Ingredienser
-
200 gr margarin (använd gärna smör istället)
-
4 dl mjölk
-
2 liter vetemjöl
-
2 dl socker
-
½ tsk salt
-
50 gr jäst (färsk)
-
4 ägg
-
1 pkt safftan
Om detta recept
Vad är hemligheten till saftiga lussekatter? I detta recept, som nog är minst 80 år gammalt, används varken majonnäs eller kesella. Nej, här finns en annan, kanske oanad hemlighet! Här får ni också läsa om kvinnan bakom receptet: Karin Nordén.
Jag har sett att antalet ägg i bulldegen för lussekatter varierar från ingen till kanske två stycken. Hemligheten till dessa saftiga bullar ligger i äggen. Hela fyra ägg går ner i degen, vilket ger ett saftigare och luftigare resultat. Det är ju så vi vill ha våra älskade lussekatter!
Förresten, kärt barn har många namn. Här kallas de gyllene bullarna för Saffransbullar, men idag säger de flesta nog lussekatter istället. Receptet kommer från min mammas farmor Karin Nordén, född Montén. Hon är dotter till Sophie Montén, född Kuylenstierna, och från Sophie finns det ett antal recept här på sidan.

I släkten kallas min mammas farmor helt enkelt för Farmor. Karin Nordén föddes i Vänersborg, gifte sig med Jan Nordén och bodde större delen av sitt liv på Charlottenborg, utanför Bjuv i Skåne. Hon var utbildad Skolkökslärarinna och en del av hennes handskrivna receptböcker finns bevarade. Min mamma och hennes syskon har många minnen av sin kärleksfulla farmor. Hon läste gärna högt för barnen och hjälpte dem med sina läxor.
Här kommer några tips inför bakandet:
- Se detta recept som ett grundrecept som kan varieras på olika sätt. Ett tips är att tillsätta russin (blötlägg i ca 30 minuter i antingen äppeljuice, vatten eller rom).
- Älskar du mandelmassa? Lägg en liten boll mandelmassa i varje bulle. Se till att den är täckt av bulldegen.
- Använd inte för mycket mjöl, även om degen känns kladdig. Vid utbakningen ska den kunna hanteras, men om för mycket mjöl tillsätts, så riskerar man att få torra bullar.
- Se till att arbeta degen ordentligt inför jäsningen. Mellan 5-10 minuter i maskin. Kolla om degen är glansig och elastisk. Kolla helt i början hur degen är genom att dra i den, och gör likadant efter en stund i assistenten/att ha knådat för hand. Då kommer du att se skillnad!
- Ett tips för att dryga ut saffran kan du läsa här. Scrolla ner i texten, så hittar du receptet på hur man kan lägga in saffran i konjak och socker.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormor Anna-Lisas Julkorv, Räkor Toast Skagen och Sophies ostkakor (små spröda).



Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Fettet smältes i en kastrull. Mjölken hälles över. Blandningen bör vara ljum. (Red. anm. 37˚C blir lagom.) |
2
Färdig
|
Hälften av vetemjölet, |
3
Färdig
|
Den färska jästen smulas ner i en annan bunke och röres ut i lite av den ljumma smör-mjölk-blandningen. |
4
Färdig
|
Saffran torkas i ugn, stötes med två sockerbitar (Red.anm. Vanligt strösocker i motsvarande mängd fungerar också) i mortel. Blandas med två msk mjölk eller vatten. |
5
Färdig
|
Vispa upp äggen. |
6
Färdig
|
De uppvispade äggen, den ljumma mjölken, saffran och jästen hälles över mjölet och arbetas väl. Under tiden tillsättes mjöl lite i sänder. Använd inte all mjöl! |
7
Färdig
|
Degen slås smidig och blank (tar 5-10 minuter), får jäsa till sin dubbla storlek (Red. anm. täck bunken och ställ den på ett varmt ställe, det tar ca en timme). |
8
Färdig
|
Baka ut degen till kringlor (Red. anm. detta var oväntad, eller hur? Lussekatter brukar bakas ut till just lussekatter. Välj den form som du vill ha!) som får jäsa väl (under fuktig handduk, gärna minst 30 minuter), penslas med ägg och gräddas i varm ugn, 250˚C. (Red. anm. Det tar ca 5 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen) |