0 0
Fiskpudding

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
100 g smör
100 g mjöl
5 dl mjölk
½ liter fisk (ca 400 gr brukar motsvara detta)
3 ägg
smör, ett antal små klickar
1-2 dl riven ost
salt
Tillbehör:
Svamp- eller räksås (recept för detta saknas, jag brukar improvisera)
kokt potatis
sallad, och t.ex. gröna ärtor

Fiskpudding

  Cuisine:

  Comfort food när den är som bäst! Som barn älskade jag denna rätt som är mild i smaken.

  • 200˚C
  • Räcker till 6
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Namnet fiskpudding låter inte så frestande, tycker jag. Fisksufflé låter genast elegantare, och visst skulle denna goda rätt kunna heta så också, för den är faktiskt en sufflé som har förmågan att presentera sig luftig och fin. Efter en liten stund på bordet sjunker den ihop igen. Kanske den därför kallas för fiskpudding istället för sufflé?

  Fiskpudding, när den precis har kommit ur ugnen. Se hur fint den har rest sig! …..för att inom några minuter sjunka ihop igen….

   

  …och här den ihopsjunkna versionen. Fotograf: Annika Skoglöv.

  Receptet kommer från min mormor Ingrid Nordén, och säkert har hon fått den från någon, men det står inte i receptet. Ett snarlikt recept Farmor Astrids fisksufflé hittade jag i Edward Bloms kokbok Allting gott och alldeles för mycket.

  Min mormor Ingrid Nordén, fotograferad en vacker sommardag 1983 av min mamma Anne-Marie Meijer.

  Främst minns jag att vi åt fiskpudding när hela släkten var samlad på mina morföräldrars sommarställe Hemgården i Arild. Huset låg på en backe och bjöd på kanske en av Arilds bästa utsikter. Den pittoreska byn Arild med sina olikfärgade hus bredde ut sig mot kustlinjen. Skälderviken låg där och glittrade i solen och bjöd på en doft av hav, som på ett fantastiskt sätt gifte sig med doften av trädgårdarnas sommarblommor.

  Hemgården i Arild som under många år var mina morföräldrars sommarställe. Foto: Anne-Marie Meijer, 1981.
  Den långa, smala balkongen bjöd på en makalös utsikt över Skälderviken. Här sitter mina föräldrar med min lillasyster och jag och äter frukost. Bilden togs 1981.
  Min lillasyster Wendy i Arilds hamn 1981. Foto: Anne-Marie Meijer.

   

  Min mormor Ingrid Nordén inhandlar fisk i Arilds hamn. Jag står bredvid henne. Foto: Anne-Marie Meijer, 1981.

  Med denna utsikt från Hemgårdens stora fönster åt vi fiskpudding. Vi barn hade ett barnbord i ena hörnet av det stora vardagsrummet, och alla vuxna satt vid det stora bordet. Att jag har starka minnen till just fiskpudding beror kanske på att det är väldigt barnvänlig mat. När jag för två år sedan serverade detta för våra barn, möttes jag av högljudda protester, varpå de en stund senare bad om en till portion. Ha! Där ser man!

  För oss vuxna tror jag att man kan klassa rätten som “comfort food”, eller kanske tröstmat. Fiskpudding har en mild smak och den är egentligen inte så svår att laga, trots att jag skrev om “sufflé” i början av detta smakminne. Gott är det!

  Servera gärna med kokt potatis, en sallad, kokta gröna ärtor och en svamp- eller räksås. Dessvärre har jag inget recept på det sista.

   

   

  Steg

  1
  Färdig

  Smör och mjöl fräses, späd med mjölken. (Tillsätt mjölken lite i taget.)
  Koka fem minuter. Kallna.

  2
  Färdig

  Separera äggen - gulor och vitor.

  3
  Färdig

  Den fint rensade, kokta fisken tillsättes och kryddor, gulor. (Fisken ska vara finfördelad som t.ex. färs.)
  Rör med träsked.

  4
  Färdig

  Sist tillsätts de vispade vitorna. (Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt till fisksmeten genom att försiktigt "vända" äggvitorna i smeten. På så sätt försvinner inte luften ur vitorna, och smeten kan resa sig som en sufflé.)

  5
  Färdig

  Hälles i smord form. In i ugnen, 200 grader. Efter en stund riven ost och smörklickar över.
  Fiskpuddingen är färdig efter ca 45 minuter.
  Servera genast!

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Soppa på kängurusvans
  nästa
  Fattiga riddare från 1920
  föregående
  Soppa på kängurusvans
  nästa
  Fattiga riddare från 1920

  Add Your Comment