0 0
Flädersaft – bästa receptet från förr

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

80 klasar fläderblommor
2 liter vatten
2 liter socker
40 g citronsyra
4 citroner

Flädersaft – bästa receptet från förr

  Cuisine:

  Ett enkelt och gott recept som ger flädersaft som förr i tiden.

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Flädersaft är busenkelt att göra, och det blir en året-runt-skatt i frysen. Detta påstår jag är bästa receptet från förr på flädersaft. Testa vettja! 

  Detta inlägg innehåller affiliate-annonser.(Läser du detta recept i mobilen – scrolla ner, så hittar du receptbeskrivningen!)

  Om receptet

  Receptet är från min mormor Ingrid Nordén och förr använde man vackra stora krus för att göra saften i. Har man måhända inte ett krus hemma, så fungerar en annan bunke eller kastrull. Denna bunke på 10 liter motsvarar ett gammaldags krus. För senaste omgången köpte jag en plasthink som endast är för matlagning. I fall du köper en hink, kolla att det finns det här lilla bestick-tecknet som visar att den går att använda för matlagning. Krusen på bilden längre ner är min mammas och den står och är vacker i Skåne.

  Ingrid Nordén, av fotograf Jan Nordén
  Min mormor Ingrid Nordén, och jag undrar vad hon skrattar åt. Bild: Fotograf Jan Nordén.

   

  Närbild på fläderblommor, recept på flädersaft
  Fläderblommor i all sin prakt!

  Ordspråk

  Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården. Ett danskt ordspråk lyder: ”Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo” – Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.

  Gammalt recept på flädersaft.
  Flädersaft är enkelt att göra och det är även för barnen roligt att göra.

   

  Förutom en bunke, som nämns ovan, behöver du en saft/sylsil, tratt och glasflaskor. Och såklart en till skål där man kan ställa silen på. Jag har ett set Margretheskålar hemma, och vilken skillnad i kvalité när jag jämför med mina billigare varianter! Stadigt och snyggt.

  Några serveringstips: 

  • Servera med gin & Ramlösa
  • Servera med GrapeTonic
  • Servera i all sin enkelhet med kallt vatten och en citronskiva.

  Visst är det härligt med hemgjord saft? Här ett dunderrecept som är så förbaskat gott att det är svårt att sluta dricka: Rårörd jordgubbssaft! Bonus är att man kan göra glass på jordgubbsresterna man har kvar i silen.

  Jordgubbsglass, ett busenkelt recept som är försvinnande gott!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

  Ellas kaka

  Steg

  1
  Färdig

  Originalrecept:

  Skölj blommorna, varva med citronsyra, socker och citronerna i skivor skurna, i porslinskruka, häll vattnet kokande över.
  Låt stå i fyra dygn, sila.
  Förvara kallt eller frys.

  2
  Färdig

  Tips och kommentarer:

  Jag ställde det enorma kruset i kylen, och ställde under glasskivan en burk med några skivor kartong för att säkerställa att inte glasskivan skulle ge vika under tyngden. Jag vet inte om det behövdes, men jag vände på flädermassan en gång om dagen.

  Använd saftflaskor i glas. Se till att inte fylla den hela vägen upp då glaset kan spricka i frysen när själva saften expanderar när det blir is. Bra att ha är en plastpåse runtom, för det är ett tråkigt städjobb om en flaska skulle läcka.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Vit Sparris – bästa receptet!
  nästa
  Mormors Maränger
  föregående
  Vit Sparris – bästa receptet!
  nästa
  Mormors Maränger
  Be the first to write a review

  Add Your Comment