Ingredienser
-
200 gr ljus choklad
-
200 gr smör
-
3 ägg
-
2½ dl socker
-
3 dl mjöl
-
chokladglasyr:
-
25 gr smör
-
1 dl vispgrädde
-
150 gr mörk choklad
Om detta recept
Anrika Nya Konditoriet, NK, i Umeå, serverar denna kladdiga härlighet. När Västerbottens-Kuriren år 2015 skulle utse Umeås bästa kladdkaka, så hamnade den här på andra plats. Så här recenserades tårtan:
“Vi testar en bit Holländsk chokladtårta som utlovas vara snarlik kladdkaka och vi instämmer. Något mer tryffelliknande kanske, men med en intensiv chokladsmak samt en liten mintton. Väldigt gott, här har vi en kaka som nästan kniper förstaplatsen.”
Var minttonen kommer ifrån, vet jag inte, för den smaken har jag inte upplevd när jag bakade den. Min mormor Ingrid Nordén hade det här receptet i sin receptsamling, med hänvisning till Nya Konditoriet i Umeå. Jag kan tänka mig att hon hade hittat den i en veckotidning.
Jag har kontaktat Nya Konditoriet för att höra historien bakom kakan, men väntar än på svar. När jag vet mer så återkommer jag!
Vill man, så kan man dekorera tårtan efter högtider. Påskägg, till exempel.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Mammas berömda chokladtårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Sätt ugnen på 175 grader. Låt choklad och smör smälta över vattenbad. Rör om då och då. |
2
Färdig
|
Vispa ägg och socker vitt, mjöl tillsättes + den smälta choklad- och smörblandningen. Rör till jämt smet. |
3
Färdig
|
Häll i smord form (jag tog en 24 cm i dm form) och grädda den i ugnen i 30 minuter på 175 grader. Skall vara "kladdig" inuti. Om den är alldeles för kladdig kan den stå fem till tio minuter längre i ugnen. |
4
Färdig
|
Glasyr: hetta upp smör, ovispad grädde och choklad på svag värme. Vi brer aprikossylt över kakan och sedan chokladglasyren. Vill man vara överdådig serveras vispad grädde i en skål till. |
2 Comments Hide Comments
Mycket god tårta! Men min blev mer fast☹️ Ska man inte ha bakpulver i degen? Eller blandar man bara lite med slev?
Hej!
Vad roligt att höra att du tycker om tårtan. 🙂 Man ska inte ha bakpulver i degen. Jag tror inte man ska bara blanda med sleven. Genom att vispa ägg och socker vitt får man smeten luftig. Trots det så blir det en kladdig kaka, vilket den är tänkt att vara. En orsak till att en kaka kan bli för fast är att man har för mycket mjöl i. När det står deciliter, var försiktig med att skopa upp mjölet, för mjöl kan bli kompakt eller luftig, beroende på om man häller eller skopar/pressar ner den. Alltid knepigt när man har ett recept med dl istället för gram!