Ingredienser
-
100 g smör
-
100 g mjöl
-
5 dl mjölk
-
½ liter fisk (ca 400 gr brukar motsvara detta)
-
3 ägg
-
smör, ett antal små klickar
-
1-2 dl riven ost
-
salt
-
Tillbehör:
-
Svamp- eller räksås (recept för detta saknas, jag brukar improvisera)
-
kokt potatis
-
sallad, och t.ex. gröna ärtor
Om detta recept
Namnet fiskpudding låter inte så frestande, tycker jag. Fisksufflé låter genast elegantare, och visst skulle denna goda rätt kunna heta så också, för den är faktiskt en sufflé som har förmågan att presentera sig luftig och fin. Efter en liten stund på bordet sjunker den ihop igen. Kanske den därför kallas för fiskpudding istället för sufflé?


Receptet kommer från min mormor Ingrid Nordén, och säkert har hon fått den från någon, men det står inte i receptet. Ett snarlikt recept Farmor Astrids fisksufflé hittade jag i Edward Bloms kokbok Allting gott och alldeles för mycket.

Främst minns jag att vi åt fiskpudding när hela släkten var samlad på mina morföräldrars sommarställe Hemgården i Arild. Huset låg på en backe och bjöd på kanske en av Arilds bästa utsikter. Den pittoreska byn Arild med sina olikfärgade hus bredde ut sig mot kustlinjen. Skälderviken låg där och glittrade i solen och bjöd på en doft av hav, som på ett fantastiskt sätt gifte sig med doften av trädgårdarnas sommarblommor.




Med denna utsikt från Hemgårdens stora fönster åt vi fiskpudding. Vi barn hade ett barnbord i ena hörnet av det stora vardagsrummet, och alla vuxna satt vid det stora bordet. Att jag har starka minnen till just fiskpudding beror kanske på att det är väldigt barnvänlig mat. När jag för två år sedan serverade detta för våra barn, möttes jag av högljudda protester, varpå de en stund senare bad om en till portion. Ha! Där ser man!
För oss vuxna tror jag att man kan klassa rätten som “comfort food”, eller kanske tröstmat. Fiskpudding har en mild smak och den är egentligen inte så svår att laga, trots att jag skrev om “sufflé” i början av detta smakminne. Gott är det!
Servera gärna med kokt potatis, en sallad, kokta gröna ärtor och en svamp- eller räksås. Dessvärre har jag inget recept på det sista.
Steg
1
Färdig
|
Smör och mjöl fräses, späd med mjölken. (Tillsätt mjölken lite i taget.) |
2
Färdig
|
Separera äggen - gulor och vitor. |
3
Färdig
|
Den fint rensade, kokta fisken tillsättes och kryddor, gulor. (Fisken ska vara finfördelad som t.ex. färs.) |
4
Färdig
|
Sist tillsätts de vispade vitorna. (Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt till fisksmeten genom att försiktigt "vända" äggvitorna i smeten. På så sätt försvinner inte luften ur vitorna, och smeten kan resa sig som en sufflé.) |
5
Färdig
|
Hälles i smord form. In i ugnen, 200 grader. Efter en stund riven ost och smörklickar över. |