Ingredienser
-
2 kg hvetemjöl
-
1 lit. ljummen mjölk
-
50 gr pressjäst (färsk jäst)
-
2 hg (200 gr) smör
-
2 kkp socker (3 dl)
-
½ hg sötmandel
-
Om detta recept
Detta recept kallas för Gammaldags Semlor, av en anledning, nämligen för att de serveras såsom man gjorde innan 1930-talet. Utan grädde under hatten, och i en djup tallrik med varm mjölk. Hetvägg, med andra ord!
Det var på 1930-talet en fyndig konditor från Gotland kom på idén att ha spritsat grädde under hatten. Det här receptet kommer från Hemmets kokbok från 1903. Då serverades de i varm mjölk. I detta recept finns inte stötta kardemummakärnor i degen, vilket man oftast har idag. Däremot finns det mald sötmandel i degen! Gammaldags semlor, som förr i tiden.

Min morfar, Fritz Nordén, berättade att när han var liten, så var Fastlagsbullarna (kärt barn har många namn, och så kallades semlan i Tågarpstrakten i Skåne) så stora att de fyllde en djup tallrik. Visst låter det mäktig? Och gott!

Här kommer några tips för receptet:
- Snåla gärna med mjölet, det ger luftigare bullar.
- Detta är ett recept som ger många bullar, oavsett storlek. Om du inte vill knåda 2 kg vetemjöl, så kan du halvera receptet. Eller så fryser du in bullarna. Alltid uppskattad att ha vetebullar i frysen som lätt kan tinas upp!
- Du kan göra mindre bullar, då kan du ta två mindre semlor istället för en stor semla! Här gäller det att hålla koll på när de är färdiga! De mindre bullarna har kortare gräddningstid.
- I receptet ska man skålla, skala och mala sötmandel. Vill du kan du använda mandelmjöl istället.
- Det är roligt, intressant, spännande, eller vad man nu vill kalla det för, att äta Gammaldags Semlor såsom man gjorde förr i tiden. Men…blir du lycklig av att ha grädde mellan bullen och hatten, spritsa dit ett snyggt varv med grädde! Lägg till en tesked socker i grädden innan du vispar det. Det blir så gott!
- När du serverar Hetväggen, Fastlagsbullen eller Semlan på gammaldags vis, servera den varma mjölken i en kanna vid sidan om. Att göra i ordning detta i köket och gå till fikabordet med en djup tallrik med het mjölk har väldigt stor spillrisk!
På Smakminnen finns även Farmor Toras Semlor, ett recept från 1936.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan?
På Smakminnen hittar du allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.