0 0
Holländsk chokladtårta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
200 gr ljus choklad
200 gr smör
3 ägg
2½ dl socker
3 dl mjöl
chokladglasyr:
25 gr smör
1 dl vispgrädde
150 gr mörk choklad
Extra, valfritt:
Aprikossylt
Lätt vispad grädde

Holländsk chokladtårta

    Cuisine:

    Denna tårta vill man göra om och om igen. En saftig chokladdröm som påminner om tryffel.

    • 175˚C
    • Räcker till 10
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Anrika Nya Konditoriet, NK, i Umeå, serverar denna kladdiga härlighet. Äkta choklad och en riklig mängd med smör är några av denna tårtans hemligheter. Holländsk chokladtårta är härligt kladdigt och en riktig fest på fikabordet!

    Detta inlägg innehåller köplänkar (affliate links) till Kitchentime. Scrolla ner till för att direkt komma till receptbeskrivningen.

    Umeås näst-bästa kladdkaka

    När Västerbottens-Kuriren år 2015 skulle utse Umeås bästa kladdkaka, så hamnade den här på andra plats. Så här recenserades tårtan:

    ”Vi testar en bit Holländsk chokladtårta som utlovas vara snarlik kladdkaka och vi instämmer. Något mer tryffelliknande kanske, men med en intensiv chokladsmak samt en liten mintton. Väldigt gott, här har vi en kaka som nästan kniper förstaplatsen.”

    Mormors receptsamling

    Var minttonen kommer ifrån, vet jag inte, för den smaken har jag inte upplevd när jag bakade den. Min mormor Ingrid Nordén hade det här receptet i sin receptsamling, med hänvisning till Nya Konditoriet i Umeå. Jag kan tänka mig att hon hade hittat den i en veckotidning.

    Vill man, så kan man dekorera tårtan efter högtider. Det passar fint med påskägg (godis eller marsipan), till exempel. Ätbara blommor som penséer, violer, syren eller blomsterkrasse gör Holländsk chokladtårta extra festligt.

     

    Tips

    • Min mormor brukade ha aprikossylt mellan kakan och glasyren. Min mamma testade med en sylt som även hade ingefära, vilket blev en lyckad smakkombination.
    • Dekorationsförslag: till påsk passar dragerade mandel. På sommarhalvåret är det vackert med ätbara blommor. Gillar du att pyssla, så kan du spritsa chokladlöv såsom det finns på Mockafylld rulltårta.
    • Servera gärna med en klick lättvispad grädde.

    Några köptips: Jag använder mig av min Electrolux assistent när jag ska vispa ägg och socker. Den gör ett fantastiskt jobb när det gäller vispning och lättare degar och är lite billigare än robusta Ankarsrum assistent.

    Jag har även en Ankarsrum assistent, som då kallades för en Electrolux Assistent, fast en gammal som min man ärvde efter sin mormor. Än fungerar den gamla assistenten utmärkt! Heirol springform på 24 cm passar bra till detta recept.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Mammas berömda chokladtårta.

    Mammas berömda chokladtårta.

     

    SaffransostkakaFölj gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Steg

    1
    Färdig

    Sätt ugnen på 175 grader. Låt choklad och smör smälta över vattenbad. (Red. anm. Vattenbad: fyll en kastrull med lite vatten, och ställ en djup tallrik över den. I tallriken har du det som ska smältas. Låt vattnet koka upp och sänk värmen.)
    Rör om då och då.

    2
    Färdig

    Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Det tar ca fem minuter att få det riktigt vitt och luftigt.

    3
    Färdig

    Tillsätt mjölet. Sikta för att undvika att det kommer mjöl-klumpar i smeten. Tillsätt mjölet lite i taget och rör till det försiktigt så att smeten ska få behålla sin luftighet.

    4
    Färdig

    Tillsätt den smälta choklad- och smörblandningen. Rör till jämt smet.

    5
    Färdig

    Häll i smord form (jag tog en 24 cm i dm form) och grädda den i ugnen i 30 minuter på 175 grader. Skall vara "kladdig" inuti. Om den är alldeles för kladdig kan den stå fem till tio minuter längre i ugnen.

    6
    Färdig

    Glasyr: hetta upp smör, ovispad grädde och choklad på svag värme. Rör runt och passa den, för blir den överhettad skär sig glasyren.

    7
    Färdig

    Vi ("Vi", så skrev min mormor Ingrid Nordén) brer aprikossylt över kakan och sedan chokladglasyren. Vill man vara överdådig serveras vispad grädde i en skål till.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

    föregående
    Våfflor
    nästa
    Sluring från Kvekgården
    föregående
    Våfflor
    nästa
    Sluring från Kvekgården

    2 Comments Hide Comments

    Hej!
    Vad roligt att höra att du tycker om tårtan. 🙂 Man ska inte ha bakpulver i degen. Jag tror inte man ska bara blanda med sleven. Genom att vispa ägg och socker vitt får man smeten luftig. Trots det så blir det en kladdig kaka, vilket den är tänkt att vara. En orsak till att en kaka kan bli för fast är att man har för mycket mjöl i. När det står deciliter, var försiktig med att skopa upp mjölet, för mjöl kan bli kompakt eller luftig, beroende på om man häller eller skopar/pressar ner den. Alltid knepigt när man har ett recept med dl istället för gram!

    Add Your Comment