0 0
Farmors Saftiga Saffransbullar (lussekatter)

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
200 gr margarin (använd gärna smör istället)
4 dl mjölk
2 liter vetemjöl
2 dl socker
½ tsk salt
50 gr jäst (färsk)
4 ägg
1 pkt safftan

Farmors Saftiga Saffransbullar (lussekatter)

Ett gammalt och beprövad recept på saftiga lussekatter.

  Cuisine:

  Ett fantastiskt bra grundrecept på luftiga och saftiga lussekatter.

  • 250˚C
  • Räcker till 30
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Vad är hemligheten till saftiga lussekatter? I detta recept, som nog är minst 80 år gammalt, används varken majonnäs eller kesella. Nej, här finns en annan, kanske oanad hemlighet! Här får ni också läsa om kvinnan bakom receptet: Karin Nordén.

  Jag har sett att antalet ägg i bulldegen för lussekatter varierar från ingen till kanske två stycken. Hemligheten till dessa saftiga bullar ligger i äggen. Hela fyra ägg går ner i degen, vilket ger ett saftigare och luftigare resultat. Det är ju så vi vill ha våra älskade lussekatter!

  Förresten, kärt barn har många namn. Här kallas de gyllene bullarna för Saffransbullar, men idag säger de flesta nog lussekatter istället. Receptet kommer från min mammas farmor Karin Nordén, född Montén. Hon är dotter till Sophie Montén, född Kuylenstierna, och från Sophie finns det ett antal recept här på sidan.

  Karin och Jan Nordén.
  Karin och Jan Nordén. Karin är min mammas farmor och en del av recepten på Smakminnen kommer från henne.

  I släkten kallas min mammas farmor helt enkelt för Farmor. Karin Nordén föddes i Vänersborg, gifte sig med Jan Nordén och bodde större delen av sitt liv på Charlottenborg, utanför Bjuv i Skåne. Hon var utbildad Skolkökslärarinna och en del av hennes handskrivna receptböcker finns bevarade. Min mamma och hennes syskon har många minnen av sin kärleksfulla farmor. Hon läste gärna högt för barnen och hjälpte dem med sina läxor.

  Här kommer några tips inför bakandet:

  • Se detta recept som ett grundrecept som kan varieras på olika sätt. Ett tips är att tillsätta russin (blötlägg i ca 30 minuter i antingen äppeljuice, vatten eller rom).
  • Älskar du mandelmassa? Lägg en liten boll mandelmassa i varje bulle. Se till att den är täckt av bulldegen.
  • Använd inte för mycket mjöl, även om degen känns kladdig. Vid utbakningen ska den kunna hanteras, men om för mycket mjöl tillsätts, så riskerar man att få torra bullar.
  • Se till att arbeta degen ordentligt inför jäsningen. Mellan 5-10 minuter i maskin. Kolla om degen är glansig och elastisk. Kolla helt i början hur degen är genom att dra i den, och gör likadant efter en stund i assistenten/att ha knådat för hand. Då kommer du att se skillnad!
  • Ett tips för att dryga ut saffran kan du läsa här. Scrolla ner i texten, så hittar du receptet på hur man kan lägga in saffran i konjak och socker.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormor Anna-Lisas JulkorvRäkor Toast Skagen och Sophies ostkakor (små spröda).

  Recept på Upplands kubb
  Upplandskubb är fantastiskt gott med sill eller gravad lax. Många upplänningar har detta goda bröd på julbordet.
  Recept på snibbar till julbordet.
  Detta goda recept på snibbar från Titti Strömne är fantastiskt gott med rökt fårfiol eller skinka.
  Recept på Mammas berömda chokladtårta
  Receptet på Mammas berömda chokladtårta har används av många! En magiskt god tårta bestående av browniebottnat och chokladmousse.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Fettet smältes i en kastrull. Mjölken hälles över. Blandningen bör vara ljum. (Red. anm. 37˚C blir lagom.)

  2
  Färdig

  Hälften av vetemjölet,
  (Red. anm. obs! häll upp det i en litermått så att mjölet inte blir för kompakt, för då riskerar man att använda för mycket mjöl och bullarna riskerar att bli torra)
  socker och salt lägges i degbunken.

  3
  Färdig

  Den färska jästen smulas ner i en annan bunke och röres ut i lite av den ljumma smör-mjölk-blandningen.

  4
  Färdig

  Saffran torkas i ugn, stötes med två sockerbitar (Red.anm. Vanligt strösocker i motsvarande mängd fungerar också) i mortel. Blandas med två msk mjölk eller vatten.
  Istället kan man använda saffransblandningen som nämns i receptet för Saffransostkaka. Se länk i texten om receptets bakgrundshistoria.

  5
  Färdig

  Vispa upp äggen.

  6
  Färdig

  De uppvispade äggen, den ljumma mjölken, saffran och jästen hälles över mjölet och arbetas väl. Under tiden tillsättes mjöl lite i sänder. Använd inte all mjöl!
  Degen bör vara rätt lös, resten av mjölet sparas till utbakningen.

  7
  Färdig

  Degen slås smidig och blank (tar 5-10 minuter), får jäsa till sin dubbla storlek (Red. anm. täck bunken och ställ den på ett varmt ställe, det tar ca en timme).

  8
  Färdig

  Baka ut degen till kringlor (Red. anm. detta var oväntad, eller hur? Lussekatter brukar bakas ut till just lussekatter. Välj den form som du vill ha!) som får jäsa väl (under fuktig handduk, gärna minst 30 minuter), penslas med ägg och gräddas i varm ugn, 250˚C. (Red. anm. Det tar ca 5 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen)

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Mormor Anna-Lisas Julkorv
  nästa
  Spröd chokladkola – Karins knäck
  föregående
  Mormor Anna-Lisas Julkorv
  nästa
  Spröd chokladkola – Karins knäck

  Add Your Comment