Ekorrfrikassé

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 ekorrar
1 tsk salt
1/4 tsk peppar
4 msk mjöl
6 skivor rimmad rökt fläsk
2 msk hackad lök
3 tsk citronsaft eller vinäger
1 kopp buljong

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Ekorrfrikassé

    Cuisine:

    Under krigsåren gjorde ransonering på mat att även ekorre kunde hamna på middagsbordet.

    • Serves 6
    • Medium

    Ingredients

    Directions

    Share

    Utställningen “Från vattgröt till pizza – över 100 år av matkultur i Stallarholmen” är i full gång och avslutas med en skördefest den 8 september. Mer om utställningen kan du läsa här.

    I utställningen finns även recept att läsa, vissa godare än andra. Under Andra Världskriget var tillgången till kött begränsad. Nöden är kreativitetens moder, heter det, och då kunde även en och annan ekorre hamna på menyn. Receptet kommer från Stallarholmens hembygdsförening.

    Mer om krigsåren i Holland har jag skrivit i ett tidigare blogginlägg: Minnesdagen för Andra Världskriget.

    Stallarholmens hembygdsförenings hemsida. 

    Skolplanch med ekorrar, källa: Ägd i Malmö, Sverige. Förvärvad av Mellersta Förstadsskolan, Norstedt & Söner, Stockholm. Brukad av Mellersta Förstadsskolan. Tillverkad 1919 av Tirén, Nils [förlaga].

    (Besökt 10 gånger, 1 besök idag)

    Steps

    1
    Done

    Stycka varje ekorre i 5 – 6 bitar. Gnid dem med salt och peppar. Rulla dem i mjöl. Bryn i het panna med det sönderskurna fläsket i 20 minuter. Tillsätt lök, buljong och citronsaft och koka sakta under lock i 3 timmar. Man kan ta ett par hackade sura äpplen och dubbelt så mycket buljong i stället för fläsk och citron. Ekorrskinnen bereddes och användes som foder och till mössor och kragar.

    2
    Done

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recipe Reviews

    There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
    previous
    Svart vinbärsgelé
    next
    Recept på grävling
    previous
    Svart vinbärsgelé
    next
    Recept på grävling

    Add Your Comment