Räkor Toast Skagen, Fritz special

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
30 räkor
1 liten lök
1 dl vispgrädde
2 msk chilisås
½ knippe dill
1 msk konjak
salt & vitpeppar
6 skivor formbröd
1 klick smör

Räkor Toast Skagen, Fritz special

  Cuisine:

  Skagenröra med det lilla extra. Receptet kommer från min morfar Fritz Nordén.

  • Räcker till 6
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Här ett recept på Skagenröra, fast den döpte mina morföräldrar till Räkor Toast Skagen. Visst låter det elegant? Det här receptet har några ingredienser som tar den här älskade förrätten till nya höjder: chilisås och kojak!

  Fritz Nordén –  det var min morfar. En modern man för sin tid som togaktiv del i sysslorna kring hemmet. Väl minns jag hur man aldrig kunde packa en diskmaskin utan att han packade om den för att få plats med mer disk. När det gällde matlagning så var det min mormor Ingrid Nordémn som med bestämdhet, passion och kärlek regerade. Men… visst hände det att min morfar stod vid spisen.

  Mina morföräldrar hade

  Mina morföräldrar hade ett kärleksfullt äktenskap. Under förlovningstiden red de ofta tillsammans, och det fortsatte de med under äktenskapet. ”Det som är besvärligt med en stor häst är att det är långt ner när man tappar handsken”, sa min mormor till mig. Jag håller med.

  Denna skagenröra var min morfars specialitet och den var och är än idag mycket uppskattad i vår släkt.

  Fritz Skagenröra, där Congac gör att den smakar speciellt. Fotograf: Annika Skoglöv.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Mammas berömda chokladtårta.

  Mammas berömda chokladtårta.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Saffransostkaka.

  Saffransostkaka

  Steg

  1
  Färdig

  Skala räkorna och spara några till garneringen. Hacka de övriga grovt. Hacka löken fint och vispa grädden.

  Ta bort kanterna på toasten och stek dem i smör. Fördela skagenröran över toasten och garnera med räkor och en dillkvist. Servera genast.

  2
  Färdig

  Blanda alla ingredienser, förutom räkorna som används till garneringen. Tillsätt den hackade dillen, chilisåsen och kongak.

  3
  Färdig

  Ta bort kanterna på toasten och stek dem i smör. Fördela skagenröran över toasten och garnera med räkor och en dillkvist. Servera genast.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  Recipe Reviews

  There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
  föregående
  Nasi Goreng – recept med kolonial historia
  nästa
  Mors Äppeltårta
  föregående
  Nasi Goreng – recept med kolonial historia
  nästa
  Mors Äppeltårta

  2 Comments Hide Comments

  Add Your Comment