Ingredienser
-
75-100 gr margarin (eller smör)
-
½ liter mjölk
-
50 gr jäst
-
1½ tsk salt
-
6½ dl grahamsmjöl
-
7 dl vetemjöl
Om detta recept
Grahamsbullar är lättbakade, jättegoda och passar både till frukost eller en soppa. Första jäsningen är på bara 15 minuter och resultatet är smakrika bullar som får kroppen att jubla!
Receptet kommer från Första Kokboken, med mat för alla, skriven av Anna Bergenström. Den kom ut 1974, och den här kokboken, Anna Bergenströms första, och är i samma anda som hennes efterföljande böcker. Mat från grunden, enkla recept och med fokus på nyttig mat, utan att man som läsaren upplever det som överdrivet.

Som du ser på bilden så kan bullarna utformas på många olika sätt. Tvillingarna på 3,5 år var småförkylda och därför hemma, och hjälpte till med baket. Bullen med ett hål i ska föreställa en donut. En nyttig sådan, kan tilläggas!
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Knäckspån, Moussaka på svenska och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Grahamsbröd - grundreceptSmält margarinet (eller smöret) i en kastrull på svag värme (det får inte bli brynt). Häll i mjölken när margarinet smält och låt det hela bli "fingervarmt", 37°C. |
2
Färdig
|
Smula sönder jästen i en degbunke, häll på lite av den ljumma margarinmjölken och rör ut jästen. Häll sedan i resten av mjölken, salt och mjöl. Arbeta med trägaffel tills degen börjar "släppa" bunkens kanter. (Red. anm. Jag körde degen i min gamla assistent i fem minuter.) |
3
Färdig
|
Ta upp degen på en köksbänk. Knåda med några lätta tag. Degen kan, när detta har gjorts, bakas ut på olika sätt. (Detta var grundreceptet - nu kommer beskrivningen för just Grahamsbullar.) |
4
Färdig
|
Grahamsbullar, ca 30 stDela degen i tre delar. Rulla ut varje del till en längd. Platta till längderna lite med handen och skär sedan varje längd i 10 lika stora bitar. |
5
Färdig
|
Jäs bullarna på plåtar i ca 30 minuter. Grädda i 250°C ugnsvärme i 15-20 minuter. |