Ingredienser
-
Botten:
-
2 kkp socker (=3 dl)
-
5 ägg
-
2 kkp mjöl (=3 dl)
-
Vaniljkräm:
-
3 gulor
-
1 kkp gräddmjölk (=1½ dl blandad hälften grädde, hälften mjölk)
-
1 tsk vaniljsocker
-
3 msk socker (eller mer efter smak)
-
Övrigt:
-
½ liter grädde
-
sylt
Om detta recept
En klassisk gräddtårta som är gott som den är, eller som med marsipanlock på förvandlas till prinsesstårta eller påsktårta med marsipanfigurer på. Med en massa söta svenska jordgubbar på har du här en alldeles underbar midsommartårta! Receptet är förmodligen närmare 100 år gammal. (Läser du detta i mobilen och vill se receptbeskrivningen, scrolla ner till efter denna receptkrönika!)
Här ett recept från min mormor Ingrid Nordén, och förmodligen en generation innan, för hon åt den som barn, förmodligen på 1920-talet.
Tårtan heter Födelsedagstårta Spargodt, och gården Spargodt ligger en mil utanför Landskrona. När mina morföräldrar bodde där tillbringade jag i stort sett varje lov där, tillsammans med mina föräldrar och syster. Hit kom resten av släkten och vi kusiner hade gott om plats att leka, springa och busa.
På bilden ser du Spargodt, och de små figurerna som springer på gräsmattan är min syster och jag. Bilden tog min mor Anne-Marie Meijer år 1986.
Tårtan är det som klassas som en klassisk gräddtårta – med vaniljkräm och sylt mellan bottnarna, dekorerad med grädde och bär. Just dessa bottnar blev riktigt bra, tycker jag. Vanligtvis använder man även potatismjöl i smeten, men inte här. Resultatet blev en jämn och fin sockerkaksbotten.



Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.
Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats! Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.
Steg
1
Färdig
|
Sätt ugnen på 200˚C. Smöra och bröa en form på 24 cm i diameter. |
2
Färdig
|
Sikta mjölet och vänd det ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Prova med en potatissticka om kakan är färdig. |
3
Färdig
|
Ta ut kakan och stjälp den efter några minuter på ett galler och låt den svalna under bakduk. |
4
Färdig
|
Till vaniljkrämen: Värm gräddmjölken, vaniljsocker och socker. Lägg i en bunke äggulorna och vispa dem lätt. |
5
Färdig
|
Häll i en tunn stråle den varma gräddmjölken i bunken med äggulorna och vispa under tiden. När allt är blandad, häll tillbaka blandningen i kastrullen och lått det sjuda under fortsatt vispning. Stäng av värmen när krämen har tjocknat och fortsätt vispa den tills den är kall. |
6
Färdig
|
Dela bottnarna i tre delar. På nedersta delen fördelas sylt. Mellersta delen vaniljkräm och överst vispad grädde (tillsätt några msk socker innan vispningen) och bär. Spritsa grädden eller fördela den jämt runtom. |