Ingredienser
-
2 ägg
-
8 dl mjölk
-
omkr. 30 gr. mjöl
-
2 tsk socker (10 gr.)
-
18 skivor vetebröd (ej nygräddat)
-
4 msk smör (80 gr.)
Om detta recept
Snacka om smakminnen! Jag har ett smakminne från bara ett antal år tillbaka, och det var när vi bodde i Muscat. I det då nyöppnade franska lunchcaféet och bageriet Paul kunde man bland annat köpa croissants, baguetter och macarons – och allt var äkta vara. Ingen margarin eller stabiliseringsmedel så långt ögat räckte. Äkta smör och det bästa vetemjölet gjorde att riktiga bagare skapade fantastiska underverk.


En dag skulle vi äta lunch här, och jag blev nyfiken på deras fattiga riddare. När jag skulle beställa, svarade servitören att just denna rätt får beställas två dagar i förväg, för så lång tid får brödskivorna ligga i smeten. Jag blev riktigt förvånad, och även imponerad, för detta visar att denna lunchrestaurang inte tar några genvägar! Än har jag inte kollat upp ett recept som kräver två dagars blötläggning, men nyfiken är jag!
Receptet som jag har lagt in här är från Iduns kokbok från 1920. Här ska blötläggningen ske i två steg: först doppar man brödskivorna i mjölk, sedan i smeten. Jag brukar göra fattiga riddare efter Rutiga Kokbokens recept, och där använder man endast en smet. Ingen mjölkdoppning innan. Jag tror att det gäller för de flesta nutida recept.
Brödskivorna agerade som svampar och mjölken tog slut efter att ha doppat ungefär hälften av skivorna. Resten av skivorna fick endast ett smetdopp, och det blev också gott. Första satsen med två dopp blev lite saftigare.
Enligt Iduns kokbok ska fattiga riddare serveras med sylt. Barnen uppskattade denna version av fattiga riddare, och åt sig mätta!
Steg
1
Färdig
|
Beredning: Av äggen, 4 dl av mjölken, mjölet och sockret beredes en pannkakssmet som i n:r 746. |
2
Färdig
|
Brödskivorna doppas i resten av mjölken, därefter i smeten och stekas genast vackert gulbruna i smöret. Upplägges på varmt fat och serveras med sylt. |