0 0
Fattiga riddare från 1920

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
2 ägg
8 dl mjölk
omkr. 30 gr. mjöl
2 tsk socker (10 gr.)
18 skivor vetebröd (ej nygräddat)
4 msk smör (80 gr.)

Fattiga riddare från 1920

  Cuisine:

  Saftiga Fattiga Riddare, tack vare två dopp istället för en!

  • Räcker till 6
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Snacka om smakminnen! Jag har ett smakminne från bara ett antal år tillbaka, och det var när vi bodde i Muscat. I det då nyöppnade franska lunchcaféet och bageriet Paul kunde man bland annat köpa croissants, baguetter och macarons – och allt var äkta vara. Ingen margarin eller stabiliseringsmedel så långt ögat räckte. Äkta smör och det bästa vetemjölet gjorde att riktiga bagare skapade fantastiska underverk.

   

  Paul – Boulangerie – Patisserie i Muscat. Bildkälla: Muscat Grand Mall.

   

  Paul – Bildkälla: Muscat Grand Mall.

   

  En dag skulle vi äta lunch här, och jag blev nyfiken på deras fattiga riddare. När jag skulle beställa, svarade servitören att just denna rätt får beställas två dagar i förväg, för så lång tid får brödskivorna ligga i smeten. Jag blev riktigt förvånad, och även imponerad, för detta visar att denna lunchrestaurang inte tar några genvägar! Än har jag inte kollat upp ett recept som kräver två dagars blötläggning, men nyfiken är jag!

  Receptet som jag har lagt in här är från Iduns kokbok från 1920. Här ska blötläggningen ske i två steg: först doppar man brödskivorna i mjölk, sedan i smeten. Jag brukar göra fattiga riddare efter Rutiga Kokbokens recept, och där använder man endast en smet. Ingen mjölkdoppning innan. Jag tror att det gäller för de flesta nutida recept.

   

  Brödskivorna agerade som svampar och mjölken tog slut efter att ha doppat ungefär hälften av skivorna. Resten av skivorna fick endast ett smetdopp, och det blev också gott. Första satsen med två dopp blev lite saftigare.

  Enligt Iduns kokbok ska fattiga riddare serveras med sylt. Barnen uppskattade denna version av fattiga riddare, och åt sig mätta!

   

  Steg

  1
  Färdig

  Beredning: Av äggen, 4 dl av mjölken, mjölet och sockret beredes en pannkakssmet som i n:r 746.
  Nr. 746: Äggen söndervispas med stålvisp, grädden ihälles, och därefter ivispas mjölet, som helst bör vara siktat. Smeten får stå två timmar.

  2
  Färdig

  Brödskivorna doppas i resten av mjölken, därefter i smeten och stekas genast vackert gulbruna i smöret. Upplägges på varmt fat och serveras med sylt.

  Profilbild

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Fiskpudding
  nästa
  Saltning av svinhufvud
  föregående
  Fiskpudding
  nästa
  Saltning av svinhufvud

  Add Your Comment