0 0
Havregrynskakor

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

2 ägg
2 Kaffekoppar socker (3 dl)
2 Tekoppar havregryn (5 dl)
1 tsk bakpulver

Havregrynskakor

Kakor af Hafregryn

  Cuisine:

  Knapriga goda kakor på endast tre ingredienser!

  • 180˚ C
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Knapriga och söta med en smak som på något sätt liknar popcorn. De är perfekta att smula över glass! Dessutom finns det en stor chans att du har ingredienserna hemma, för de är få och enkla.

  Receptet kommer från Sophie Kuylenstierna, som  var min morfars mormor och föddes 1855 på Hargs bruk i Uppland. ”La bouche!” kunde hon säga till sina barn och barnbarn, vilket på franska betyder ”Munnen!”. Jag har i perioder varit en nagelbitare, och min morfar har kommenterat att man inte ska ha händerna i ansiktet. Han hade nog lärt sig detta från sin mormor kan jag tänka mig. En indirekt hälsning från Sophie till mig.

  Sophies föräldrar gifte sig för att de blev förälskade, något som på mitten av 1850-talet var ovanligt i högborgerliga och adliga kretsar. Sophie gjorde samma sak när hon gifte sig med sin Henning Montén 1878. Som nygifta köpte de Lundens gård utanför Vänersborg där nästa generation föddes och växte upp.

  Hon skrev dessa recept innan hon gifte sig, och då förmodligen under förlovningstiden då hon bodde hos sin far Claes Kuylenstierna på Dammtorp utanför Drottningholms slott.

  Ett till recept från Sophie är Små ostbröd till buljong. ’

  Små ostbröd till buljong. Eller ett glas vin eller öl!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Här kommer originaltexten, i nästa steg kommer ett steg för steg recept på modern svenska!

  Kakor af Hafregryn (Ätit dem hos Fröken A. Tornborg)
  2 ägg, 2 kaffekoppar socker, 2 thekoppar hafregryn (preparerade) 1 thesked jästmjöl. Läggas på plåten en klick med en thesked.

  2
  Färdig

  Sätt ugnen på 180˚ C.
  Blanda alla ingredienser i en bunke. Smeten blir ganska torr, men så ska det vara.
  Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  Klicka ut smeten med en tesked. Kakorna kommer att flytas ut under gräddningen, och därför är det bra att ha generöst med avstånd mellan klickarna.
  Grädda i ca 10 minuter, eller tills de är gyllene.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Jordgubbslikör
  nästa
  Äppelbakelser – söta och spröda
  föregående
  Jordgubbslikör
  nästa
  Äppelbakelser – söta och spröda

  Add Your Comment