0 0
Fikonbullar

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 ägg
4 msk socker
2-3 msk kakao
250 gr smält kokosfett
3 hg kokta, kalla och hackade fikon

Fikonbullar

    Cuisine:
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Jag har inga minnen till detta recept. Den skrev min mormor i receptsamlingen som barnen fick en jul på 1990-talet. Bredvid receptnamnet står det (Syster Elsie), det var Elsie Håkansson, som var svägerska till Håkan Håkansson, som jobbade på släktgården Flygeltofta i Häljarp.

    Min mormor antecknade i slutet på receptet: (Jättegott!). De här bullarna är nästan lite moderna: inte så söta och med kokosfett och fikon. Hälsogodis, vågar jag nästan påstå. Vår extremt matkräsna son tyckte väldigt mycket om fikonbullarna.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Upplandskubb, Pepparkakor anno 1952 och Fikonbullar.

    Recept på Mormor Lisas Medaljonger
    Mormor Lisas Medaljonger är fantastiskt goda att ha på fikabordet under Julen.

     

    Recept på Varma Sandwich med ost och skinka
    Varma Sandwich med ost och skinka, eller helt enkelt varma mackor. I det här receptet avslöjas ett hemligt knep för att göra de extra goda!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

    Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

    Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Saffransostkaka.

     

     

    Steg

    1
    Färdig

    1 ägg och 4 msk socker röres vitt. 2-3 msk kakao och 250 gr smält kokosfett röres försiktigt i.
    (Bra om kokosfettet får svalna lite, och tillsätt det i små mängder.)

    2
    Färdig

    Till sist röres 3 hg kokta kalla och hackade fikon i smeten.
    (Jag kokade 250 gram torkade fikon i cirka en halvtimme. När de börjar likna sin urprungliga form så tyckte jag att de var färdiga.)

    3
    Färdig

    Svalna tills det blir hanterligt. Rullas till bullar som rullas i cocosflingor, förvaras kallt. (Jättegott!)

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Julpepparkakor anno 1952
    nästa
    Soppa på kängurusvans
    föregående
    Julpepparkakor anno 1952
    nästa
    Soppa på kängurusvans

    Add Your Comment