Ingredienser
-
212 gr smör (osaltat)
-
260 gr socker
-
300 gr mjöl
-
lite vaniljsocker
-
1 tsk jästpulver (bakpulver)
-
1 tsk hjorthornssalt
Om detta recept
Ovala spröda kakor som faller sönder i munnen. Dessa små godingar kallades av min mormor för drömmar, och kakorna är verkligen som små drömmar. Att de även kallas för Ökensands-kakor är tack vare det brynta smöret som färgar kakorna. Namnet låter som hämtad från 1000-och en natt, eller vad säger ni?
Ps: Om du läser detta i mobilen – receptbeskrivningen hittar ni efter bakgrundshistorien!
Mormors drömmar
Jag var proffs på att nalla kakor hemma hos mina morföräldrar. En av mina favoritkakor var drömmar. Min mormor Ingrid Nordén hade gett sina barn en samling med handskrivna recept på rätter och kakor som ofta serverades under barndomen. Men receptet drömmar fanns inte med i denna samling.
Min mormor gick bort för många år sedan, och jag har länge undrat var jag kan hitta receptet på dessa drömmar, men så såg jag en bild på ökensands-kakor på nätet. Den bilden stämde överens med mitt barndomsminne, för inte var det drömmar som är runda, platta och spröda. Drömmarna som min mormor bakade skulle formas mellan två teskedar.

Recept från 1933 – eller äldre!
Nu när jag visste att kakorna kunde heta Ökensands-kakor, råkade jag av en slump komma över ett recept i min mormors anteckningsbok från när hon gick Hushållsskola år 1933. Det måste vara det receptet som hon använde när jag var barn, för kakorna blev precis såsom jag minns dem. I det här receptet avslöjar smörets vikt att receptet förmodligen är riktig gammalt: 212 gram är nämligen ett halvt skålpund. Nya måttsystemet med kilogram och liter kom år 1889.
Ökensands-kakor, drömmar och kamel-tår
Någonstans läste jag att ökensands-kakor också kallas för drömmar, och att de kallas för drömmar när det är smält smör och ökensands-kakor när det är brynt smör. Låter som en logisk förklaring och om man har bråttom är det kanske smidigt att endast smälta smöret och inte bryna den.
När min dotter Louise fick smaka några kakor, så sa hon att när hon blir stor, då ska hon baka en sats och äta upp allting på en gång. Jag förstår hennes önsketänkande! De är farligt goda och det är svårt att bara ta en kaka.

Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om Silverkaka, Varma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?


Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!
Steg
1
Färdig
|
212 gram smör brynes, när det är kallt röres det till det är poröst. |
2
Färdig
|
260 gr socker arbetas däri, 300 gr mjöl lite vaniljsocker och däri 1 tsk jästpulver. |
3
Färdig
|
Arbetas smidigt. (obs: tills hit kan man provsmaka degen om man vill!) Tillsätt 1 tsk hjorthonssalt. (arbetas in i degen). |
4
Färdig
|
Tas ut med tesked. Gräddas i svag ugn. (150 grader) (Det tar ca 10 minuter. Ingen tid finns angiven i originalreceptet och alla ugnar är olika, så håll ett öga på kakorna!) Red. anm. Tas ut med tesked: ta två teskedar, en i varje hand. Ta en bit av degen med en tesked, och platta till degen med den andra teskeden. Skopa upp kakan från den ena teskeden med den andra. Det krävs några kakor för att få fingerfärdighet i det. |