Ingredienser
-
4 liter vatten
-
4 kg skrädmjöl (rostad och mald havre)
-
2,5 msk salt
Om detta recept
Tunnbröd väcker nog smakminnen hos många och minnena kopplas både till att äta den till vardags och fest. Tunnbrödsakademin instiftades 2015 och är därmed kanske Sveriges yngsta akademi i matväg. Akademin må vara ung, men desto mer engagerad och med många saker på gång. I somras lanserade Tunnbrödsakademin boken Tunnbrödet – En läcker historia, skriven av Anki Berg och Marcus Bodin. Just i denna bok finns receptet på Havretunnbröd.
Om boken finns följande att läsa på de olika bokhandel på nätet:

De äldsta tunnbröden bakade man på korn eller havre. Havretunnbröd bakas knappt alls längre, men på hembygdsgården i Nössemark i Dalsland bakas det fortfarande en gång per år i samband med hembygdsfesten. I Tunnbrödsakademins bok ”Tunnbrödet – en läcker historia” beskrivs hur brödet bakas också (sid 132).
Besök gärna Tunnbrödsakademiens hemsida för mer information om själva akademien och aktuella händelser.
Bland annat på Jordbruksverkets sida Smaka Sverige finns Tunnbrödets historia att läsa.
Steg
1
Färdig
|
Blanda ihop och låt svälla över natten. På bakdagen: Tag en bit av degen och forma till en rund liten bulle. Kavla ut mycket tunt och avsluta med randkavel. Gräddas på vedeldad häll. Förvara öppet i kartong eller korg. |