0 0
Finaste lingonsylt från 1935

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 kg. nyplockade stora fina lingon, helst s.k. råglingon (ung. 1 3/4 l.)
1 kg. socker
1 dl. vatten

Finaste lingonsylt från 1935

  Cuisine:

  "Godare än vanlig lingonsylt", tyckte William, 10 år.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Vad vore köttbullarna utan sin lingonsylt? Även till övrigt svensk husmanskost hör som oftast en klick lingonsylt. Här har vi återigen ett recept som känns riktigt svenskt. Det kan tänkas att Ikea har hjälpt till med att göra lingonsylt känd över hela världen.

  Lingons latinska namn, Vaccinium vitis-idaea, betyder “vinbär från berget Ida”, känt från Iliaden och Offenbachs Sköna Helena.

  Kärt barn har många namn: Från början var Lingon ett dialektnamn kring Mälarlandskapen. I södra Sverige kallades bären för krösön medans de i mot Norge gränsande trakter kallades “tytbär”. Här har vi återigen ett exempel på en nordisk C-vitaminbomb. Historiskt sett har lingon varit Sveriges viktigaste bär och idag exporteras lingon till  bland annat Tyskland.

  Här får ni ett recept från Kajsas kokbok – kokbok för lanthushåll från 1935. Det som är ovanligt med detta recept är att man ska koka sockret med lite vatten under en väldigt kort stund. När vi provlagade receptet, kokade vi sockret lite för länge. Det blev brunt och vi insåg att det inte skulle gå att använda. Då googlade vi på Butterscotch, lade till ett halvt paket smör, hällde ut det på bakplåtspapper och skar det i bitar. Hårda karameller blev det. Jättegott, tyckte alla i familjen!

  Källa: Stora matlexikonet av Jan-Öjvind Swahn.

  Steg

  1
  Färdig

  Beredning: Lingonen rensas, sköljas och få rinna av. Sockerlagen kokas = n:r 454 (Sockret lägges i en syltgryta och begjutes med vattnet. Då sockret är alldeles genomfuktat, sättes grytan över stark eld, så att lagen hastigt kommer i kokning.
  Lagen skummas väl, men man får ej röra i den, ty då blir den grumlig. Då den är absolut klar och vid prov en droppe ej flyter ut, iläggas bären och grytan skakas, så att bären blir fyllda av sockerlag.
  Man bör helst ej röra i sylten, ty då blir den mos. Sylten får sakta koka 15-20 min. Under denna tid lyftes grytan av elden då och då, och sylten skummas.), bären läggas i, och sylten kokas och behandlas som vanligt.

  Obs.! Om så önskas, kan en bit vanilj eller kanel läggas i sylten, sedan denna kallnat, och sylten får härigenom en mild och fin smak.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  föregående
  Vetesnurror – saftiga kanelbullar från 1975
  nästa
  Amerikansk spagetti och köttbullar
  föregående
  Vetesnurror – saftiga kanelbullar från 1975
  nästa
  Amerikansk spagetti och köttbullar

  Add Your Comment