Ingredienser
-
2 ekorrar
-
1 tsk salt
-
1/4 tsk peppar
-
4 msk mjöl
-
6 skivor rimmad rökt fläsk
-
2 msk hackad lök
-
3 tsk citronsaft eller vinäger
-
1 kopp buljong
Om detta recept
Utställningen “Från vattgröt till pizza – över 100 år av matkultur i Stallarholmen” är i full gång och avslutas med en skördefest den 8 september. Mer om utställningen kan du läsa här.
I utställningen finns även recept att läsa, vissa godare än andra. Under Andra Världskriget var tillgången till kött begränsad. Nöden är kreativitetens moder, heter det, och då kunde även en och annan ekorre hamna på menyn. Receptet kommer från Stallarholmens hembygdsförening.
Mer om krigsåren i Holland har jag skrivit i ett tidigare blogginlägg: Minnesdagen för Andra Världskriget.
Stallarholmens hembygdsförenings hemsida.
Skolplanch med ekorrar, källa: Ägd i Malmö, Sverige. Förvärvad av Mellersta Förstadsskolan, Norstedt & Söner, Stockholm. Brukad av Mellersta Förstadsskolan. Tillverkad 1919 av Tirén, Nils [förlaga].
Steg
1
Färdig
|
Stycka varje ekorre i 5 – 6 bitar. Gnid dem med salt och peppar. Rulla dem i mjöl. Bryn i het panna med det sönderskurna fläsket i 20 minuter. Tillsätt lök, buljong och citronsaft och koka sakta under lock i 3 timmar. Man kan ta ett par hackade sura äpplen och dubbelt så mycket buljong i stället för fläsk och citron. Ekorrskinnen bereddes och användes som foder och till mössor och kragar. |
2
Färdig
|
|