0 0
Drömmar om Ökensands-kakor

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

212 gr smör (osaltat)
260 gr socker
300 gr mjöl
lite vaniljsocker
1 tsk jästpulver (bakpulver)
1 tsk hjorthornssalt

Drömmar om Ökensands-kakor

  Cuisine:

  Det brynta smöret ger en nötig smak till dessa spröda och farligt goda små frestelser.

  • 150˚
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Ovala spröda kakor som faller sönder i munnen. Dessa små godingar kallades av min mormor för drömmar, och kakorna är verkligen som små drömmar. Att de även kallas för Ökensands-kakor är tack vare det brynta smöret som färgar kakorna. Namnet låter som hämtad från 1000-och en natt, eller vad säger ni?

  Ps: Om du läser detta i mobilen – receptbeskrivningen hittar ni efter bakgrundshistorien!

  Mormors drömmar

  Jag var proffs på att nalla kakor hemma hos mina morföräldrar. En av mina favoritkakor var drömmar. Min mormor Ingrid Nordén hade gett sina barn en samling med handskrivna recept på rätter och kakor som ofta serverades under barndomen. Men receptet drömmar fanns inte med i denna samling.

  Min mormor gick bort för många år sedan, och jag har länge undrat var jag kan hitta receptet på dessa drömmar, men så såg jag en bild på ökensands-kakor på nätet. Den bilden stämde överens med mitt barndomsminne, för inte var det drömmar som är runda, platta och spröda. Drömmarna som min mormor bakade skulle formas mellan två teskedar.

  Recept på drömmar som även kallas ökensands-kakor
  En bild på min mormor och nygräddade ökensands-kakor. Alldeles spröda kakor som smälter i munnen!

  Recept från 1933 – eller äldre!

  Nu när jag visste att kakorna kunde heta Ökensands-kakor, råkade jag av en slump komma över ett recept i min mormors anteckningsbok från när hon gick Hushållsskola år 1933. Det måste vara det receptet som hon använde när jag var barn, för kakorna blev precis såsom jag minns dem. I det här receptet avslöjar smörets vikt att receptet förmodligen är riktig gammalt: 212 gram är nämligen ett halvt skålpund. Nya måttsystemet med kilogram och liter kom år 1889.

  Ökensands-kakor, drömmar och kamel-tår

  Någonstans läste jag att ökensands-kakor också kallas för drömmar, och att de kallas för drömmar när det är smält smör och ökensands-kakor när det är brynt smör. Låter som en logisk förklaring och om man har bråttom är det kanske smidigt att endast smälta smöret och inte bryna den.

  När min dotter Louise fick smaka några kakor, så sa hon att när hon blir stor, då ska hon baka en sats och äta upp allting på en gång. Jag förstår hennes önsketänkande! De är farligt goda och det är svårt att bara ta en kaka.

  Recept på Ökensands-kakor eller drömmar
  Som färgen av ökensand.

   

  Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om SilverkakaVarma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

  Recept på saftig morotskaka
  Saftig morotskaka från 1783. Receptet bär på en spännande historia och är lättbakad!

   

  Recept på Chili con Carne
  Chili con carne är gott att äta året runt. Du kan välja att laga den både med kött eller vegetariskt. Perfekt vardagsmat!

  Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!

   

  Steg

  1
  Färdig

  212 gram smör brynes, när det är kallt röres det till det är poröst.

  2
  Färdig

  260 gr socker arbetas däri, 300 gr mjöl lite vaniljsocker och däri 1 tsk jästpulver.

  3
  Färdig

  Arbetas smidigt. (obs: tills hit kan man provsmaka degen om man vill!) Tillsätt 1 tsk hjorthonssalt. (arbetas in i degen).

  4
  Färdig

  Tas ut med tesked. Gräddas i svag ugn. (150 grader) (Det tar ca 10 minuter. Ingen tid finns angiven i originalreceptet och alla ugnar är olika, så håll ett öga på kakorna!)

  Red. anm. Tas ut med tesked: ta två teskedar, en i varje hand. Ta en bit av degen med en tesked, och platta till degen med den andra teskeden. Skopa upp kakan från den ena teskeden med den andra. Det krävs några kakor för att få fingerfärdighet i det.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Jitterbuggare eller Marängrullar?
  nästa
  Vardagsefterrätt från Det var godare förr
  föregående
  Jitterbuggare eller Marängrullar?
  nästa
  Vardagsefterrätt från Det var godare förr
  Be the first to write a review

  Add Your Comment