Ingredienser
-
1 ägg
-
4 msk socker
-
2-3 msk kakao
-
250 gr smält kokosfett
-
3 hg kokta, kalla och hackade fikon
Om detta recept
Krämiga och lagom söta är dessa fikonbollar med kokos som passar riktigt bra till advent och julen. Receptet kommer från min mormor och är åtminstone från 1950-talet. Riktig retro-godis med andra ord!
Fikonbollar med kokos innehåller både ägg, kokosfett, kokosflingor och såklart fikon. Bland annat. Detta är ett lite annorlunda recept än att bara smälta något och rulla ihop. Här får du först vispa ägg och socker pösigt och koka torkade fikon. Inte svårt, men lite mer jobb än att göra chokladbollar. Men desto godare är dessa! Fikonbollar med kokos är krämiga och tillräckligt söta för att vara goda, men de är en skön motvikt mot små sockerbomber som knäck och kola.
Receptets historia
Jag får helt ärligt erkänna att jag inte har några minnen till just detta recept. Min mormor Ingrid Nordén, född Weibull, skrev ner receptet på Fikonbollar med kokos i receptsamlingen som hennes barn fick en jul på 1990-talet. Bredvid receptnamnet står det (Syster Elsie), det var Elsie Håkansson, som var svägerska till Håkan Håkansson, som jobbade på släktgården Flygeltofta i Häljarp.

Min mormor antecknade i slutet på receptet: (Jättegott!). De här bullarna är nästan lite moderna: inte så söta och med kokosfett och fikon. Hälsogodis, vågar jag nästan påstå. Vår extremt matkräsne son tyckte väldigt mycket om fikonbullarna.

Här på Smakminnen.se hittar du en mängd härliga, spännande och intressanta recept? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel på recept som passar just till Julen är Upplandskubb, Pepparkakor anno 1952 och Spröd chokladkola (Karins knäck).


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Saffransostkaka.

Steg
1
Färdig
|
1 ägg och 4 msk socker röres vitt. 2-3 msk kakao och 250 gr smält kokosfett röres försiktigt i. |
2
Färdig
|
Till sist röres 3 hg kokta kalla och hackade fikon i smeten. |
3
Färdig
|
Svalna tills det blir hanterligt. Rullas till bullar som rullas i cocosflingor, förvaras kallt. (Jättegott!) |
6 Comments Hide Comments
De här gjorde alltid min mormor till jul, jättegoda!
Vad roligt att höra! De är inte så vanliga, tror jag. Bra med lite variation på gottebordet!
Hejsan! Hittade inte mitt recept på fikonbollar så googlade på det + kokosfett. Hittade då hit. Ditt recept är snarlikt mitt som jag sedan hittat.
Mamma gjorde dessa när jag var liten. Sedan dök receptet upp när vi gjorde godis på det äldreboendet jag arbetade på 80 talet. Sedan har jag gjort dem varje jul. Mina söner tycker inte om dem men då brukar dottern och jag göra chokladbollar till dem. Först lurar vi dem att äta fikonbollar😖 Men vi tjejer gillar dem. Igår letade jag och min syster efter recept på korintkakor. De ska innehålla jäst och man ska platta ut dem i pärlsocker.
Typ flarn. Så goda. Kanske du hittar något sådant. De innehåller också grädde ( ett ölglas- hur mycket nu det är) Allt gott och önskar dig en God Jul! Maritha i Ängelholm.
Hej Maritha!
Vad roligt att läsa om dina minnen om just fikonbollar. Min son älskade dessa när han var liten, men inte senare. Ska se om jag med hjälp av ditt tips kan lura honom att äta några! Se vad de andra barnen tycker.
Spännande med ditt recept på korintkakor. Storleken på ölglas måste nog ha varierat mycket från region till region, och över tiden! Om jag stöter på ett recept som liknar din beskrivning, så hojtar jag till!
Jag önskar dig också en riktig God Jul och ett Gott Nytt År!
Bästa hälsningar från Marloes
Min mamma gjorde också alltid fikonbollar, hittar tyvärr inte hennes recept. Minns iaf att hon inte kokte fikonen. Minns kanske fel
Det finns säkert olika recept på fikonbollar. När man kokar fikonen blir de väldigt mjuka och får mer fukt. Efter din kommentar är jag nyfiken på vilka olika recept det finns på fikonbollar! Ska kolla i mina kokböcker 🙂
Förresten, vad hade din mamma för övriga ingredienser?