Ingredienser
-
1 ägg
-
3 msk. socker
-
75 gr. smör
-
1 dl tjock grädde (vispgrädde)
-
1 dl vatten
-
35 gr. jäst
-
500 gr. vetemjöl
-
-
Fyllning:
-
25 gr. sötmandel
-
2-3 bittermandlar
-
ett par msk. socker
-
2 dl. tjock grädde
Om detta recept
Här ett recept på semlor, som förr även kallades hetvägg, som jag har hämtat ur Kajsas kokbok, kokbok för lanthushåll från 1936. Detta är ett riktigt bra recept på semlor som ger luftiga, härliga bullar och en härlig fyllning. Precis såsom en semla ska vara!
Kajsas kokbok fick jag av min svärmor, barnens Farmor Tora Svensson. Hon fick den i sin tur av sin mamma Helmi. Att kokboken har använts flitigt syns på de tummade sidorna och de många lösa, handskrivna recept som finns som en liten trave längst bak i boken. Tack, Tora, för boken!
Visste du att det var först under 1930-talet att semlan fick en klick grädde mellan bullen med fyllningen och locket. Det roliga är att detta recept tipsar om att servera den i en djup tallrik med varm mjölk. Den har både denna gamla tradition kvar, och det nya, med grädden under locket!
I det här receptet är det inte heller mandelmassa som gömmer sig i bullen, men ett inkråm skapad av bullen, malda mandlar, lite socker och vispad grädde. Gott blir det, och det är alltid roligt att uppleva hur det smakade förr!

Förresten: ser ni 1800-tals tesilen med te i? Det är Yunnan Golden Tips Dongzhai från Pekoe ekologiskt te. Pekoe säljer ekologiskt te av hög kvalitet på nätet sedan 2009 och har de senaste åren blivit rasande populär bland te-älskare och kombucha-fantaster. Jag kan varmt rekommendera ett besök till deras sida!
Ps: För oss gick mycket mera grädde åt än det som står angivet i receptet. Jag tror 3 dl grädde extra.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormors Äppelkompott, Djävulsägg eller ostägg och Kokoskakor.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Beredning: Ägg och socker vispas kraftigt i degfatet. |
2
Färdig
|
Smöret smältes; grädde och vatten ljummas, och jästen utröres med ett pas tsk socker. |
3
Färdig
|
Alla ingredienser arbetas till en smidig deg, som får stå väl övertäckt att jäsa. Då den jäst sin dubbla storlek (ställ bunken på ett varmt ställe i ungefär en timme), upplägges den på bakbordet, arbetas blank och slät och utbakas till runda bullar, vilka få jäsa mycket väl på smord plåt. (räkna med åtminstone 30 minuter) |
4
Färdig
|
Gräddas i god ugnsvärme (250˚C) 4-8 minuter (beroende på storleken), penslas över med hett vatten och få stå övertäckta att svalna. |
5
Färdig
|
Före serveringen siktas de över med florsocker, och de kunna även fyllas med grädde och mandel. Man skär då ett lock på varje bulle, och urhålkar den försiktigt. |
6
Färdig
|
Den urhålkade massan blandas med den skållade mandeln samt socker efter smak och litet av den vispade grädden. |
7
Färdig
|
Bullarna fylles med massan och en stor klick grädde placeras ovanpå. Locket pålägges, bullarna siktas över med florsocker och serveras med varm eller kall mjölk. |