0 0
Glass på 3 ingredienser

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 äggulor (kan uteslutas)

Glass på 3 ingredienser

  Allas favoritglass som görs på fem minuter utan glassmaskin!

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Krämig och svalkande glass som du bokstavligen vispar ihop på 5 minuter. Glass på 3 ingredienser går lätt att smaksätta på olika sätt. Visste du att en av ingredienserna är en 1800-tals uppfinning?

  Olika varianter på detta enkla recept poppar upp lite överallt på nätet, och det finns två klara fördelar med detta recept. För det första behövs ingen glassmaskin, och för det andra går det att smaksätta glassen precis som du vill.

  Receptet på Jordgubbsglass är baserad på samma recept. Jag har letat mig fördärvad efter hur gammalt receptet är. I en amerikansk Facebookgrupp skrev någon att hon tyckte att det var ett typiskt recept från 1950-talet. Ingrediensen som är helt avgörande för den söta och krämiga smaken i denna glass är sötad kondenserad mjölk. Här har vi en  uppfinning från 1800-talet som ingrediens.

  Tips på hur du kan smaksätta Glass på 3 ingredienser: 

  • Tillsätt några matskedar kakao i smeten.
  • För vinterhalvåret är det gott med en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika. Ta t.ex. 1 msk kanel, och 1 tsk för de övriga kryddorna. Servera gärn glassen med Knäckspån som elegant kan sättas in i glassen.
  • Vispa ner mosade bär, eller en halv deciliter sylt. Recept med krossade jordgubbar med socker i glass finns beskrivet i Jordgubbsglass.
  • Nutella. Glass på 3 ingredienser är redan väldigt söt på grund av den kondenserade mjölken, men här kan du välja att öka mängden grädde, eller minska mängden kondenserad mjölk. Tillsätt några matskedar av Nutella i smeten, och blanda gärna med en gaffel så att den inte blandas alltför väl. Då marmoreras smeten istället. Vill du göra smeten ännu nötigare kan du blanda ner hackade hasselnötter.
  • Servera glassen med vispad grädde, Mormors maränger (som är småsega och farligt goda!) och färska bär, till exempel jordgubbar.
  • Ringla hemgjord saft över glassen. Outspädd! Rårörd jordgubbssaft, Flädersaft eller Rabarbersaft passar fint.

  Lycka till i glassverkstaden!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

  Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

   

  Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Barnens receptkedja är ett löpande projekt där elever som går Hemkunskapsundervisning får baka efter egna gamla recept och lära sig om mathistoria. Gratis läromedel och utförlig information finns här på sidan.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Steg

  1
  Färdig

  Vispa grädden till hårt skum. Akta så att det inte blir smör! Blanda in 2 äggulor och sötad kondenserad mjölk. Häll upp i en frysburk, eller en sockerkaksform.
  Använder du en rund sockerkaksform kan den stjälpas upp på ett serveringsfat, eller om du använder en avlång form ser det trevligt ut på middagsbordet om glassen serveras direkt ur formen. I så fall behöver glassmassan täckas med plastfolie när formen står i frysen så att inga iskristaller bildas på glassen.

  2
  Färdig

  Låt stå i frysen i minst 3 timmar.

  3
  Färdig

  Vill du smaksätta glassen, går det alldeles utmärkt. Purea frukt, och blanda in. Nutella, kastanjkräm och hackad choklad är också goda smaksättare.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Ice cream float
  nästa
  Iste med hallon och citron
  föregående
  Ice cream float
  nästa
  Iste med hallon och citron

  Add Your Comment