Drömmar om Ökensands-kakor

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

212 gr smör (osaltat)
260 gr socker
300 gr mjöl
lite vaniljsocker
1 tsk jästpulver (bakpulver)
1 tsk hjorthornssalt

Drömmar om Ökensands-kakor

    Cuisine:

    Det brynta smöret ger en nötig smak till dessa spröda och farligt goda små frestelser.

    • Easy

    Ingredients

    Directions

    Share

    Ps: Om du läser detta i mobilen – receptbeskrivningen hittar ni efter bakgrundshistorien!

    Jag var proffs på att nalla kakor hemma hos mina morföräldrar. En av mina favoritkakor var drömmar. Min mormor Ingrid Nordén hade gett sina barn en samling med handskrivna recept på rätter och kakor som ofta serverades under barndomen. Men drömmar fanns inte med i denna samling.

    Min mormor gick bort för många år sedan, och jag har länge undrat var jag kan hitta receptet, men så såg jag en bild på ökensands-kakor på nätet. Den bilden stämde överens med mitt barndomsminne, för inte var det drömmar som är runda, platta och spröda.

    När ni ser den här bilden, så förstår ni! Jag minns också att man skulle forma dem mellan två teskedar.

    Någonstans läste jag att ökensands-kakor också kallas för drömmar. Kärt barn har många namn!

    När min dotter Louise fick smaka några kakor, så sa hon att när hon blir stor, då ska hon baka en sats och äta upp allting på en gång. Jag håller fullständigt med henne! De är farliga och smakar mer.

    Förresten, så ger måtten en fingervisning om åldern på kakorna: 212 gram smör är ett halvt skålpund!

    Lauritz är alldeles smulig av kakorna.

     

    Alexander uppskattar de spröda drömmarna.

     

    Äppleblommorna är som en hägring med ett löfte om våren.
    Äppleblommorna är som en hägring med ett löfte om våren.

     

    Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om SilverkakaVarma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

    Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!

    Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept (från 1980-talet eller äldre) som du vill publicera här på sidan? Kontakta Smakminnen via sociala medier eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Självklart kommer jag att nämna uppgifter som Instagramkonto, blogg, företag mm. Allt enligt önskemål! Exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

    Steps

    1
    Done

    212 gram smör brynes, när det är kallt röres det till det är poröst.

    2
    Done

    260 gr socker arbetas däri, 300 gr mjöl lite vaniljsocker och däri 1 tsk jästpulver.

    3
    Done

    Arbetas smidigt. (obs: tills hit kan man provsmaka degen om man vill!) Tillsätt 1 tsk hjorthonssalt. (arbetas in i degen).

    4
    Done

    Tas ut med tesked. Gräddas i svag ugn. (150 grader)

    Red. anm. Tas ut med tesked: ta två teskedar, en i varje hand. Ta en bit av degen med en tesked, och platta till degen med den andra teskeden. Skopa upp kakan från den ena teskeden med den andra. Det krävs några kakor för att få fingerfärdighet i det.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    previous
    Jitterbuggare eller Marängrullar?
    next
    Vardagsefterrätt från Det var godare förr
    previous
    Jitterbuggare eller Marängrullar?
    next
    Vardagsefterrätt från Det var godare förr

    Add Your Comment