0 0
Grahamsbullar – jättegoda!

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
75-100 gr margarin (eller smör)
½ liter mjölk
50 gr jäst
1½ tsk salt
6½ dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Grahamsbullar – jättegoda!

  Cuisine:

  Jättegoda och nyttiga bullar som passar både till frukost och till soppa.

  • 250°C
  • Räcker till 30
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Grahamsbullar är lättbakade, jättegoda och passar både till frukost eller en soppa. Första jäsningen är på bara 15 minuter och resultatet är smakrika bullar som får kroppen att jubla!

  Receptet kommer från Första Kokboken, med mat för alla, skriven av Anna Bergenström. Den kom ut 1974, och den här kokboken, Anna Bergenströms första, och är i samma anda som hennes efterföljande böcker. Mat från grunden, enkla recept och med fokus på nyttig mat, utan att man som läsaren upplever det som överdrivet.

  Recept på Grahamsbullar från Anna Bergenström
  Dessa Grahamsbullar är jättegoda och passar både till frukost och till en god soppa. 

  Som du ser på bilden så kan bullarna utformas på många olika sätt. Tvillingarna på 3,5 år var småförkylda och därför hemma, och hjälpte till med baket. Bullen med ett hål i ska föreställa en donut. En nyttig sådan, kan tilläggas!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är KnäckspånMoussaka på svenska och Rulltårta.

  Mormors äppelkompott är lättlagad och gott att ha till julskinkan eller som fyllning i pajer. 

  Chili con carne – en värmande vardagsrätt
  Chili con carne är en värmande och smakrik middag som är full med bra näring. Den har blivit en familjefavorit här hemma!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Grahamsbröd - grundrecept

  Smält margarinet (eller smöret) i en kastrull på svag värme (det får inte bli brynt). Häll i mjölken när margarinet smält och låt det hela bli "fingervarmt", 37°C.

  2
  Färdig

  Smula sönder jästen i en degbunke, häll på lite av den ljumma margarinmjölken och rör ut jästen. Häll sedan i resten av mjölken, salt och mjöl. Arbeta med trägaffel tills degen börjar "släppa" bunkens kanter. (Red. anm. Jag körde degen i min gamla assistent i fem minuter.)
  Lägg då en handduk över bunken och låt jäsa i 15 minuter. (Red. anm. Jag brukar ställa bunken på ett varmt ställe, t.ex. vid ett element.)

  3
  Färdig

  Ta upp degen på en köksbänk. Knåda med några lätta tag. Degen kan, när detta har gjorts, bakas ut på olika sätt. (Detta var grundreceptet - nu kommer beskrivningen för just Grahamsbullar.)

  4
  Färdig

  Grahamsbullar, ca 30 st

  Dela degen i tre delar. Rulla ut varje del till en längd. Platta till längderna lite med handen och skär sedan varje längd i 10 lika stora bitar.
  Lägg på plåt.
  (Man kan också rulla varje bit till en oval bulle - bullarna får då lite finare form.)

  5
  Färdig

  Jäs bullarna på plåtar i ca 30 minuter. Grädda i 250°C ugnsvärme i 15-20 minuter.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Kinesisk tomatsoppa med ägg – enkelt och smakrikt
  nästa
  Borscht – en matig rödbetssoppa från Ukraina
  föregående
  Kinesisk tomatsoppa med ägg – enkelt och smakrikt
  nästa
  Borscht – en matig rödbetssoppa från Ukraina
  Be the first to write a review

  Add Your Comment