Ingredienser
-
2 ägg
-
2 Kaffekoppar socker (3 dl)
-
2 Tekoppar havregryn (5 dl)
-
1 tsk bakpulver
Om detta recept
Knapriga och söta med en smak som på något sätt liknar popcorn. De är perfekta att smula över glass! Dessutom finns det en stor chans att du har ingredienserna hemma, för de är få och enkla.
Receptet kommer från Sophie Kuylenstierna, som var min morfars mormor och föddes 1855 på Hargs bruk i Uppland. ”La bouche!” kunde hon säga till sina barn och barnbarn, vilket på franska betyder ”Munnen!”. Jag har i perioder varit en nagelbitare, och min morfar har kommenterat att man inte ska ha händerna i ansiktet. Han hade nog lärt sig detta från sin mormor kan jag tänka mig. En indirekt hälsning från Sophie till mig.
Sophies föräldrar gifte sig för att de blev förälskade, något som på mitten av 1850-talet var ovanligt i högborgerliga och adliga kretsar. Sophie gjorde samma sak när hon gifte sig med sin Henning Montén 1878. Som nygifta köpte de Lundens gård utanför Vänersborg där nästa generation föddes och växte upp.
Hon skrev dessa recept innan hon gifte sig, och då förmodligen under förlovningstiden då hon bodde hos sin far Claes Kuylenstierna på Dammtorp utanför Drottningholms slott.
Ett till recept från Sophie är Små ostbröd till buljong. ‘

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.
Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Här kommer originaltexten, i nästa steg kommer ett steg för steg recept på modern svenska! Kakor af Hafregryn (Ätit dem hos Fröken A. Tornborg) |
2
Färdig
|
Sätt ugnen på 180˚ C. |