0 0
Farmors Plumcake – en härlig och julig fruktkaka

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
250 gr smör
250 gr socker
6 ägg
rivna skalet av 1 citron
1/4 (alltså en fjärde del) tsk salt
250 gr mjöl
50 gr korinter
50 gr syltade apelsinskal
100 gr russin
50 gr succat
1/4 dl konjak (en fjärde dl)
15 mandlar

Farmors Plumcake – en härlig och julig fruktkaka

En kaka som har lång hållbarhet och passar bra att servera till adventskaffet eller julen.

  Cuisine:

  En härlig kompakt kaka fylld med torkade frukt och smaksatt med konjak.

  • 150˚C-175˚C
  • Räcker till 15
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Farmors plumcake är en fruktkaka som är riktigt trevligt att bjuda på under den stämningsfulla decembermånaden. Det finns många sätt som du kan välja att variera kakan på. Receptet har bakats i många generationer i vår släkt och denna goda tradition bär vi med oss i framtiden! Varsågod!

  Det finns Plumpudding, Christmas cake, Plum cake och Fruktkaka. Ibland är alla dessa olika namn förvirrande. Vad är egentligen vad? Plum pudding kallas även för Christmas cake och är den där bastanta mörka saken som verkar hållas i en evighet. Vid serveringen hälls konjak över puddingen som sedan antänds. En festlig effekt!

  Det här receptet är inte just Plumpudding, men plumcake och receptet kommer från min mammas farmor, Karin Nordén, som under större delen av sitt liv bodde på gården Charlottenborg i Skåne. Hon var utbildad skolkökslärarinna och många av släktrecepten som vi använder än idag kommer från henne.

  Charlottenborg, Bjuvs kommun
  Gården Charlottenborg i Skåne.

  I en av de äldsta handskrivna receptböcker jag har från vår släkt, är det flera författare som har skrivit ner sina recept. Tyvärr står det inte vilka de var, men mitt i boken tar Karin Montén (hennes flicknamn) vid år 1905. Namn och årtal! Nu dessutom med gram och litermått till skillnad från de tidigare skålpund och lod, vilket avslöjar att de första författare skrev ner sina recept innan 1989, när gram och liter introducerades.

  Karin Nordén född Montén, fotograf Jan Nordén
  Karin Nordén som har lämnat så många goda recept till släkten. Bild: Fotograf Jan Nordén, hennes barnbarn.

  När man söker på nätet på plumcake finns det allt möjligt som dyker upp. Det här receptet har sin motsvarighet i fruktkaka och trots namnet finns inte ett plommon i sikte! Däremot en massa annat torkat trevligt såsom korinter, russin, succat och konjak. Helt ärligt, just det som jag som barn avskydde, men uppskattar som vuxen! Visst utvecklas smaker med åren?

  Jag tycker att det är så trevligt när recept skickas vidare från person till person. Min mormor skrev av receptet på Farmors Plumcake på ett papper från familjeföretaget Weibulls. Tydligen ville kulspetspennan inte samarbeta, så hon kluddade överst med pennan för att få igång den. Så har min mamma i alla fall tolkat det. Så här ser det ut:

  Jag bara älskar den här lilla anteckningen! Ibland rungar det i mitt huvud: Hallooo My Dear! Det är en sån härlig liten hälsning från en svunnen tid, och hälsningen består och varje gång jag läser receptet känner jag mig så glad!

  Som min mormor skriver i receptet, så kan den ändras lite som man vill. Se kaksmeten som en grund, och sen kan du variera ingredienserna.

  Så här skriver min mormor:

  ”Jag har även fikon eller dadlar eller sviskon eller cocktailbär röda och gröna, allt efter behag, eller nötter (läs hasselnötter) i stället för mandlar.”

  Kakan har en väldigt lång hållbarhet och har en kompakt konsistens. Jag har inte frågat i släkten hur den serveras, men jag har tyckt att det passar bäst att skiva tunna skivor.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Karins knäck, Fiskpudding och Äppelbakelser.

  Recept på mormors äppelkompott
  Mormors äppelkompott kan användas på olika sätt. Som dessert med en klick grädde, som fyllning i en paj eller till julskinka med en klick senap.

  Recept på Upplandskubb.
  Upplandskubb är ett grovt och mustigt bröd som passar bra med sill eller rökt lax.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Smör och socker röres vitt och pösigt.

  2
  Färdig

  Äggen tillsättes ett i sänder under kraftig rörning.

  3
  Färdig

  Därefter nedröres de med litet mjöl blandade frukterna samt konjaken. Och resten av mjölet.

  4
  Färdig

  En form klädes väl med papper och smörjes (Red anm. Jag gjorde detta för säkerhets skull, men dagens bakplåtspapper behöver egentligen inte smörjas).

  5
  Färdig

  Smeten hälls i. Kakan gräddas i mycket svag ugn (150-175 grader). Ett papper läggs över första halvtimmen.

  Red. Anm. Kolla med en potatissticka om kakan är färdiggräddad. Det tar ungefär en timme.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Spröd chokladkola – Karins knäck
  nästa
  Skurna pepparkakor – ett gammalt recept på knapriga kakor
  föregående
  Spröd chokladkola – Karins knäck
  nästa
  Skurna pepparkakor – ett gammalt recept på knapriga kakor

  Add Your Comment