0 0
Farmors drömmar

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
2 hg smör eller margarin
2 hg socker
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
350 gr vetemjöl
Till garnering: 30 sötmandlar

Farmors drömmar

    Cuisine:

    Krispiga drömmar som blir alldeles härligt smuliga i munnen!

    • 175-200˚C
    • Räcker till 60
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Farmors drömmar är ett recept från Livia Henriksson som går på Örsundsbroskolan i Uppland. Detta recept är en del i projektet Barnens receptkedja.

    Jag fick mitt recept av min farmor. Hennes mamma använde receptet så det har gått i arv. Idag använder man ofta olja i drömmar men i detta recept används inte det för att man hade hade inte olja på den tiden. Det här receptet är från 1959 alltså 61 år gammalt.

    Jag brukar baka mycket med min farmor och då brukar vi använda samma recept bok. Jag tycker det är roligt att baka med henne för att då lär jag mig hennes tricks. Drömmarna smakar riktigt gott och är krispiga och blir smuliga i munnen. Det är ett klassiskt svenskt recept. När farmor bakar i receptet idag så tar hon inte med mandlarna.

    I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.

    För lärare – Barnens receptkedja

    För elever – Barnens receptkedja

    För vårdnadshavare – Barnens receptkedja 

    Här är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.

     

    Tigerkaka, ett gammalt och bra recept som är del i Barnens receptkedja.
    Tigerkaka är en god och saftig kaka som har bakats i många generationer. Receptet bakades som del i Barnens receptkedja.

     

    Glöhyppen är ett gammalt recept som är del i Barnens receptkedja.
    Glöhyppen har bakats i många generationer. Läs mer om receptet och historien bakom! Receptet bakades i projektet Barnens receptkedja.

    Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida middagar till goda kakor från 1980-talet.

    Exempel är MazarinerRårörd jordgubbssaftCranks bröd och Silverkaka.

    Sophies ostkakor – små spröda ostbröd som är riktigt goda och som består av endast 3 ingredienser!

     

    Mammas berömda chokladtårta med saftig-seg browniebotten och len chokladmousse. Allt med äkta choklad!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Något av mjölet fråntages till utbakningen. Smöret brynes lätt och får kallna.

    2
    Färdig

    Socker och vaniljsocker tillsätts och blandningen röres något.

    3
    Färdig

    Därefter inarbetas mjölet, som blandats med hjorthornsaltet.

    4
    Färdig

    Degen rullas till små bollar, som lägges på smord plåt, och på varje boll fast tryckes ½ mandel.

    5
    Färdig

    Kakorna gräddas i svag ugnsvärme, 175-200˚, tills mandlarna blir ljusgula.

    föregående
    Äkta focaccia – enkelt, gott och dekorerad
    nästa
    Glöhyppen
    föregående
    Äkta focaccia – enkelt, gott och dekorerad
    nästa
    Glöhyppen

    Add Your Comment