0 0
Farmor Toras Semlor

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
1 ägg
3 msk. socker
75 gr. smör
1 dl tjock grädde (vispgrädde)
1 dl vatten
35 gr. jäst
500 gr. vetemjöl
Fyllning:
25 gr. sötmandel
2-3 bittermandlar
ett par msk. socker
2 dl. tjock grädde

Farmor Toras Semlor

Klassiska semlor såsom farmor bakade dem.

  Cuisine:

  Fantastiskt goda bullar blir det av detta recept. Lagom stora som är mättande och som smakar extra gott en kall vinterdag.

  • 250˚C
  • Räcker till 10
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Här ett recept på semlor, som förr även kallades hetvägg, som jag har hämtat ur Kajsas kokbok, kokbok för lanthushåll från 1936. Detta är ett riktigt bra recept på semlor som ger luftiga, härliga bullar och en härlig fyllning. Precis såsom en semla ska vara!

  Kajsas kokbok fick jag av min svärmor, barnens Farmor Tora Svensson. Hon fick den i sin tur av sin mamma Helmi. Att kokboken har använts flitigt syns på de tummade sidorna och de många lösa, handskrivna recept som finns som en liten trave längst bak i boken. Tack, Tora, för boken!

  Visste du att det var först under 1930-talet att semlan fick en klick grädde mellan bullen med fyllningen och locket. Det roliga är att detta recept tipsar om att servera den i en djup tallrik med varm mjölk. Den har både denna gamla tradition kvar, och det nya, med grädden under locket!

  I det här receptet är det inte heller mandelmassa som gömmer sig i bullen, men ett inkråm skapad av bullen, malda mandlar, lite socker och vispad grädde. Gott blir det, och det är alltid roligt att uppleva hur det smakade förr!

  Recept på semlor
  Lagom stora och fruktansvärd goda är dessa semlor efter ett recept från 1936!

  Förresten: ser ni 1800-tals tesilen med te i? Det är Yunnan Golden Tips Dongzhai från Pekoe ekologiskt te. Pekoe säljer ekologiskt te av hög kvalitet på nätet sedan 2009 och har de senaste åren blivit rasande populär bland te-älskare och kombucha-fantaster. Jag kan varmt rekommendera ett besök till deras sida!

  Ps: För oss gick mycket mera grädde åt än det som står angivet i receptet. Jag tror 3 dl grädde extra.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormors ÄppelkompottDjävulsägg eller ostägg och Kokoskakor.

  Recept på jitterbugg som förr även kallades marängrullar
  Jitterbuggare eller marängrullar? Kärt barn har många namn. Här ett steg för steg recept som ger fantastiska segspröda kakor!
  Recept på varma sandwich med ost och skinka.
  Varma sandwich med ost och skinka. I receptet avslöjas ett hemligt knep för att göra de extra spröda!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

   

  Steg

  1
  Färdig

  Beredning: Ägg och socker vispas kraftigt i degfatet.

  2
  Färdig

  Smöret smältes; grädde och vatten ljummas, och jästen utröres med ett pas tsk socker.

  3
  Färdig

  Alla ingredienser arbetas till en smidig deg, som får stå väl övertäckt att jäsa. Då den jäst sin dubbla storlek (ställ bunken på ett varmt ställe i ungefär en timme), upplägges den på bakbordet, arbetas blank och slät och utbakas till runda bullar, vilka få jäsa mycket väl på smord plåt. (räkna med åtminstone 30 minuter)

  4
  Färdig

  Gräddas i god ugnsvärme (250˚C) 4-8 minuter (beroende på storleken), penslas över med hett vatten och få stå övertäckta att svalna.

  5
  Färdig

  Före serveringen siktas de över med florsocker, och de kunna även fyllas med grädde och mandel. Man skär då ett lock på varje bulle, och urhålkar den försiktigt.

  6
  Färdig

  Den urhålkade massan blandas med den skållade mandeln samt socker efter smak och litet av den vispade grädden.

  7
  Färdig

  Bullarna fylles med massan och en stor klick grädde placeras ovanpå. Locket pålägges, bullarna siktas över med florsocker och serveras med varm eller kall mjölk.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Plain scones från 1861
  nästa
  Finaste apelsinmarmelad.
  föregående
  Plain scones från 1861
  nästa
  Finaste apelsinmarmelad.

  Add Your Comment