gör att det blir krämigt, såsom mjukt smör eller majonnäs. Sedan är riven ost eller kryddor smaksättare och krämen spritsas i de tomma kokta ägghalvorna.

Det finns recept på fyllda ägghalvor från 1300-talet. Ett av dem kommer från en kokbok som trycktes 1514 i Antwerpen i Belgien och receptet döptes till ”Kluvna nunnor”. En annan källa skriver om att det serverades liknande ägghalvor under Antiken.

Detta recept på Ostägg (kaaseieren) kommer från den holländska Borrelhappen boek från 1980. Det andra receptet är från vår au pair Emma, såsom hennes föräldrar brukar tillaga fyllda ägghalvor. Det sista är ett typiskt ”man tager det man haver”-recept. Båda kan klassas under kategorin Djävulsägg.

Bilder: Emma Bremer.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan?

På Smakminnen hittar du allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelserRäkor Toast Skagen och Rulltårta.

Moussaka på svenska är en värmande vardagsrätt som snabbt blir en favorit på middagsbordet!
Recept på nyponsoppa med russin, mandel, grädde och makroner.
Nyponsoppa efter ett recept från Dr. Hagdahl från 1870-talet. Väldigt gott, och en riktig c-vitaminbomb!

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Källa om namnet Deviled Eggs: https://altohartley.com/why-are-they-called-deviled-eggs/

Steg

1
Färdig

Halvera äggen och ta ut äggulorna. Rengör äggvite-halvorna med en bit kökspapper. Skär bort en tunn skiva på undersidan av vitorna så att de står stadiga.

2
Färdig

Tryck gulorna genom en finmaskig sil eller finfördela dem med en elvisp. Rör det rumstempererade smöret mjukt och tillsätt detta till gulorna, osten salt och peppar. Blanda till en slät massa. Smaka av med några droppar Worcestershiresås.

3
Färdig

Lägg massan i en spritspåse och spritsa i varje ägghalva en snygg rosett. Garnera med tunna skivor oliv eller gurka. Servera med en liten skriva rostad bröd.
(Red. anm. Vi hade varken oliver eller minisaltgurka hemma, och använde därför smörgåsgurka och syltlök istället. För att snygga till ägghalvorna lite extra dekorerade vi med persilja.

4
Färdig

Emmas fyllda ägg:
Halvera de hårdkokta ägghalvorna. Ta ut gulorna och tryck genom en finmaskig sil. Tillsätt majonnäs, så mycket att det blir en kräm som kan spritsas. Tillsätt kryddorna. Om du inte har alla kryddor kan du också tillsätta det du önskar. Tanken är att fylla ett ägg med en kräm baserad på äggulor.

5
Färdig

Fyll en spritspåse med krämen och spritsa snygga rosetter i äggvitehalvorna. Dekorera med halverade syltlökar och persilja.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Saftig Morotskaka från 1783
nästa
Mördeg – kakor anno 1922
föregående
Saftig Morotskaka från 1783
nästa
Mördeg – kakor anno 1922
Be the first to write a review

Add Your Comment