0 0
Havretunnbröd

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

4 liter vatten
4 kg skrädmjöl (rostad och mald havre)
2,5 msk salt

Havretunnbröd

  Cuisine:

  Ett av de äldsta tunnbröden, gjort på havre.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Tunnbröd väcker nog smakminnen hos många och minnena kopplas både till att äta den till vardags och fest. Tunnbrödsakademin instiftades 2015 och är därmed kanske Sveriges yngsta akademi i matväg. Akademin må vara ung, men desto mer engagerad och med många saker på gång. I somras lanserade Tunnbrödsakademin boken Tunnbrödet – En läcker historia, skriven av Anki Berg och Marcus Bodin. Just i denna bok finns receptet på Havretunnbröd.

  Om boken finns följande att läsa på de olika bokhandel på nätet:

  Den svenska tunnbrödskulturen är rik och unik – och nu är den äntligen dokumenterad! Tunnbrödsakademin presenterar det första samlade verket om Sveriges tunnbrödskultur: Tunnbrödet – en läcker historia.

  Boken har förord av bagar- och konditormästaren Jan Hedh och är en kartläggning i text och bild, en resa genom Tunnbrödssverige med exempel på hur tunnbröd bakas och äts, från Karesuando i Lappland till Malmö i Skåne.

  Berättelsen om tunnbrödet är en skildring av Sveriges utveckling. Från tider då det tunna brödet var basföda i självhushållet till idag då det ofta äts som en delikatess. Det är en berättelse om nostalgi och entreprenörskap, bagare och bagerier – på landsbygden och i storstaden. Boken skildrar det rika utbudet av tunnbrödsvarianter som klådda, kavelgris, gáhkku och ljusugnsbröd. Läsaren får även tydliga recept och råd om hur man kan baka sitt eget tunnbröd, både i bagarstugans vedeldade ugn och på elhäll eller i hushållsugnen hemma i köket.  De nödvändiga bakredskapen presenteras, liksom hur olika råvaror påverkar tunnbrödets karaktär. Dessutom avslutas boken med härliga recept för hur tunnbrödet kan avnjutas på bästa sätt.

  Tunnbrödet – en läcker historia är en hyllning till den svenska brödtraditionen och en påminnelse om lyckan att äta nybakat tunnbröd med en klick smör!

  Baka, smaka, njut!

  Den kan bland annat köpas på Bokus och Adlibris.
  Tunnbrödsboken

  De äldsta tunnbröden bakade man på korn eller havre.  Havretunnbröd bakas knappt alls längre, men på hembygdsgården i Nössemark i Dalsland bakas det fortfarande en gång per år i samband med hembygdsfesten. I Tunnbrödsakademins bok ”Tunnbrödet – en läcker historia” beskrivs hur brödet bakas också (sid 132).

  Besök gärna Tunnbrödsakademiens hemsida för mer information om själva akademien och aktuella händelser.

  Bland annat på Jordbruksverkets sida Smaka Sverige finns Tunnbrödets historia att läsa.

  Steg

  1
  Färdig

  Blanda ihop och låt svälla över natten. På bakdagen: Tag en bit av degen och forma till en rund liten bulle. Kavla ut mycket tunt och avsluta med randkavel. Gräddas på vedeldad häll. Förvara öppet i kartong eller korg.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Brolinsonska kakan
  nästa
  Vetesnurror – saftiga kanelbullar från 1975
  föregående
  Brolinsonska kakan
  nästa
  Vetesnurror – saftiga kanelbullar från 1975

  Add Your Comment