• Home
 • Tårtor
 • Födelsedagstårta Spargodt – en klassisk gräddtårta med vaniljkräm och sylt
0 0
Födelsedagstårta Spargodt – en klassisk gräddtårta med vaniljkräm och sylt

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Botten:
2 kkp socker (=3 dl)
5 ägg
2 kkp mjöl (=3 dl)
Vaniljkräm:
3 gulor
1 kkp gräddmjölk (=1½ dl blandad hälften grädde, hälften mjölk)
1 tsk vaniljsocker
3 msk socker (eller mer efter smak)
1 msk potatismjöl (valfritt)
Övrigt:
½ liter grädde
sylt
Förslag:
Marsipan om tårtan ska dekoreras
Jordgubbar, hallon, blåbär som så önskas

Födelsedagstårta Spargodt – en klassisk gräddtårta med vaniljkräm och sylt

  Cuisine:
  • 200˚C
  • Räcker till 10
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Receptet på Födelsedagstårta Spargodt är den perfekta grunden till olika sorters tårtor: som den är blir det en klassisk gräddtårta som kan dekoreras med till exempel jordgubbar eller hallon, och med marsipanlock förvandlas tårtan till en prinsesstårta eller en påsktårta!

  En klassisk gräddtårta som är gott som den är, eller som med marsipanlock på förvandlas till prinsesstårta eller påsktårta med marsipanfigurer på. Med en massa söta svenska jordgubbar på har du här en alldeles underbar midsommartårta! Receptet är förmodligen närmare 100 år gammal. (Läser du detta i mobilen och vill se receptbeskrivningen, scrolla ner till efter denna receptkrönika!)

  Tårtan heter Födelsedagstårta Spargodt, och gården Spargodt ligger en mil utanför Landskrona. När mina morföräldrar bodde där tillbringade jag i stort sett varje lov där, tillsammans med mina föräldrar och syster. Hit kom resten av släkten och vi kusiner hade gott om plats att leka, springa och busa.

  På bilden ser du Spargodt, och de små figurerna som springer på gräsmattan är min syster och jag. Bilden tog min mor Anne-Marie Meijer år 1986.

  Tårtan är det som klassas som en klassisk gräddtårta – med vaniljkräm och sylt mellan bottnarna, dekorerad med  grädde och bär. Just dessa bottnar blev riktigt bra, tycker jag. Vanligtvis använder man även potatismjöl i smeten, men inte här. Resultatet blev en jämn och fin sockerkaksbotten.

  KLassisk gräddtårta är grunden för denna Katt-halloweentårta. Svart gelfärg trollade den vita grädden till en nattsvart historia.

   

  En Zorrotårta där hästen hoppar upp ur tårtan! Denna tårta bakade vi till Säva Ridcenters tårttävling som är en del i Hästivalen. Under evenemanget samlas det in pengar som går till Akademiska sjukhusets barnfond. Dekorationerna är gjorda i marsipan, gelfärg och ströbröd som ska föreställa ökensand.

   

  Den klassiska gräddtårtan har blivit en midsommartårta med söta, svenska jordgubbar och efter barnens önskemål, marsipanbollar.

   

  Sockerkaka finns över hela världen i olika former och smaker. Men hur länge har den funnits? Om historien och olika världsrekord finns med att läsa under Silverkaka. Förresten är receptet på Silverkaka riktigt bra! Prova den, vettja!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.

  Barnens receptkedja är Smakminnens senaste projekt där elever på Hem- och Konsumentkunskap bakar efter egna, gamla recept och där de lär sig om mathistoria. Gratis läromedel och all information finns här på sidan under menyn Barnens receptkedja.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Sätt ugnen på 200˚C. Smöra och bröa en form på 24 cm i diameter.
  Vispa ägg och socker pösigt, det tar ca 10 minuter.

  2
  Färdig

  Sikta mjölet och vänd det ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Prova med en potatissticka om kakan är färdig.

  3
  Färdig

  Ta ut kakan och stjälp den efter några minuter på ett galler och låt den svalna under bakduk.

  4
  Färdig

  Till vaniljkrämen: Värm gräddmjölken, vaniljsocker och socker. Lägg i en bunke äggulorna och vispa dem lätt.

  5
  Färdig

  Häll i en tunn stråle den varma gräddmjölken i bunken med äggulorna och vispa under tiden. När allt är blandad, häll tillbaka blandningen i kastrullen och lått det sjuda under fortsatt vispning. Stäng av värmen när krämen har tjocknat och fortsätt vispa den tills den är kall.
  (Red. anm: Här har jag fuskat och tillsatt en ½ msk potatismjöl, för såsen ville inte tjockna.)

  6
  Färdig

  Dela bottnarna i tre delar. På nedersta delen fördelas sylt. Mellersta delen vaniljkräm och överst vispad grädde (tillsätt några msk socker innan vispningen) och bär. Spritsa grädden eller fördela den jämt runtom.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Petit Choux med Mockagrädde
  nästa
  Butlers Ostkaka på Margaretas vis
  föregående
  Petit Choux med Mockagrädde
  nästa
  Butlers Ostkaka på Margaretas vis

  Add Your Comment