Holländsk chokladtårta

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
200 gr ljus choklad I receptet står blockchoklad, men det blir godare med en chokladkaka av högre kvalitet.
200 gr smör
3 ägg
2½ dl socker
3 dl mjöl
chokladglasyr:
25 gr smör
1 dl vispgrädde
150 gr mörk choklad I receptet står blockchoklad, men även här blir det godare med choklad av högre kvalitet.

Spara detta recept

[userpro_bookmark width="100%"]

Holländsk chokladtårta

    Rätt:

    Denna tårta vill man göra om och om igen. En saftig chokladdröm påminner om tryffel.

    • 45 minuter
    • Portioner 10
    • Medium

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Anrika Nya Konditoriet, NK, i Umeå, serverar denna kladdiga härlighet. När Västerbottens-Kuriren år 2015 skulle utse Umeås bästa kladdkaka, så hamnade den här på andra plats. Så här recenserades tårtan:

    “Vi testar en bit Holländsk chokladtårta som utlovas vara snarlik kladdkaka och vi instämmer. Något mer tryffelliknande kanske, men med en intensiv chokladsmak samt en liten mintton. Väldigt gott, här har vi en kaka som nästan kniper förstaplatsen.”

    Var minttonen kommer ifrån, vet jag inte, för den smaken har jag inte upplevd när jag bakade den. Min mormor Ingrid Nordén hade det här receptet i sin receptsamling, med hänvisning till Nya Konditoriet i Umeå. Jag kan tänka mig att hon hade hittat den i en veckotidning.

    Jag har kontaktat Nya Konditoriet för att höra historien bakom kakan, men väntar än på svar. När jag vet mer så återkommer jag!

    Vill man, så kan man dekorera tårtan efter högtider. Påskägg, till exempel.

    (Besökt 292 gånger, 1 besök idag)

    Steg

    1
    Färdigt

    Låt choklad och smör smält över vattenbad. Rör om då och då.

    2
    Färdigt

    Vispa ägg och socker vitt, mjöl tillsättes + den smälta choklad- och smörblandningen. Rör till jämt smet.

    3
    Färdigt

    Häll i smord form (jag tog en 24 cm i dm form) och grädda den i ugnen i 30 minuter på 175 grader.
    Skall vara "kladdig" inuti.

    4
    Färdigt

    Glasyr: hetta upp smör, ovispad grädde och choklad på svag värme. Vi brer aprikossylt över kakan och sedan chokladglasyren. Vill man vara överdådig serveras vispad grädde i en skål till.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Våfflor
    nästa
    Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb
    tidigare
    Våfflor
    nästa
    Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb

    2 Kommentarer Göm kommentarer

    Hej!
    Vad roligt att höra att du tycker om tårtan. 🙂 Man ska inte ha bakpulver i degen. Jag tror inte man ska bara blanda med sleven. Genom att vispa ägg och socker vitt får man smeten luftig. Trots det så blir det en kladdig kaka, vilket den är tänkt att vara. En orsak till att en kaka kan bli för fast är att man har för mycket mjöl i. När det står deciliter, var försiktig med att skopa upp mjölet, för mjöl kan bli kompakt eller luftig, beroende på om man häller eller skopar/pressar ner den. Alltid knepigt när man har ett recept med dl istället för gram!

    Lägg till din kommentar