0 0
Finaste apelsinmarmelad.

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

2 kg apelsiner
vatten
1,4 kg socker
(2 citroner)

Finaste apelsinmarmelad.

  Cuisine:

  Finfin marmelad får man om man följer detta recept! Den spanska solen konserverad för att avnjutas till frukosten.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Två ingredienser och tålamod behövs för att göra denna marmelad. När jag skulle välja ett recept så blev det Finaste apelsinmarmelad från Iduns kokbok, 1920. Receptet på nästföljande sida heter Apelsinmarmelad och är betydligt enklare att tillaga. Lika många ingredienser, minus tålamodet!

  Resultatet är värt mödan. Nu har vi syltburkar fyllda med en härlig marmelad med finskurna strimlor apelsinskal i. En marmeladskatt! Apelsinerna kommer från gården Jardín del Gordo i Valencia, Spanien som jag köpte online via Crowdfarming (obs, jag har inget samarbete!). Det blev tio kilo solmogna apelsiner som lyser upp de mulna dagarna nu i mars.

  Bilder: Emma Bremer

  Steg

  1
  Färdig

  Beredning: Apelsinerna tvättas väl och torkas. Skalen avtagas, så att det av varje apelsin blir 8 delar. (Red. anm: skär av toppen på apelsinen, så blir det sedan lättare att skala. Skär någon mm in i skalet så att man får ovannämnda 8 klyftor.)

  2
  Färdig

  Skalen läggas i rikligt med vatten i en syltgryta och få koka med lock omkr. ½ tim., varefter de upphällas i durkslag och få kallna.

  3
  Färdig

  Apelsinerna delas i klyftor, och dessa befrias noga från hinnor och kärnor.

  4
  Färdig

  Från skalen bortskäres allt det vita, varefter de skäras tvärs över i mycket fina strimlor, som påsättas att koka i 3 dcl. vatten. När skalen kokat 15 min., tillsättas fruktköttet och sockret; marmeladen får koka, under det den omröres och skummas väl, till den är klar.

  5
  Färdig

  Den upphälles genast i små varma glasburkar, förut sköljda med konjak (Red. anm. Vi ställde burkarna i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter). Burkarna överbindes, när marmeladen är kall. (Red. Anm. vi stängde burkarna när marmeladen fortfarande var het.) Önskas marmeladen syrligare, medtages citronerna och dessa behandlas på samma sätt som apelsinerna.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Farmor Toras Semlor
  nästa
  Iste – en läskande 1800-talsdryck
  föregående
  Farmor Toras Semlor
  nästa
  Iste – en läskande 1800-talsdryck
  Be the first to write a review

  Add Your Comment