0 0
Gammaldags Semlor

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

2 kg hvetemjöl
1 lit. ljummen mjölk
50 gr pressjäst (färsk jäst)
2 hg (200 gr) smör
2 kkp socker (3 dl)
½ hg sötmandel

Gammaldags Semlor

Semlor såsom de bakades och serverades kring förra sekelskiftet.

    Cuisine:

    Se till att vara hungrig när du ska äta dessa Gammaldags semlor! Eller så gör du lite mindre bullar. De är farligt goda!

    • 225˚C
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Detta recept kallas för Gammaldags Semlor, av en anledning, nämligen för att de serveras såsom man gjorde innan 1930-talet. Utan grädde under hatten, och i en djup tallrik med varm mjölk. Hetvägg, med andra ord!

    Det var på 1930-talet en fyndig konditor från Gotland kom på idén att ha spritsat grädde under hatten. Det här receptet kommer från Hemmets kokbok från 1903. Då serverades de i varm mjölk. I detta recept finns inte stötta kardemummakärnor i degen, vilket man oftast har idag. Däremot finns det mald sötmandel i degen! Gammaldags semlor, som förr i tiden.

    Gammaldags semlor, ett recept från 1903
    Gammaldags semlor är goda och mättande. Lägg till en klick vispad grädde under hatten om du älskar semlor såsom vi äter dem idag! Fotograf: Annika Skoglöv.

    Min morfar, Fritz Nordén, berättade att när han var liten, så var Fastlagsbullarna (kärt barn har många namn, och så kallades semlan i Tågarpstrakten i Skåne) så stora att de fyllde en djup tallrik. Visst låter det mäktig? Och gott!

    Fritz Nordén som barn. Sittandes i mitten. Charlottenborg, 1920-talet.
    Här sitter min morfar Fritz Nordén och klappar hunden. Detta är på gården Charlottenborg i Billesholm, Skåne, där han växte upp. Mina morföräldrar har alltid haft schäfrar, alla så snälla att de inte gjorde mycket nytta som vakthund. Bästa lekkamraten för oss barnbarn!

    Här kommer några tips för receptet:

    • Snåla gärna med mjölet, det ger luftigare bullar.
    • Detta är ett recept som ger många bullar, oavsett storlek. Om du inte vill knåda 2 kg vetemjöl, så kan du halvera receptet. Eller så fryser du in bullarna. Alltid uppskattad att ha vetebullar i frysen som lätt kan tinas upp!
    • Du kan göra mindre bullar, då kan du ta två mindre semlor istället för en stor semla! Här gäller det att hålla koll på när de är färdiga! De mindre bullarna har kortare gräddningstid.
    • I receptet ska man skålla, skala och mala sötmandel. Vill du kan du använda mandelmjöl istället.
    • Det är roligt, intressant, spännande, eller vad man nu vill kalla det för, att äta Gammaldags Semlor såsom man gjorde förr i tiden. Men…blir du lycklig av att ha grädde mellan bullen och hatten, spritsa dit ett snyggt varv med grädde! Lägg till en tesked socker i grädden innan du vispar det. Det blir så gott!
    • När du serverar Hetväggen, Fastlagsbullen eller Semlan på gammaldags vis, servera den varma mjölken i en kanna vid sidan om. Att göra i ordning detta i köket och gå till fikabordet med en djup tallrik med het mjölk har väldigt stor spillrisk!

    På Smakminnen finns även Farmor Toras Semlor, ett recept från 1936.

    Recept på semlor från 1936.
    Farmor Toras Semlor ger fina bullar med ett väldigt gott innehåll. Som semlor ska smaka, helt enkelt!

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan?

    På Smakminnen hittar du allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelserRäkor Toast Skagen och Rulltårta.

    Moussaka på svenska är en värmande vardagsrätt som snabbt blir en favorit på middagsbordet!
    Recept på nyponsoppa med russin, mandel, grädde och makroner.
    Nyponsoppa efter ett recept från Dr. Hagdahl från 1870-talet. Väldigt gott, och en riktig c-vitaminbomb!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

    föregående
    Skurna pepparkakor – ett gammalt recept på knapriga kakor
    nästa
    Sötaste Marsipanhjärtan
    föregående
    Skurna pepparkakor – ett gammalt recept på knapriga kakor
    nästa
    Sötaste Marsipanhjärtan
    Be the first to write a review

    Add Your Comment