0 0
Ellas kaka – Äppelkakan från Jerum

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
3 dl vetemjöl blandas torrt med
¾ dl potatismjöl
1½ dl strösocker
3 tsk bakpulver
1 tsk nymalen eller nystött kardemumma
2 ¼ dl mjölk (3%)
2-3 msk skirat smör
3-4 stora fina äpplen behöver inte skalas, bara sköljas, kärnas ur och skäras i fina klyftor.
Att strö över - se nedan!

Ellas kaka – Äppelkakan från Jerum

  Cuisine:

  En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag.

  • 175 grader
  • Räcker till 8
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Den som bodde på Studenthemmet Jerum på Gärdet i Stockholm i början på 1960-talet, med kök längst bort i korridoren, träffade studenter från både det egna landet och från många kontinenter. Det kunde dofta mycket exotiskt ibland, men också något som man mindes från sin barndom hos mormor. Kanel, äpple, kardemumma, smör!

  Detta familjerecept kom ursprungligen från en av flickorna i korridoren i hus B vån.5 och alla älskade den kakan. En långpanna inköptes och användes av dem som ville baka ELLAS KAKA. Ingredienserna passade en mager plånbok, för fallfrukt kunde vi ofta få kassevis från bekanta på Lidingö och kakan bakas fortfarande av många med mig, när de fina svenska äpplena mognat. Signe Tillisch, Transparente blanche, Gyllenkroks Astrakan, Åkerö, Melonäpple, Ingrid Marie, osv. I gamla trädgårdar finns fortfarande gamla fina och välsmakande sorter att använda till kakor och efterrätter eller äta direkt.

  Doften gick ju inte att hemlighålla i en korridor där det bodde 20 personer, så ibland kunde köket plötsligt fyllas av folk som samtidigt skulle koka kaffe eller brygga te. Hade man bakat och kakan stod för att svalna … Svårt att inte säga nej till längtande blickar och kommentarer om hur gott det luktade. Långpannan var alltid alldeles för liten.

  O, gamla klang och jubeltid,
  ditt minne skall förbliva,
  och än åt livets bistra strid
  ett rosigt skimmer giva.
  Snart tystnar allt vårt yra skämt,
  vår sång blir stum, vårt glam förstämt;
  o, jerum, jerum, jerum,
  o, quae mutatio rerum!

  Men Ellas kaka kommer att bakas i flera sekler till, och glädja studenter och andra som gillar äppelkaka. Receptet verkar vara gammalt och innehåller inte några ägg, men smör och mjölk. Vi hade bara decilitermått och graderat litermått i korridorköket, så mät ”luftigt”!

  Allra godast ”to a cup of Tea” eftersom frukten är syrlig. Men om man vill ha kaffe kan en klick vispad grädde eller lite vaniljsås vara gott till kakan för att runda av syran i äpplena.

   Bästa sorterna för kakan är Signe Tillisch och Transparente blanche innan de blivit för mogna. Fin syra och arom.

  OBS! Gör inte denna kaka med äppelsorter som har en ”blyg” smak, dvs äta-direkt-sorter, typ Golden delicious, Oranie, Discovery, etc. Den smakar då absolut ingenting! Jag har provat. Det hjälper inte ens att doppa äppelbitarna i citronsaft först.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

  Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

   

  Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Smörgåstårta.

   

  Steg

  1
  Färdig

  1 - Blanda först alla torra ingredienser till smeten, tillsätt sedan mjölk och smält smör från långpannan, och rör smeten jämn. Den bör vara i konsistens som en stadig sockerkakssmet, och får inte vara för tunn om äpplena är saftiga.

  2
  Färdig

  2 - Smeten hälls i smord långpanna 25 x 35 cm. Enklast är att smälta 50 gram SMÖR i värmd långpanna så får man den smord, samtidigt som man får 2-3 msk att hälla i smeten.

  3
  Färdig

  3 - Placera äppelklyftorna vackert. Tryck ner äppelbitarna så tätt det går,

  4
  Färdig

  4 - Blanda ihop 1 ½ dl strösocker (eller råsocker) med 1 tsk malen kanel och strö över.
  Sötmandel (grovhackad) är gott därpå om man har mandel hemma.

  5
  Färdig

  5 - Därefter tar man en osthyvel och ett paket KALLT smör och hyvlar över som ett lapptäcke. Ca 75 gram brukar gå åt.

  6
  Färdig

  6 - Gräddas ca 25-35 min – i mitten av ugnen, satt på 175 grader. Kolla att det inte blir bränt; sätt i så fall in en ugnsplåt på falsen ovanför. Prova med tandpetare, i mitten nånstans, att kakan är genomgräddad. Brukar bli trevligt knäckig i kanten.
  Tänk på att ugnsvärme kan variera mellan olika ugnar! Men man lär sig efter några gånger att känna på doften när det bör vara dags att titta till kakan. Tidur är bra också!

  PearlM

  Akvarellmålare och fotograf, förr tårtbagare åt släkt och vänner, och jag följer släktens traditioner i att använda goda och äkta råvaror i allt som rör La Cuisine. Älsklingskokböckerna har skrivits av Hiram och Pernilla, Julia Child och Jamie Oliver. En senare förtjusning har blivit Hugh Fearnley-Whittingstalls inspirerande TV-serier. Jo, det går VISST att använda röda mogna jordgubbar i sin Grekiska sallad! Om man inte tål tomater. (^.^) Och för att citera Julia Child, ”Om du är rädd för smör – ta grädde i stället” / Bon appétit!

  föregående
  Inlagd Gurka och Pressgurka
  nästa
  Fisk med kaviartäcke
  föregående
  Inlagd Gurka och Pressgurka
  nästa
  Fisk med kaviartäcke
  Be the first to write a review

  2 Comments Hide Comments

  Kul att hitta detta minne! Det var jag som hade fått receptet från en god vän på Runmarö ! Bodde i B 508!

  Add Your Comment