0 0
Fikonbollar med kokos

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 ägg
4 msk socker
2-3 msk kakao
250 gr smält kokosfett
3 hg kokta, kalla och hackade fikon

Fikonbollar med kokos

  Cuisine:
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Krämiga och lagom söta är dessa fikonbollar med kokos som passar riktigt bra till advent och julen. Receptet kommer från min mormor och är åtminstone från 1950-talet. Riktig retro-godis med andra ord!

  Fikonbollar med kokos innehåller både ägg, kokosfett, kokosflingor och såklart fikon. Bland annat. Detta är ett lite annorlunda recept än att bara smälta något och rulla ihop. Här får du först vispa ägg och socker pösigt och koka torkade fikon. Inte svårt, men lite mer jobb än att göra chokladbollar. Men desto godare är dessa! Fikonbollar med kokos är krämiga och tillräckligt söta för att vara goda, men de är en skön motvikt mot små sockerbomber som knäck och kola.

  Receptets historia

  Jag får helt ärligt erkänna att jag inte har några minnen till just detta recept. Min mormor Ingrid Nordén, född Weibull, skrev ner receptet på Fikonbollar med kokos i receptsamlingen som hennes barn fick en jul på 1990-talet. Bredvid receptnamnet står det (Syster Elsie), det var Elsie Håkansson, som var svägerska till Håkan Håkansson, som jobbade på släktgården Flygeltofta i Häljarp.

  Flygeltofta, ett julkort från 1984
  Min mamma Anne-Marie Meijer Nordén och hennes syskon växte upp på Flygeltofta gård i Skåne. Här ett julkort från 1984.

  Min mormor antecknade i slutet på receptet: (Jättegott!). De här bullarna är nästan lite moderna: inte så söta och med kokosfett och fikon. Hälsogodis, vågar jag nästan påstå. Vår extremt matkräsne son tyckte väldigt mycket om fikonbullarna.

  Fikonbollar med kokos recept från 1950-talet
  Fikonbollar är krämiga och innehåller inte så mycket socker. Mycket av sötman kommer från fikonen.

  Här på Smakminnen.se hittar du en mängd härliga, spännande och intressanta recept? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel på recept som passar just till Julen är Upplandskubb, Pepparkakor anno 1952 och Spröd chokladkola (Karins knäck).

  Recept på Mormor Lisas Medaljonger
  Mormor Lisas Medaljonger är fantastiskt goda att ha på fikabordet under Julen.

   

  Recept på Varma Sandwich med ost och skinka
  Varma Sandwich med ost och skinka, eller helt enkelt varma mackor. I det här receptet avslöjas ett hemligt knep för att göra de extra goda!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Saffransostkaka.

   

   

  Steg

  1
  Färdig

  1 ägg och 4 msk socker röres vitt. 2-3 msk kakao och 250 gr smält kokosfett röres försiktigt i.
  (Bra om kokosfettet får svalna lite, och tillsätt det i små mängder.)

  2
  Färdig

  Till sist röres 3 hg kokta kalla och hackade fikon i smeten.
  (Jag kokade 250 gram torkade fikon i cirka en halvtimme. När de börjar likna sin urprungliga form så tyckte jag att de var färdiga.)

  3
  Färdig

  Svalna tills det blir hanterligt. Rullas till bullar som rullas i cocosflingor, förvaras kallt. (Jättegott!)

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Julpepparkakor anno 1952
  nästa
  Soppa på kängurusvans
  föregående
  Julpepparkakor anno 1952
  nästa
  Soppa på kängurusvans
  5 based on 3 reviews

  6 Comments Hide Comments

  Hejsan! Hittade inte mitt recept på fikonbollar så googlade på det + kokosfett. Hittade då hit. Ditt recept är snarlikt mitt som jag sedan hittat.
  Mamma gjorde dessa när jag var liten. Sedan dök receptet upp när vi gjorde godis på det äldreboendet jag arbetade på 80 talet. Sedan har jag gjort dem varje jul. Mina söner tycker inte om dem men då brukar dottern och jag göra chokladbollar till dem. Först lurar vi dem att äta fikonbollar😖 Men vi tjejer gillar dem. Igår letade jag och min syster efter recept på korintkakor. De ska innehålla jäst och man ska platta ut dem i pärlsocker.
  Typ flarn. Så goda. Kanske du hittar något sådant. De innehåller också grädde ( ett ölglas- hur mycket nu det är) Allt gott och önskar dig en God Jul! Maritha i Ängelholm.

  Hej Maritha!
  Vad roligt att läsa om dina minnen om just fikonbollar. Min son älskade dessa när han var liten, men inte senare. Ska se om jag med hjälp av ditt tips kan lura honom att äta några! Se vad de andra barnen tycker.
  Spännande med ditt recept på korintkakor. Storleken på ölglas måste nog ha varierat mycket från region till region, och över tiden! Om jag stöter på ett recept som liknar din beskrivning, så hojtar jag till!
  Jag önskar dig också en riktig God Jul och ett Gott Nytt År!
  Bästa hälsningar från Marloes

  Min mamma gjorde också alltid fikonbollar, hittar tyvärr inte hennes recept. Minns iaf att hon inte kokte fikonen. Minns kanske fel

  Det finns säkert olika recept på fikonbollar. När man kokar fikonen blir de väldigt mjuka och får mer fukt. Efter din kommentar är jag nyfiken på vilka olika recept det finns på fikonbollar! Ska kolla i mina kokböcker 🙂
  Förresten, vad hade din mamma för övriga ingredienser?

  Add Your Comment