0 0
Heris

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

3/4 glas olja
1 glas yoghurt
2 ägg
socker
vaniljsocker
bakpulver
4 glas mannagryn
Sås:
1 glas socker
2 glas vatten
Lite pressad lemon juice eller saft
1 msk blossom water

Heris

    • 175°C
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Heris är ett recept från Renas Wadi Maou och Max Khunsunon som går på Örsundsbroskolan i Uppland. Detta recept är en del i projektet Barnens receptkedja.

    Heris är cirka 170 år gammalt. När det var vinter var det fattigdom i Mellanöstern. Folket var instängda i sina hem på grund av snön då fanns det en man som hette Hari. Han ville baka något sött till sina barn. Han ville experimentera och då hittade han mannagryn han testade sig fram tillslut så hade han lagt några saker och lagd det sedan på brasan och då blev det en bakelse han gav ut sitt recept till byn och dom gav namnet Heris efter Hari.

    I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.

    För lärare – Barnens receptkedja

    För elever – Barnens receptkedja

    För vårdnadshavare – Barnens receptkedja 

    Här är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.

    Recept på Farmors drömmar, ett recept som har gått i flera generationer.
    Farmors drömmar är ett gammalt recept som har gått i flera generationer. Från Livia Henriksson.

     

    Boterkoek med citron, smörkaka med citron, recept som är del i Barnens receptkedja.
    Den perfekta smörkakan från Jente har bakats i flera generationer och är smörigt med en härlig smak av citron. Kakan bakades som del i Barnens receptkedja.

    Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida middagar till goda kakor från 1980-talet.

    Exempel är Mazariner, Moussaka på svenskaCranks bröd och Silverkaka.

    Knäckspån recept på en lättbakad småkaka
    Knäckspån är enkelt att baka och farligt goda smöriga, knäckiga kakor.

     

    Sophies små spröda ostbröd består av tre ingredienser och är vansinnigt gott!
    Sophies ostkakor – små spröda ostbröd som är riktigt goda och som består av endast 3 ingredienser!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Du börjar med att hälla i ¾ glas olja 1 glas yoghurt sedan kläcker du 2 ägg det är viktigt att inte blanda ihop allt ännu.

    2
    Färdig

    Häll sedan i sockret sedan häll i vaniljsockret och bakpulvret blanda sedan allt ihop till en jämn och fin smet sedan häll i 4 glas mannagryn blanda sedan till du känner motstånd och att smeten börjar bli tung.

    3
    Färdig

    Sätt sedan smeten i en plåt men innan det olja plåten och sedan pensla och häll sedan smeten i plåten. Sätt sedan smeten i ugnen i ca 50 min.

    4
    Färdig

    Sås: Häll i sockret och vatten blanda inte sett sedan det på spisen 8.

    5
    Färdig

    Vänta sedan i 15 min och lägg den pressade citronen och blomstervattnet i blandningen sedan låter du det koka i ca 1-2 min och sedan är såsen klar.

    föregående
    Drömtårta från Sju sorters kakor
    nästa
    Emils morfars stora favorit kaka
    föregående
    Drömtårta från Sju sorters kakor
    nästa
    Emils morfars stora favorit kaka
    Be the first to write a review

    Add Your Comment