Ingredienser
-
Ostägg:
-
4 hårdkokta ägg
-
75 gr smör
-
50 gr finriven, lagrad ost
-
Salt och peppar
-
Några droppar Worcestershiresås
-
2 fyllda oliver eller 1 inlagd minigurka
-
-
Emmas fyllda ägg
-
4 hårdkokta ägg
-
några msk majonnäs
-
senap
-
curry (pulverform)
-
paprikapulver
-
några msk curryketchup (går att ersätta med ketchup)
Om detta recept
Ägg är ett kärt inslag på bordet, både till vardag och fest. Ägghalvor i olika former är nästan obligatoriskt på smörgåsbordet och dekoreras då med allehanda delikatesser såsom löjrom eller räkor.
När jag växte upp i Holland var fyllda ägghalvor, eller Djävulsägg, populärt på fester som tilltugg . Tydligen är det fortfarande så! Vår au pair Emma berättar att det fortfarande serveras på födelsedagar och andra högtider. I Holland kallas de för ”Gevulde eieren”, Fyllda ägg, i Sverige för djävulsägg, och internationellt går det under namnet deviled eggs. På 1700-talet betydde deviled enligt the Oxford Dictionary, följande:
”The term deviled egg comes from an 18th-century culinary term that the Oxford English Dictionary originally used to describe a fried or boiled dish that was highly seasoned. and this was eventually used to also include spicy, condiment-filled dishes, as well. It was eventually used to describe eggs.”
Med andra ord, en tillagad rätt som var smaksatt med starka kryddor eller med starka tillbehör.
Det finns oändligt många variationer på denna goda munsbit. Gemensamt är att man tar ett hårdkokt ägg, delar den i längden, äggulorna tas ut, mosas och blandas med något som gör att det blir krämigt, såsom mjukt smör eller majonnäs. Sedan är riven ost eller kryddor smaksättare och krämen spritsas i de tomma kokta ägghalvorna.
Det finns recept på fyllda ägghalvor från 1300-talet. Ett av dem kommer från en kokbok som trycktes 1514 i Antwerpen i Belgien och receptet döptes till ”Kluvna nunnor”. En annan källa skriver om att det serverades liknande ägghalvor under Antiken.
Detta recept på Ostägg (kaaseieren) kommer från den holländska Borrelhappen boek från 1980. Det andra receptet är från vår au pair Emma, såsom hennes föräldrar brukar tillaga fyllda ägghalvor. Det sista är ett typiskt ”man tager det man haver”-recept. Båda kan klassas under kategorin Djävulsägg.
Bilder: Emma Bremer.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan?
På Smakminnen hittar du allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Källa om namnet Deviled Eggs: https://altohartley.com/why-are-they-called-deviled-eggs/
Steg
1
Färdig
|
Halvera äggen och ta ut äggulorna. Rengör äggvite-halvorna med en bit kökspapper. Skär bort en tunn skiva på undersidan av vitorna så att de står stadiga. |
2
Färdig
|
Tryck gulorna genom en finmaskig sil eller finfördela dem med en elvisp. Rör det rumstempererade smöret mjukt och tillsätt detta till gulorna, osten salt och peppar. Blanda till en slät massa. Smaka av med några droppar Worcestershiresås. |
3
Färdig
|
Lägg massan i en spritspåse och spritsa i varje ägghalva en snygg rosett. Garnera med tunna skivor oliv eller gurka. Servera med en liten skriva rostad bröd. |
4
Färdig
|
Emmas fyllda ägg: |
5
Färdig
|
Fyll en spritspåse med krämen och spritsa snygga rosetter i äggvitehalvorna. Dekorera med halverade syltlökar och persilja. |