0 0
Grönkålsstomp – Holländsk boerenkool – billig supermat

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Grönkålsstomp:
200 gr grönkål (du kan dubbla detta om du vill ha en grönare stomp)
1 kg mjölig potatis
mjölk
smör
Skysås:
En halv liter vatten
1 buljongtärning
ca 1 msk smör (12 gr om man vill vara exakt)
en rågad msk vetemjöl (12 gr)
colorit (valfritt)

Grönkålsstomp – Holländsk boerenkool – billig supermat

  • Räcker till 4
  • Easy

Ingredienser

Om detta recept

Share

Grönkålsstomp kallas i Holland för Boerenkool och består av grönkål och potatis. Och en klick smör om så önskas. Servera den på traditionellt vis med en enkel skysås och korv.

Detta är vintermat när den är som bäst: enkelt, värmande och full av näring! Grönkål är fullproppad med anti-oxidanter, c-vitamin och a-vitamin. Allt din kropp behöver under det kalla och mörka vinterhalvåret.

Grönkålsstomp eller holländsk boerenkool recept
Ett enkelt recept som passar bäst när det är kallt och ruggigt ute. Denna holländska rätt kallas boerenkool och kan översättas med Grönkålsstomp.

I Nederländerna är så kallad stamppot en viktig del av husmanskosten. Stamppot kan tolkas som stampad i grytan, och består av potatismos och en kokt grönsak. Ofta kokar man allt i samma kastrull. Här på Smakminnen finns ett annat stamppot recept, nämligen Hutspot. Där hittar du även ett enkelt recept på skysås, gjord på buljong. Genom att servera ett vegetarisk alternativ till korv blir denna rätt vegetariskt.

Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi gorengSilverkakaVarma Sandwich med skinka och ost  och Rulltårta.

Äppelbakelser är ett roligt recept som kan varieras på flera sätt.
Äppelbakelser är små trevliga bakelser som kan dekoreras och smaksättas på olika sätt.

Recept på Mammas berömda chokladtårta
Mammas berömda chokladtårta består av browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter och luftig chokladmousse. Behöver jag säga att den är oemotståndlig?

Smakminnen har startat Barnens receptkedja. Här bakar elever som går Hem-och Konsumentkunskap, kakor efter egna gamla recept, och de får lära sig lite om mathistoria. Gratis läromedel och information hittar du i menyn under Barnens receptkedja.

Steg

1
Färdig

Grönkålsstomp:
Skär bort stjälkarna på grönkålsbladen. Hacka/skär grönkålen fint.

2
Färdig

Skala potatisen och koka alltsammans i vatten i en stor kastrull. Tillsätt lite salt.

3
Färdig

När potatisen är kokta, häll av vattnet. Du kan välja att använda kokvattnet när du gör en stomp. Eller så använder du varm mjölk.
Gör en mos genom att köra med en mixer eller använd en stomp/potatismod. Tillsätt en klick smör och blanda. Servera med skysås och korv.

4
Färdig

Skysås:
Koka upp en halv liter vatten och tillsätt en buljongtärning.

5
Färdig

I en annan kastrull: smält smör och tillsätt mjölet. Rör ihop och rör runt under några minuter. Tillsätt buljongen, lite i taget, och vispa under tiden.

6
Färdig

Smaka av. Blir det för salt, tillsätt lite vatten. För att få den rätta färgen, tillsätt några droppar Colorit.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Borscht – en matig rödbetssoppa från Ukraina
nästa
Somrig potatissallad från Amsterdam
föregående
Borscht – en matig rödbetssoppa från Ukraina
nästa
Somrig potatissallad från Amsterdam
Be the first to write a review

Add Your Comment