Ingredienser
-
2 kg apelsiner
-
vatten
-
1,4 kg socker
-
(2 citroner)
Om detta recept
Två ingredienser och tålamod behövs för att göra denna marmelad. När jag skulle välja ett recept så blev det Finaste apelsinmarmelad från Iduns kokbok, 1920. Receptet på nästföljande sida heter Apelsinmarmelad och är betydligt enklare att tillaga. Lika många ingredienser, minus tålamodet!
Resultatet är värt mödan. Nu har vi syltburkar fyllda med en härlig marmelad med finskurna strimlor apelsinskal i. En marmeladskatt! Apelsinerna kommer från gården Jardín del Gordo i Valencia, Spanien som jag köpte online via Crowdfarming (obs, jag har inget samarbete!). Det blev tio kilo solmogna apelsiner som lyser upp de mulna dagarna nu i mars.
Bilder: Emma Bremer
Steg
1
Färdig
|
Beredning: Apelsinerna tvättas väl och torkas. Skalen avtagas, så att det av varje apelsin blir 8 delar. (Red. anm: skär av toppen på apelsinen, så blir det sedan lättare att skala. Skär någon mm in i skalet så att man får ovannämnda 8 klyftor.) |
2
Färdig
|
Skalen läggas i rikligt med vatten i en syltgryta och få koka med lock omkr. ½ tim., varefter de upphällas i durkslag och få kallna. |
3
Färdig
|
Apelsinerna delas i klyftor, och dessa befrias noga från hinnor och kärnor. |
4
Färdig
|
Från skalen bortskäres allt det vita, varefter de skäras tvärs över i mycket fina strimlor, som påsättas att koka i 3 dcl. vatten. När skalen kokat 15 min., tillsättas fruktköttet och sockret; marmeladen får koka, under det den omröres och skummas väl, till den är klar. |
5
Färdig
|
Den upphälles genast i små varma glasburkar, förut sköljda med konjak (Red. anm. Vi ställde burkarna i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter). Burkarna överbindes, när marmeladen är kall. (Red. Anm. vi stängde burkarna när marmeladen fortfarande var het.) Önskas marmeladen syrligare, medtages citronerna och dessa behandlas på samma sätt som apelsinerna. |