0 0
Holländsk chokladtårta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
200 gr ljus choklad
200 gr smör
3 ägg
2½ dl socker
3 dl mjöl
chokladglasyr:
25 gr smör
1 dl vispgrädde
150 gr mörk choklad

Holländsk chokladtårta

  Cuisine:

  Denna tårta vill man göra om och om igen. En saftig chokladdröm som påminner om tryffel.

  • 175˚C
  • Räcker till 10
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Anrika Nya Konditoriet, NK, i Umeå, serverar denna kladdiga härlighet. När Västerbottens-Kuriren år 2015 skulle utse Umeås bästa kladdkaka, så hamnade den här på andra plats. Så här recenserades tårtan:

  “Vi testar en bit Holländsk chokladtårta som utlovas vara snarlik kladdkaka och vi instämmer. Något mer tryffelliknande kanske, men med en intensiv chokladsmak samt en liten mintton. Väldigt gott, här har vi en kaka som nästan kniper förstaplatsen.”

  Var minttonen kommer ifrån, vet jag inte, för den smaken har jag inte upplevd när jag bakade den. Min mormor Ingrid Nordén hade det här receptet i sin receptsamling, med hänvisning till Nya Konditoriet i Umeå. Jag kan tänka mig att hon hade hittat den i en veckotidning.

  Jag har kontaktat Nya Konditoriet för att höra historien bakom kakan, men väntar än på svar. När jag vet mer så återkommer jag!

  Vill man, så kan man dekorera tårtan efter högtider. Påskägg, till exempel.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Mammas berömda chokladtårta.

  Mammas berömda chokladtårta.

   

  Saffransostkaka
  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr. 

  Steg

  1
  Färdig

  Sätt ugnen på 175 grader. Låt choklad och smör smälta över vattenbad. Rör om då och då.

  2
  Färdig

  Vispa ägg och socker vitt, mjöl tillsättes + den smälta choklad- och smörblandningen. Rör till jämt smet.

  3
  Färdig

  Häll i smord form (jag tog en 24 cm i dm form) och grädda den i ugnen i 30 minuter på 175 grader. Skall vara "kladdig" inuti. Om den är alldeles för kladdig kan den stå fem till tio minuter längre i ugnen.

  4
  Färdig

  Glasyr: hetta upp smör, ovispad grädde och choklad på svag värme. Vi brer aprikossylt över kakan och sedan chokladglasyren. Vill man vara överdådig serveras vispad grädde i en skål till.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  föregående
  Våfflor
  nästa
  Sluring från Kvekgården
  föregående
  Våfflor
  nästa
  Sluring från Kvekgården

  2 Comments Hide Comments

  Hej!
  Vad roligt att höra att du tycker om tårtan. 🙂 Man ska inte ha bakpulver i degen. Jag tror inte man ska bara blanda med sleven. Genom att vispa ägg och socker vitt får man smeten luftig. Trots det så blir det en kladdig kaka, vilket den är tänkt att vara. En orsak till att en kaka kan bli för fast är att man har för mycket mjöl i. När det står deciliter, var försiktig med att skopa upp mjölet, för mjöl kan bli kompakt eller luftig, beroende på om man häller eller skopar/pressar ner den. Alltid knepigt när man har ett recept med dl istället för gram!

  Add Your Comment